Efter att ha ut kommit med boken "Effektiv Bodybuilding" under hösten 1992 förstod jag hur stor kunskapstörsten om styrketräning är. Då inte bara bland bodybuilders, utan inom snart sagt hela idrottsvärlden. Att hitta vederhäftig och lättförståelig information kan vara svårt för den som snabbt vill sätta sig in i ämnet. Den som vill fördjupa sig i avancerad bodybuilding och inte nöjer sig med rykten och halvsanningar, från mer eller mindre kunniga instruktörer eller tränande, är hänvisade till ett fåtal svårtolkade forskarrapporter.
I "Effektiv Bodybuilding" gjorde jag ett första försök att plocka ned denna information på en nivå som gör att även "vanliga" människor förstår. Jag berättar i boken bl a om hur oerhört viktigt det är med rätt teknik i styrketräningen. Elitidrottare har alltid förstått vikten av att träna med teknik för att komma så nära sin maximala potential som möjligt. Dock gäller detta sällan just bodybuilders och andra idrottsutövare som vill ha en starkare eller större muskulatur. Tyvärr tror många att det räcker med att träna hårt och ofta, vilket är långt ifrån hela sanningen. Små detaljer i övningsutförandet i kombination med intensiteten i dina träningspass är det som gör att du lyckas eller misslyckas med att utveckla din muskulatur maximalt! Om du skaffar dig den basplattform av kunskaper som krävs för att klara av denna typ av träning, är du på väg mot stora resultat.
Jag brukar ibland studera framgångsrika bodybuilders. Den som t ex lyckats med att utveckla stora, muskulösa armar gör ofta (mer eller mindre medvetet) helt rätt i sitt utförande. Men denna bodybuilder kanske har en släpande muskelgrupp, t ex benen. Ofta är det ganska enkelt att konstatera att han eller hon då tränar dessa fel, rent biomekaniskt, vilket omöjliggör maximal muskelutveckling. Resultatet blir en obalans i symmetrin, vilken relativt snabbt skulle kunna tillrättaläggas om tekniken förbättrades!
"Jag har dåliga anlag"
"Men jag har inga genetiska anlag för att bygga benmuskler", kanske du hört någon säga. Detta är ologiskt. Din kropp har en genetisk kod som styr dina möjligheter att utveckla muskelmassa. Dessa gener ser inte särskilt annorlunda ut på över- eller underkroppen. Vad det oftast handlar om är - just det: teknik och förmåga att isolera och "hitta rätt" i olika rörelser. Dålig teknik, låg intensitet och obefintlig målmedvetenhet är ofta förklaringen till att någon har "dåliga anlag"!
Oavsett hur hård, tuff och regelbunden din träning än är, ger den alltså inte bra resultat om tekniken är felaktig. Att vara medveten om exakt hur en rörelse skall utföras för att aktivera en muskel på ett visst sätt, är en - i dubbel bemärkelse - oerhörd styrka. Det är den egenskapen som oftast skiljer vinnarna från förlorarna.
Nu ska jag sanningsenligt säga att det finns långt fler faktorer som påverkar slutresultatet. Men oavsett matvanor, sömn, mediciner, muskelfiberkomposition, muskelbukens längd, genetiska förutsättningar från individ till individ, träningsprogram eller vilja att bli bäst, måste rörelseutförandet vara perfekt för att resultatet skall bli detsamma. Sedan spelar det ingen roll om du använder högintensitetsträning, explosivitetsträning, halva repetitioner eller någon annan intensitetshöjande träningsmetod. Bara en sådan självklar sak som att tänka på den negativa fasen, den excentriska träningen, kan göra att dina träningspass plötsligt börjar ge resultat!
Risken för överträning minskar
Ett riktigt rörelseutförande betyder också att du minskar risken för överträning, eftersom du lär dig att "prickskjuta" varje del av muskeln, istället för att skjuta hagelsvärmar. Om du inte redan läst boken "Effektiv Bodybuilding", råder jag dig att göra detta, och gärna också tittar på videon med samma namn, innan du fördjupar dig i denna, mer avancerade, träningsbok. Du kan se boken "Effektiv bodybuilding" som "grundskolan" inom träning. I så fall har vi nu kommit in på "gymnasiet", där det ställs lite högre krav och motivation.
Jag kommer i denna bok att berätta om en typ av styrketräning som kräver en kroppslig mognad och - låt oss kalla det - fysisk fostran. Med kroppslig mognad menar jag att det krävs minst två års biomekaniskt riktig träning, för att kunna tillgodogöra kroppen de mer krävande sejourerna på gymmet. Träningen, som innefattar tyngre vikter, färre set och negativ träning, kräver mental förberedelse. Den som inte lärt sig att isolera muskelarbetet till just biceps, triceps, mage eller ben, kan aldrig få ut maximalt av dessa tuffa och avancerade träningsprinciper. Det går helt enkelt inte att träna avancerat om man inte är avancerad!
Ingen som inte tränar hårt blir bra!
Många tror att vägen till stora muskler är användandet av anabola steroider. Visst - det är en väg. Men sannerligen inte den bästa. Jag kan avslöja för dig att det bara finns ett sätt att bli en bra bodybuilder: genom år av träning - och med huvudet på skaft! Ärligt talat: Hur många bra bodybuilders känner du som inte tränar stenhårt - och har gjort så i många år. Rätt svarat: ingen! Hur många unga bodybuilders som dopar sig ser bra ut och mår bra på äldre dagar? Rätt svarat. Ingen! Det är ett känt faktum att många inom så gott som alla elitidrotter väljer att dopa sig. Vad du dock skall ha klart för dig är att få har börjat i den änden, eftersom det vore som att bygga ett hus utan grund. Men tyvärr gör pengar, makt och krav från publiken att vissa väljer att dopa sig.
Att som nybörjare kopiera tuffa träningsprogram är meningslöst. Detta eftersom elitbodybuilders under många år stärkt leder, ligament och muskler - för att sedan gå vidare till nya, hårdare och tyngre träningsperioder. Du måste lära dig att gå innan du kan springa.
"Avancerad Bodybuilding" är en bok, tillägnad alla er som tröttnat på töntiga "före/efter"-bilder. I denna bok får du fakta. Inte drömmar.
Lycka till!
Ove Rytter, Chefredaktör B&K Sports Magazine