Pumpa din PT
Fler och fler inser fördelarna med att anlita en personlig tränare. Eftersom personlig träning är en relativt ny företeelse kan man undra hur man vet vad, eller i detta fall vem, som är bra och vem som är dålig. Hur avgöra man det? Ska priset vara den avgörande faktorn? Är ryktet den bästa rekommendationen? Här följer de viktigaste tio frågorna som du bör ställa till din eventuellt blivande personlige tränare.
När man står i begrepp att köpa någonting nytt, börjar man alltid med att rådfråga sig själv. I fallet val av personlig tränare handlar det om följande frågeställningar:
- Behöver jag en personlig tränare?
- Varför vill jag ha en personlig tränare?
- Har jag råd med en personlig tränare?
Den sistnämnda av de ovanstående frågorna är faktiskt det första du bör fråga din eventuellt blivande personliga tränare (om du inte är ekonomiskt oberoende, vill säga). Om du har satt en gräns för vad det får kosta så kommer du naturligtvis leta efter den bästa tränaren inom den ramen.
1. Hur mycket kostar det?
Att svara på frågan om exakt vad en personlig tränare kostar är ungefär lika lätt att svara på som på om hur man väljer rätt tränare. Men generellt kan man säga att priserna varierar från ungefär 200 till 500 kr per träningstillfälle. Nästan alla tränare kräver någon delbetalning i förskott och accepterar därefter oftast månatliga betalningar. Många tränare säljer även paket bestående av till exempel tio träningar.
2. Vad får jag för mina pengar?
Det kan variera från tränare till tränare och du bör vara på det klara med vad det är du betalar för. Om du betalar för privata träningstillfällen ska du också vara den enda klienten som tränaren arbetar med under ett pass. Tränaren ska vara med dig hela tiden under passet och tillägna hela sin uppmärksamhet till dig, inte till någon eller något annat.
Vissa tränare kan planera din kosthållning och några planerar även exakta måltider och kosttillskott. Även om tränaren inte är utbildad nutrionist bör han/hon åtminstone ha någon slags utbildning inom det området om du ska acceptera hjälp med kostuppläggning. Det är också ofta en fördel om din PT har kontakt med en läkare, naprapat eller kiropraktor, som "backup" om något oförutsett skulle ske.
3. Vad har du för utbildning och bakgrund?
Även detta varierar mycket från tränare till tränare. En tränare från USA visar dig kanske papper från en högskoleutbildning, eftersom nästan alla "college" har träningsfysiologi eller någon annan form av idrottstränarutbildning. I USA finns även ett otal privata skolor som säger sig utbilda personliga tränare. Allt jag kan säga om dem är att några är bra, några är mindre bra. Men det är kanske mer intressant att tala om vilka skolor som finns i Sverige. I artikeln i B&K nummer 3/96 presenterades de nuvarande institutioner som finns att tillgå. Där beskrivs kursplan, kostnad, inriktning mm. Namnen på utbildningsenheterna är AFAA, Fitness Industri Aktiverum, Personal Training School och SAFE.
4. Har du någon licens eller certifikat?
Nöj dig inte bara med svaret "ja" på den frågan. Fråga genom vilken organisation han/hon är utbildad. De flesta utbildningar hålls i olika steg, kurser där man bygger vidare från baskunskaper. Ta inte bara för givet att personen i fråga har klarat licenseringen. Gå steget längre. Be att få se certifikatet eller ring direkt till utbildningsorganisationen ifråga och be dem bekräfta. Det är även en god idé att ha en tränare som genomgått hjärt-/lungräddning, speciellt om du har någon form av hjärtproblem.
5. Varför tror du att du skulle kunna hjälpa mig?
Det kan kännas som en kaxig och väldigt direkt fråga. Men om en tränare är tillräckligt kvalificerad så finns det ett svar på denna fråga Svaret varierar naturligtvis efter de mål du vill uppnå, men generellt skulle ett svar kunna lyda enligt följande: - Eftersom jag har haft klienter i samma kategori förut, så har jag erfarenhet av dina önskningar/målsättningar. Jag har uppnått goda resultat med andra klienter som har samma eller liknande önskemål som du har. När du frågat så långt, vet du att du pratar med en tränare som kan ta tag i dina problem och föra dig mot dina målsättningar.
6. När kan jag förvänta mig resultat?
Det är svårt för en tränare att svara på denna raka fråga. Men ett betryggande svar är: - Om du arbetar hårt och strikt följer programmet kommer du ganska snart att börja se resultat. Du kommer att märka förändringar efter 8-10 veckor, men alla är olika och det är svårt att ge några garantier. Se upp med personer som ger dig storslagna löften. Det brukar vanligtvis sluta i besvikelse.
