B&K - Profiler - Monika Wieckowski

Monika Wieckowski - profil

Mer om Monika

Monika Wieckowskis nya hemsida!
www.mowifit.com

B&K: Monikas Profil
B&K: Monikas fotoalbum
B&K: Artikel från B&K 10 och 11/1999

 
google-sökmotor

google-sök B&K:s webbplats

google-sök Internet

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Profil - Monika Wieckowski

Sänd gärna in en insändarfråga till Monika för att besvaras i tidningen. Observera att vår frågeskribent inte har möjlighet att svara på alla frågor.


Monika Wieckowski har bestämt sig för att satsa på forskningen, och kommer därför inte att tävla mer. Inte inom överskådlig tid i alla fall. Hon berättar:

"Ända sedan jag som trettonåring för första gången tog i en hantel, och strax därpå bestämde mig för att själv gå upp på scenen, har jag varit intresserad av fettförbränning och energiförbrukning. Jag började i samband med detta läsa om näringslära och hur kroppen fungerar, och beslöt mig snart för att jag skulle utbilda mig till nutritionist för att få förståelse för sambandet mellan fysisk aktivitet, kost och hälsa. Man skulle kunna säga att jag kom till en vägkorsning: En kunskapstörstig tävlingssugen nittonåring, för hård för fitness, för "förtjust i ådror", för liten för byggning. Vad göra?

Efter mycket grubblande kom jag fram till ett svar som för mig lät tilltalande. Kunskapstörstig som jag var (och i allra största grad fortfarande är), beslöt jag mig för att efter erhållen nutritionistexamen, i framtiden ägna mig åt hälsa med inriktning på delområdena energiförbrukning, kroppssammansättning och fettförbränning. Inte nödvändigtvis med avsikt att själv stå på scenen, utan som ett huvudämne i för min del kommande forskningsverksamhet. Eftersom alla med en fullbordad nutritionistexamen har behörighet att bli forskare, ser jag med glädje fram emot utmaningen som det kommer att innebära.

Det säljs idag många kosttillskott innehållandes ämnen som påstås öka energiförbrukningen och/eller fettförbränningen (sk thermogenic aids). Situationen underlättas knappast för konsumenten av att det ständigt dyker upp nya ämnen som påstås ha denna effekt. De flesta av dessa ämnen har attraktiva teoretiska förklaringar till hur de "skulle kunna" leda till en ökad energiförbrukning och/eller fettförbränning. Tyvärr har de oftast inte utmanats av välkontrollerade studier, vilket innebär att relevant information och försäkran om deras effekt hos friska, helst idrottande, människor helt saknas. Orsaken till detta har att göra med ekonomiska resurser, eftersom det inte är många UNDANTAGET minoriteten seriösa tillverkare/försäljare av kosttillskott (tack att ni finns!), som är beredda att sponsra sådana studier.

Kosttillskott tas av många olika orsaker, för att öka muskelanabolism, minska muskelkatabolism, förhöja immunförsvaret, stärka antioxidantförsvaret, förbättra överföringen av nervimpulser till muskelceller, och manipulera hormonnivåer som skulle kunna öka prestationsförmågan. Eftersom undertecknad brinner för fettförbränning och "utsirade kroppsdefinitioner", har jag bestämt mig för att börja forskaryrket med att studera ämnen och situationer som berör energiförbrukning och/eller fettförbränning. Sedan får vi se åt vilket håll "näsan pekar".

Tänkvärt

Ett faktum som utan tvivel alla inom gymbranschen någon gång reagerat på, är den ofantliga kosttillskottsindustri som under senare delen av 1900-talet växt upp från ingenstans. Isolerade ämnen och blandningar säljs här vitt och brett. Man kan som konsument och flitig användare av dessa, fråga sig hur relevanta, välkontrollerade och vetenskapligt dokumenterade deras respektive effekter egentligen är. PÅ FRISKA, helst IDROTTANDE MÄNNISKOR!

