Profil: Alexandra Curhed - Luciapokalenvinnare 2000
|
Alexandras kärlek till hård träning ledde till tävlingsdebut och en andraplats på Decembercupen hösten 2000. En vecka senare ställde hon sig på scenen igen. Denna gång var formen mitt i prick och hon plockade hem guldmedaljen.
Alexandra är ett positivt nybörjarämne för svensk tungviktsbodybuilding och hon har som mål att inom några år tävla på ett SM. Räkna inte med något annat än att hon kommer att satsa på toppen. Alexandra Curhed var namnet och Luciapokalen gav henne blodad tand. |
Mix - Nyheter från musklernas värld
Annika Warg svarar på frågor om fitness:
- Athletic Fitnesskillarnas mått
- Krymper brösten?
- Regler, licens och tävlingsdatum?
Ingvar Larsson svarar på frågor om bodybuilding:
- Träningsupplägg på gym om jag tränar fotboll
- Är cirkelträning bra eller dåligt?
- Måste man "bulka" för att öka i muskelmassa?
Linda Liedstrand svarar på frågor om bodybuilding:
- Vilket är bästa sättet att nå fram till en vältränad kropp - lätta vikter eller tunga vikter med hård träning?
- Deprimerad av att inte kunna sköta träningen perfekt - hjälp!
- Större ben önskas
Monika Wieckowski svarar på frågor om nutrition:
- Hjälp mig att reda ut de obegripliga förkortningarna EPA, DHA, CLA och GLA! Ökar dessa fetter verkligen prestationsförmågan, höjer immunförsvaret och påskyndar fettförbränningen?
Plus 'Läsarnas insändare' och 'Recent - Redaktionen kollar på...'
Armar med Dimitri
Enligt Dimitri är träning mycket individuellt och han är därför noga med att poängtera att det som passar honom kanske inte alls passar någon annan. Hans träning består mest av genuina basövningar med fri stång och hantlar för att avslutas med, enligt honom, så kallade "kosmetiska finsliparövningar" i maskin. Dimitris erfarenhet säger att det kan ta tid att hitta de övningar som fungerar men här har du möjlighet att hänga med under ett armpass och se vilka övningar som passar honom bäst. Kanske blir någon av övningarna även dina favoriter i gymmet.
100 kr rabatt på träningskläder!
|
Nu får du som läser B&K Sports Magazine 100 kr rabatt på träningskläder från Better Bodies. Rabatten gäller hos deras deltagande återförsäljare i hela Sverige och vid köp för minst 500 kr. |
Allt du behöver veta om protein
De flesta som idag tränar på gym är medvetna om proteinets betydande roll för maximal muskeluppbyggnad. Det käkas tonfisk och blandas drinkar på löpande band, allt för att försäkra optimal återhämtning och muskeltillväxt efter hårda träningspass. Trots att dessa tonfiskätande, proteinblandande individer hör till en del av samhällets mest näringskunniga, tycker många att det är svårt att välja mellan olika proteinkällor och -tillskott.
Faktumet att proteiner i födan är av olika kvalitet, samt att detta i slutändan får olika effekt på muskeluppbyggnaden, har någon gång gett de flesta som eftersträvar maximal muskelmassa en rynkad panna. Detta trots att de flesta vet att muskler byggs upp av proteiner, som i sin tur utgörs av aminosyror i olika kombinationer. Av dessa aminosyror vet vi att en del är essentiella (livsnödvändiga) och måste konsumeras via födan. Att de essentiella aminosyrorna främst finns i animaliska livsmedel (kött, fisk och fågel) är inte heller någon nyhet för de flesta. Men hur är det med proteinpulver?
Vassleprotein är känt för att förse oss med mycket essentiella aminosyror, men vad betyder egentligen de underliga förkortningarna som proteintillskottsproducenter ofta använder i reklamen för sina proteinpulver?
Hur ska man egentligen tolka alla begrepp och termer? Kunskap om grundläggande fackord - som ibland även kan ge den mest kunnige "huvudbry" (vilket inte minst märks i vissa förvirrade annonser) - är en förutsättning för förståelse för uppbyggnad och nedbrytning av muskler.
