- Måltidsersättning: ett nytt begrepp?
B&KArtiklar - Fredrik Paulún - Måltidsersättning: ett nytt begrepp?

Måltidsersättning: ett nytt begrepp?

Sidan skapad 2002-03-19
Uppdaterad 2002-03-19

Läs mycket mer av Fredrik Paulún på hans webbplats!

Mer från Fredrik

Ät, träna, prestera!
Ät, träna, prestera!

Allt om fettförbränning
Allt om fettförbränning

Allt om kosttillskott
Allt om kosttillskott

Fråga Fredrik
Fråga Fredrik

Allt om glykemiskt index
Allt om glykemiskt index

Effektiv näringslära
Effektiv näringslära

 
Öppna länkar i nya fönster

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Artikeln tidigare införd i B&K Sports Magazine:

I USA talas det om Meal Replacement Products (MRP:s) och var och varannan person använder dessa. Det är ett tidens tecken, då det är en lösning för den stressade nutidsmänniskan som vill få i sig tillräcklig näring. Du vet att mellanmål är nödvändigt för att hålla blodsockret och få i sig rätt näring och det gör måltidsersättningsprodukter intressanta. Nu har dessa produkter börjat göra sitt verkliga intrång i Europa och Sverige. Läs vidare för att få veta om du behöver dem och vad du ska tänka på när du väljer märke.

Måltidsersättning, inget vanligt gammalt pulver

Det handlar inte om viktökningspulver (gainers), viktminskningspulver, eller vanliga proteinpulver. Ingen av dessa produkttyper är tillverkade för att vara kompletta och optimala för den som vill ersätta sina måltider. Viktökningspulver är suveräna att ta direkt efter passet för den som vill öka muskelmassan, men kommer att vara fettbildande om de tas istället för en måltid. De innehåller alltför mycket kolhydrater med högt glykemiskt index, vilket är olämpligt i en måltidsersättning för dig som vill hålla formen.

Dietpulver är inte heller det bästa för dig som vill ha ett mellanmål som ger gott om energi till träningen. De innehåller alltför lite kolhydrater och har ett för högt innehåll av vitaminer och mineraler för att användas med en vanlig kost. Dessutom är dietpulver ofta helt fettfria, och en viss mängd fett behövs för att det ska kallas en fullvärdig måltidsersättare. Dels är fettet i sig viktigt som energi och byggmaterial, och dels behövs det för ett optimalt upptag av vitaminer och antioxidanter.

Nej, måltidsersättare är en annan typ av produkter som ger allt som det optimala mellanmålet skulle ge. Det innebär protein, kolhydrater med lågt glykemiskt index, fettsyror av högsta kvalitet, lagom mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och naturligtvis fibrer! Man kan säga att det har viktökningspulvrets och proteinpulvrets alla fördelar men ingen av deras svagheter.

Vad ska du titta efter?

För att du ska ha ett komplett mellanmål krävs det en god balans mellan de olika näringsämnena. Dessutom krävs det att de ingående ämnena är av rätt kvalitet. Detta är vad du ska titta efter: Kolhydraterna - Detta är den svåraste biten, eftersom de allra flesta kolhydrattyper som finns i denna typ av produkter har för högt glykemiskt index. Här följer lite fakta om kolhydrater i måltidsersättningsprodukter. Ca 50% av energin i produkten bör komma från kolhydrater. Bra typer av kolhydrater: Amylosbaserad stärkelse, fruktos, xylitol, resistent stärkelse (t ex från majs). Dåliga typer av kolhydrater: Maltodextrin, vanlig stärkelse, glukos, sackaros

Fakta om proteinet i måltidsersättningsprodukter

Cirka 35 % av energin i produkten bör komma från protein Proteinet får gärna komma från vassle, soja (koncentrat eller helst isolat), mjölk eller ägg. Det bör ej komma från kollagen pga eventuell risk för BSE-smitta (galna kosjukan)

Fakta om fettet i måltidsersättningsprodukter

Cirka 15 % av energin i produkten bör komma från fett. Fettet ska vara till störst del enkelomättat eller fleromättat Undvik produkter med mycket mättat fett, och köp aldrig en produkt som ger härdat vegetabiliskt fett (hydrogenated fat). Det är en ohälsosam typ av fett som inte gör någon nytta.

Fakta om fibrer i måltidsersättningsprodukter

En portion bör ge en viss mängd fiber, eftersom det finns i vanlig mat, och är nödvändigt för att ge komplett näring. Vissa bra fibrer, t ex vattenlösliga fibrer, bildar gel när man blandar dem i vatten, och de är därför svåra att använda i pulver eller färdigblandade produkter. Det allra bästa är därför resistent stärkelse, vilket är en "high-tech"-fiber med de allra bästa egenskaperna. Den sänker glykemiskt index, och ger tarmarna en hel del fiber att arbeta med.

Fakta om vitaminer och mineraler i måltidsersättningsprodukter

En måltidsersättningsprodukt ska inte ge mer än 50% av dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Finns det mer är risken stor att du får ett överskott, vilket kan ge negativa effekter på hälsan och formen. Undantaget är vitamin E och C som är viktiga antioxidanter, som är viktiga att få i sig. Risken för överdosering av dessa är dessutom mycket liten.

Burkar, portionspåsar, färdigblandat eller bars?

Naturligtvis kan måltidsersättare komma i många olika skepnader. Det gemensamma mellan dem är att de har rätt näring för att ersätta en måltid. Här kommer några för- och nackdelar med respektive form:

Burkar: Detta är den enklaste formen av måltidsersättning. Pulver i burkar. Det är ofta ganska ekonomiskt, men risken finns att innehållet påverkas negativt vid lagring.

Portionspåsar: Ett bra sätt att hålla produkten fräsch. Enkelt att ta med sig för att använda under dagen. Jämför pris. Stora skillnader finns.

Färdigblandat: Detta är måltidsersättning på tetrapack eller i flaska. Detta är naturligtvis det enklaste och smidigaste, men risken är stor att priset stiger, åtminstone om det är importerade produkter som transporterats långt.

Bars: Dessa har sällan rätt sammansättning, även om de naturligtvis är praktiska. Ofta är de mer lika vanliga chokladbitar i sin sammansättning. Håll koll på fettkvaliteten!