Fundering

Tyvärr är det nämligen så att se flesta studier som gjorts på majoriteten av dessa ämnen, trots att de kanske utförts under välkontrollerade förhållanden, undersökt respektive ämnes effekt på djur eller i provrör på isolerade celler. Cellkulturer är populära bland många forskare, då de slipper tänka på att söka etiskt tillstånd, och i djur har man möjlighet att studera ämnen och processer som är oacceptabla att studera på människor. Dessutom rycker man i sådana studier ofta nacken av djuren i slutet av försöket, vilket självklart alltid kan diskuteras. Visst, cellkulturer och djurstudier har en viktig och välförtjänt plats i grundforskningen, men inte inom gymvärlden. De gånger man stöter på människostudier, är de dessvärre nästan alltid utförda på sjuka eller döende.

För att i människa ta reda på effekten av ett ämne eller en kombination av ämnen, kan man inte ta för givet att resultat från sådana studier skulle vara desamma som om de utförts på friska människor. Även om omständigheterna för övrigt varit identiska. Anledningen till detta är att människan är så oerhört mer än endast en samling celler. Människokroppen är en extremt organiserad samling celler som reagerar på ett ofattbart samordnat sätt.

Många för människan viktiga situationer, exempelvis stress, träning och svält, kan endast undersökas på helkroppsnivå. Ett exempel är paradoxen att de flesta människor kan överleva en månads svält utan bestående men för livet, medan en enskild cell är extremt känslig för samma påfrestning. Det som gör att vi ändå överlever, är det reglerade samspelet mellan olika vävnader och organ i kroppen, dvs något unikt som INTE kan studeras på molekyl- eller cellnivå.

Jag vet att de flesta av oss, inklusive mig själv, anser att människan är den mest intressanta levande varelsen. Det är naturligt för oss, inte egoistiskt, att betrakta vår egen kropp som den mest intressanta. Med hänsyn till ovanstående "svältexempel", är det inte svårt att förstå varför det är människokroppen vi ska studera för att förstå hur den fungerar i sin helhet.

Gymbranschen utgörs till största del av friska idrottande människor. Eftersom alla produkter inom denna samhällskategori givetvis vänder sig till dessa, är jag (och sannolikt många med mig) av den åsikten att alla ämnen i dessa produkter ska ha genomgått välkontrollerade och relevanta studier utförda på just målgruppen, dvs friska individer med varierande fysisk aktivitet. Dessa studier måste naturligtvis genomföras INNAN produkterna släpps på marknaden... Är det någon som inte håller med?

Verkligheten

Nu är det så att mycket här i världen inte alltid är som vi önskar att det vore. Faktum är att huvudparten av alla ämnen som idag handlas över disk, aldrig undersökts på människa eller idrottare, vilket är absurt.

Avslutningsvis en verklighetsskildring: "Någon påstår att det och det ämnet har den och den effekten.

- OK då, säger konsumenten, men i vilken levande varelse eller vid vilken sjukdom? Jag är en mänsklig varelse, jag är frisk och jag tränar! Vad har du kvar att erbjuda? Tystnad..."


Gå till Monikas fotoalbum

Från Monika Wieckowski:

Jag tackar för alla brev jag fått, och önskar bara att jag hade tid att svara på alla. Tyvärr så är mitt schema fullspäckat, både i skolan och privat. Ställ gärna din fråga i form av en insändarfråga så gör jag mitt bästa för att svara på den.

Hjärtliga hälsningar, Monika.

Född: 1980
Längd: 164 cm
Tävlingsvikt: 52 kg
Offseason: 56 kg
Började träna: När jag var 14 år
Tidigare idrotter: Windsurfing, dans och aerobics.
Uppväxt: Född i Farsta, bodde i Bredäng till sju års ålder. Sedan flytt till Sundsvall. Pluggade i Norrköping (Engelskspråkig naturvetarlinje) från 16 års ålder.
Bor: I Stockholm sedan sommaren 1999.
Smeknamn: Mowi
Favoritmat:
Räksallad med korngryn
Civilstånd: Singel
Favoritfärg: Neonfärger
Bästa kvinnliga fitnesstjej: Lena Johannesen
Bästa kvinnliga bodybuilders: Linda Liedstrand och Melissa Coates!
Bästa manliga bodybuilder: Flex Wheeler
Just nu: Pluggar på Stockholms universitet, nutritionistlinjen.

Sidan senast uppdaterad den 20 december 2002 av