Du har bestämt dig för att börja lyfta skrot och skaffa järnkondition. Du är totalt fokuserad och heltänd på att nå de mål du har satt upp. Du är extremt motiverad att träna, på gränsen till fanatisk, faktiskt. Du har läst B&K och andra muskeltidningar och insett att det finns hur många vikt- och aerobicsövningar som helst. Du är fullkomligt inställd på att få den kropp du alltid har velat ha - kosta vad det kosta vill!
Ta nu och fundera igenom vad du just tänkt. Ser du vad som händer? Det här är tankar och känslor. Vad du än gör med kroppen är det till följd av tankar och känslor. Med andra ord: din hjärna tvingar kroppen att röra sig. Din hjärna är kontrollcentrum, så vad du än tänker eller känner, så kommer det att påverka din kropp.
På ytan verkar alla dina känslor om hur du ska slita häcken av dig på gymmet positiva och eftersträvansvärda. Det har du också alldeles rätt i - till en viss grad - men för mycket motivation kan också hindra dig. Du kan bli så in i bomben entusiastisk att du till slut bara kräks vid tanken på att göra något och de svällande pecsen och imponerande vaderna är fortfarande bara en dröm. Nej, jag säger inte att motivation är dåligt - fortsätt att läsa så kommer du att förstå bättre.
Bodybuilding är en ny och spännande sport för dig och visst kan du nå ditt fysiska mål på ett antal olika sätt. Här är själva problemet: Din hjärna ser inte de begränsningar som din kropp faktiskt har. Din kropp kommer att anpassa sig till pressen att bygga större muskler, men bara om det är rätt slags och rätt mängd stress och om du låter kroppen återhämta sig ordentligt mellan varven. Om du inte låter kroppen vila, kommer du bara att skada dig och inte göra några framsteg alls.
Det är här alla positiva tankar kan ställa till problem. Eftersom du just är så kolossalt motiverad, kommer du kanske att träna mer intensivt än vad din kropp egentligen orkar med. Ganska snart kommer du att komma till en punkt när du inte blir större och starkare, eller tappar kroppsfett längre, men eftersom du är så fokuserad misstar du det för en signal att du inte tränar tillräckligt mycket, och tar i ännu mer.
Det är då en av följande tre saker inträffar:
- Du fortsätter att träna utan resultat.
- Du skadar dig.
- Du slutar att träna eftersom du ändå aldrig kommer någonstans.
Tänk klart
Du kan undvika den här onda cirkeln genom att inse att din entusiasm vill mer än din kropp orkar med. Precis på samma sätt som du behöver dämpa dina workout-pass för att undvika överträning, behöver du tillsätta lite sunt förnuft och tänka klart.
- Använd din intuition och svara på följande frågor.
- Hur motiverad är jag till att nå mitt mål?
- Om jag är mer motiverad än så, kommer jag att nå mitt mål fortare?
- Är mer samma sak som bättre?
- Är vila nödvändigt för framsteg?
- Om jag tar ledigt från träningen några dager, kommer jag då att förlora allt jag vunnit?
Vi kan fortsätta att lista frågor hur länge som helst, men du har kanske förstått andemeningen vid det här laget? Se till att få med både muskler och hjärna när du planerar din nya kropp. Läs igenom de nybörjarknep och artiklar som dyker upp. Du kommer att göra dig själv en stor tjänst. Som extra bonus, kan du fundera lite extra på de här tre punkterna:
1. Målsättning
Om du använder dig av sportpsykologi för att se hur målsättningen ska fungera, kommer du att se hur många bitar som ska stämma överens. Att inte använda sig av alla bitar minskar antagligen dina chanser, men jag skalle ändå inte rekommendera en nybörjare att göra det. jag skalle välja följande: Visst ska du ha ett långsiktigt mål, men snöa inte in fullständigt på det. I de allra flesta fall ligger det alltför långt fram för att vara överskådligt. Ta ett steg i taget och njut av vägen. När du blir bättre och kan lägga in mer i din träning, kommer du att upptäcka hur mycket starkare du har blivit.
2. Självförtroende
Koncentrera dig på att behålla självförtroendet och din tro på att du kan nå dina mål. Det kan hjälpa att ställa upp en planering på hur du ska nå dit. När du tränar in tekniken, se till att skapa en mental bild på samma gång. Se dig själv när du utför de nya övningarna perfekt och tänk positivt och motiverande. Försök också att hitta skälen till att göra de olika övningarna. Med andra ord: Det är inte bara skivstängerna som är viktiga i en träningstidning.
3. Fokusering
Du är mycket fokuserad på din träning och hemligheten är att hålla den fokuseringen på en vettig nivå, så att du inte blir övertränad av bara farten. Förutom att det är ineffektivt, kan det eviga funderandet på träningen störa resten av ditt liv och det lär knappast hjälpa dig att nå dina mål. Begränsa din fokusering på träning till de tillfällen som du faktiskt tränar. Om du har svårt att släppa tankarna, prova med någon avslappningsövning efter passet där du kan rensa hjärnan fullkomligt, eller se till att göra något totalt annorlunda när du inte tränar. Ta det lugnt - stressa inte upp dig.
Ditt liv bör aldrig kretsa runt bara en sak - träning eller inte träning.