B&K - Artiklar - Fokusera!

Fokusera!

Läs mer

• Amazon.com: Mind Pump : The Psychology of Bodybuilding
• Dr Squat: Psychological strategies for bodybuilding success
• Weighty Matters: The Mental Game
10 snabba tips för inspiration
Avoid Beginner Burnout!
De 100 bästa träningstipsen

Öppna länkar i nya fönster
Sök på B&K:s webbplats

Sök på webben med Google  

B&K Newsletter

Börja prenumerera på B&K:s nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress och klicka på Join List.


 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 10/1998

Text: Dan Lilja

Ingenting är viktigare än fokus när du vill nå framgång, oavsett hur mycket naturlig fallenhet du har för sport, studier, musik, konst, skrivande, affärer eller bodybuilding. Det spelar ingen roll om du inte använder din talang på bästa tänkbara sätt.

Fokusering är nyckeln till framgång, utan fokus kommer du ingenstans!

Det här är särskilt viktigt inom bodybuilding. Det är ingen sport för dumskallar, vilket många tror. Det kräver minst lika mycket koncentration och kunskap som någon annan sport. I bodybuilding är vikterna inte huvudredskapet, de är bara till för att stressa musklerna till att växa och formas som vi vill ha dem. Om vi inte behåller koncentrationen, eller fokus, försvinner kraften ut i tomma intet eller absorberas av resten av kroppen utan att göra någon nytta.

Att utveckla förmågan att fokusera är inte lätt. Lika lite som du förväntar dig att vara lika bra som Magic Johnson första gången du kliver ut på en basketplan, kan du ha samma hjärna-muskel-koordination som ett proffs. Inte ens efter flera månaders träning kommer du ha nått dit, men så småningom - om du fokuserar all din mentala och fysiska energi på att nå ditt mål - kommer du att göra det.

Fokuseringen påbörjas redan kvällen innan träningspasset. Det är då du fastställer hur den kommande dagens träningspass ska läggas upp, förbereder dig för vad som komma ska, bygger upp entusiasm och förväntningar. Innan du somnar kan du till exempel gå igenom hur det känns att vara på gymmet, köra några bra set och verkligen få bra pump så när du hoppar ur sängen nästa dag, gör du det med föresatsen att verkligen köra ett bra pass.

Det är aldrig fråga om huruvida du ska eller inte ska göra det här eller något annat den dagen. Du är fullkomligt fokuserad och vet i detalj varenda rörelse du ska göra, hur hårt du ska träna och hur det kommer att kännas. Det är nästan som om du gick in på gymmet och spelade upp en repris av ett träningspass som du redan genomfört. Man kan till och med gå så långt att man visualiserar småsaker; som vilka kläder du ska ha på dig och vilken musik som ska spelas, för att verkligen komma i exakt samma stämning.

En av de viktigaste sakerna om du har en träningspartner är att inte tävla med varandra. Om du tävlar när du tränar, koncentrerar du dig inte på att få ut mesta möjliga av en övning. Bry dig inte om att din partner använder mer eller mindre vikt på sitt sista set. Det ska vara totalt irrelevant för dig. Se istället till att ni båda gör ert allra bästa, det är det enda som betyder något.

Att föra träningsdagbok kan vara en enorm hjälp för att komma i rätt stämning. Läs igenom den innan du går till gymmet och analysera vad du gjorde förra gången du tränade just den muskelgruppen och vad du ska göra den här gången. Sedan programmerar du dig själv med den informationen och visualiserar i detalj hela träningspasset. På så satt är allt fullkomligt glasklart när du kommer till gymmet, det finns inget utrymme for funderingar eller osäkerhet.

For att undvika att koncentrationen sviker i slutet av passet, ser du till att inte trana så länge att du tappar fysisk eller psykisk fokus, vilket brukar betyda 40-45 minuter. Ben kan du köra en timme, eftersom då ingår en hel del uppvärmning och stretching. Ytterligare ett sätt som hjälper dig att hålla fokus är att prioritera övningarna efter hårdhetsgrad, dvs köra de tyngsta övningarna först.