I denna artikel får du en översikt av de vanligast förekommande och grundläggande begreppen, termer och mätmetoder samt värderingar av proteinkvaliteten som används inom proteinvetenskapen för att beskriva proteinmetabolismen i kroppen.
Vass eller vassen?
Det är den här tiden på året som man bestämmer sig för om man ska sluta fuska med magträningen, eller om man bara ska sola ryggen till sommaren. Men magträning handlar faktiskt om mer än att bara hålla bilringarna i schack, det handlar om en total begränsning av din träning.
Miniposter
Snart ska t-shirten av...
Athletic Fitness-träning med Annika Warg
Annika simmade (och tattade svanken) före Therese Ahlshammar. När hon började på gym tränade hon med den svenska proffsbyggaren James Roberts. Möt den svenska mästarinnan i Athletic Fitness.
Det snackas mycket om att han eller hon var bättre och att domarna dömde fel. Naturligtvis kan man tycka att bedömningen var orättvis, men man ska också veta att det inte är lätt att vara objektiv när en polare står på scenen.
Alla coacher inom alla idrotter klockar, filmar och studerar sina tävlande. Inom bodybuilding ägnar coachen tiden efter backstage, insmörj och uppvärm till att heja istället för att noga analysera. Nästa gång kan du kanske be någon annan skrika "tryck benen" och "håll magen" lite då och då. Som coach studerar du istället noga hur din kille presenterar sin fysik på scenen och hur han ser ut i förhållande till de andra tävlande.
För att underlätta för coachen att göra en rättvis bedömning har vi sammanställt ett bedömningsprotokoll. Någonting som också senare skulle kunna användas av den tävlande att lägga in i träningsdagboken under fliken uppföljning.
Man ska naturligtvis som vanlig publik ta med sig några protokoll och "provdöma" för att se om man fattat något. Har du aldrig eller bara enstaka gång varit på en bodybuildingtävling kan du läsa "Snabbkurs i hur en bodybuildingtävling går till".
Intervju Valentina Chepiga, Ms Olympia 2000
"Jag har inga problem med att bli ansedd som ett sexobjekt. Jag förstår inte kvinnor som inte vill det. Vad är det för fel med det?" - Valentina Chepiga - Ett nytt ansikte (och fysik) att marknadsföra kvinnlig bodybuilding med.
Var det verkligen bättre förr?
Genom åren har Bodybuilding, Fitness och Athletic Fitness genomgått en hel del förändringar. Några exempel: I Bodybuilding har man ändrat på det sätt man dömer muskelvolym och hårdhet. I Fitness har man tagit bort styrkeronden och i Athletic Fitness har man ändrat moment. Dessa förändringar har kanske inte alla gånger varit så populära, men vill man som tävlande vara med och påverka våra olika sporter åt något håll måste man engagera sig och ta del i vad vårt Svenska Kroppskulturförbund gör med våra idrotter. Vi började därför med att fråga några svenska profiler vad de anser vara de största förändringarna inom deras idrott.
Presspytt Nödpytt
Med anledning av att el Chefe ådragit sig lunginflammation under ett bänkpresspass hemma i garaget fattas presspyttspennan denna gång av mig, Alan Bergström.
Att detta är ett ärofyllt uppdrag råder ingen tvekan om, enbart det faktum att Ove haft ett stadigt tag om pyttpennan sedan ursprungspyttaren Tomas "näbben" Ensgård släppte ifrån sig den 1980-någon gång. Jag skriver således härmed historia - om så bara tillfälligt. Detta innebär också, som ni säkert redan förstått, att den trogne B&K-läsaren inte kommer att känna igen sig. Av den anledningen är denna månads pytt härmed kallad nödpytt.
- 10 bra sätt att INTE komma i form...
- Age Rage Page - Har utvecklingen inom svensk bodybuilding stannat upp?
- Miniprofilen: Maria Ahlberg - med smak för Athletic Fitness
- Sverigeaktuell: Bethany Carter Howlett
- Månadens Nisse
- Norgepresspytt av Nanna Bjone