Tumregel: Om du finner att du förlorar fokus under ett träningspass, har du hållit på för länge den dagen.

Gör varje repetition till passets bästa. Varje rep ska vara perfekt, inget rep är viktigare än något annat. Om du gör åtta eller tio perfekta reps, har du ett perfekt set. Om du sedan gör alla set perfekt, har du kort ett perfekt träningspass och det är det som ska vara ditt mål.

Diet och fokusering

Det du äter påverkar dig inte bara fysiskt, utan även psykiskt. Din förmåga att fokusera beror. inte endast och enbart på koncentration. Om ditt näringsintag haltar, till exempel när du dietar för hårt och inte får i dig tillräckligt med kolhydrater, kommer blodsockret att sjunka och koncentrationsförmågan likaså.

Om du letar efter en magisk ingrediens eller ett livsmedel som ökar koncentrationen, är min åsikt att det inte finns någon sådan. Uthållighet, såväl fysisk som mental sådan, kräver en välavvägd, välbalanserad diet med mycket protein, ganska mycket kolhydrater och ganska lite fett och som ger en jämn blodsockerhalt under hela dagen. Det gör absolut ingen som helst nytta att äta en bra måltid strax innan träningspasset och sedan skräp resten av dagen. Rätt näring är viktigt såväl under passet som under återhämtningsprocessen och alla andra dagar.

Fokusering och skador

För lite fokus:

Det är mycket sällan som skador uppstår pga för mycket vikt eller utmattning. Skador beror oftast på att du misslyckats med att köra övningen på rätt sätt. Det enda som kommer att hända om du fokuserar på att träna muskeln på rätt sätt men använder för tunga vikter, är att du inte kan lyfta vikten. Om du inte koncentrerar dig kommer rörelsen att bli slarvig och risken att vävnaderna blir skadade ökar.

För mycket fokus:

Underskatta aldrig din viljekraft! Den är starkare än din kropp. Precis som att du måste kontrollera övningsformen för att undvika skador, måste du tänka på att inte pressa dig själv för hårt mentalt, hårdare än vad dina muskler klarar av. Att inte hålla sig inom ramarna för vad musklerna klarar av, är ett exempel på hur jag skadade mig. Jag sätter speciella mål för varje träningspass och ger mig f-n på att nå dem, vad som än händer. Men även om målen är nödvändiga, måste du också räkna in lite flexibilitet utifall att du plötsligt känner att du tar i för mycket under ett pass. Du kanske orkar fortsätta mentalt över den tröskeln, men risken finns att inte muskeln gör det.

Fokusering vid skada

Aldrig är fokusering så viktigt som efter en skada. Det är nu du verkligen behöver koncentrera dig: först för att upptäcka var gränserna går för rehabiliteringsträning och för det andra hur du ska kunna återhämta dig på snabbast möjliga sätt. Med andra ord: Du måste arbeta men inte för mycket, vilket betyder att du måste fokusera ännu hårdare på hur det känns.

Budgetera din fokusering

Det går att fokusera för mycket. Om du fokuserar och fokuserar, dag efter dag, kommer du att bli lika trött mentalt som träningen gör dig fysiskt utmattad. Tänk på andra saker än träning under dagen och ha en bestämd tid när du börjar planera för följande dags träningspass. När det sedan är dags för träningen, har du nog energi för 10-15 minuters genomgång av passet och ändå ha 100 % fokus under träningspasset. Alla behöver ta ledigt från arbetet ibland och om du är proffsbyggare är det svårt. Allt du gör, äter, läser och sover kretsar runt byggningen. Hur som helst kan det trötta ut dig och sänka dig mentalt, så du måste se till att ta ledigt.

Använd bodybuildingen till vad det var meningen att den skulle användas till: att stärka dig själv, både fysiskt och mentalt.

Skapad 2000-07-02 | Uppdaterad den 02 april 2001 av