Och gå inte på den gamla tesen "Titta på vad jag lyckats med, med min egen kropp." Denne typ av om-det-funkar-för-mig-kommer-det-funka-för-dig-tränare vill gärna själv tala om hur bra han eller hon är. Men man måste också inse att det är en säljare du pratar med, och det han/hon säljer är sig själv. Mitt bästa råd är att du ska använda din instinkt för att avgöra om tränaren känns rätt för just dig. Ditt förtroende för tränaren betyder mycket. Om det känns bra när du träffar personen, kommer du troligtvis också att få bra resultat om ni följs åt en tid.
7. Hur många klienter har du?
Det kanske verkar som en dum fråga men det säger en del om tränaren. Om tränaren är en riktig arbetsnarkoman kommer han/hon att ha för många klienter. Det kan vara ett problem om du vill ha speciell uppmärksamhet, för då kommer du troligtvis inte att få det. Om en tränare har för många klienter kommer det också att vara svårt att få någon flexibilitet, om du måste ändra träningstider då och då. En fulltecknad tränare har ofta hand om mellan 7-10 aktiva klienter (tränaren kan även ha några klienter som tränat då och då, vilket inte riktigt räknas som klienter på heltid).
Olyckligtvis måste du balansera en tränares 'upptagenhet" med hans/hennes rykte. Om du har beslutat dig för att träna med den bäste (och vem vill inte det?) kanske du får acceptera ett fulltecknat schema som lämnar liten plats för flexibilitet.
Att en tränare har för få kunder behöver inte vara ett problem, men har han/hon inga andra klienter ska du fråga varför? Kanske är det en ny tränare. Har han/hon utbildningsbevis behöver det inte innebära att det åt en dålig tränare. Har tränaren däremot blivit av med många kunder kan det vara idé att ringa någon före detta kund, för att ta reda på varför. Kanske dök tränaren inte upp på avtalade tider? Ständigt försenad? Gav det inga resultat? Se upp för tränare som har klienter som fått träningsskador. Det kan vara tränarens fel.
8. Har du en referenslista?
Den personlige tränaren bör ha en lista på referenser som han kan ge dig. Den listan ska inkludera telefonnummer, så att du kan prata med andra klienter. Det ska då också stå varför tränaren hade hand om den klienten (exempelvis viktminskning osv). Med andra ord ska du ringa de klienter som hade samma mål som du nu vill uppnå.
Du tar helt enkelt reda på om den tidigare klienten var nöjd med tränaren och om det gav bra resultat. Om inte - varför? Tränar de fortfarande tillsammans med den personlige tränare det gäller? Om inte - varför?
Notera att det kan vara så att han eller hon pga tystnadsplikt inte kan lämna ut dessa uppgifter och då måste du acceptera det. Du ska även själv kunna kräva att ditt namn eller andra uppgifter om dig inte lämnas ut. Referenslistan behöver inte bara handla om tidigare och nuvarande klienter. Det kan även stå andra personer som har inblick i hur just denne personlige tränare arbetar.
9. Kommer jag att någonsin kunna träna på egen hand?
Detta är en bra fråga. En tränare ska vara såväl en lärare som en motivationsfaktor. Du ska, under den period som du tränat med en PT, lära dig inte bara hur du tränar själv utan även varför du tränar på ett visst sätt och vad det är för kroppsdelar du tränar. När du avancerar ska din tränare hela tiden ge dig mer och mer kunskap och teorier om träningsprinciper. Du ska veta varför du tränar som du gör.
Efter en tid kanske du bara tränar med din PT för att få extra motivation och för att kunna träna hårdare än vad du skulle göra på egen hand. Som tränare är det för mig inte ovanligt att föra samman två matchade klienter, som kan träna tillsammans, när de har fullgod kunskap för att träna på egen hand. Efter det kan de alltid återkomma så ofta de önskar för att få ett nytt träningsschema, eller för att inte hamna i ett läge då de tycker att träningarna börjar kännas tråkiga.
Om du redan har avancerat i din styrketräning och vill ha en PT för att helt enkelt få extra krydda i ditt träningsupplägg, kanske du inte behöver träna tillsammans med din PT varje gång. Det du då måste kontrollera är om tränarens metoder stämmer med dina egna och hur man på bästa sätt länkar samman de pass ni tränat ihop och de du kör ensam. Och också naturligtvis om din tilltänkte PT tar klienter på sådan basis. Det är inte alla personliga tränare som tillåter dig träna ensam, därför måste du först själv bestämma hur du vill ha det.
10. Hur kommer passen att se ut?
Dina träningspass ska genomföras på ett organiserat sätt. De ska innehålla uppvärmning innan passet, nedvärmning efteråt, stretching och naturligtvis ett bra träningspass med en kombination av fria vikter och maskiner. Tränaren behöver inte vara med dig under den tid då du värmer upp eller varvar ner. Dock åt det bra om han/hon deltar även i dessa delar, under de första träningarna, för att försäkra sig om att du gör rätt.
Dina pass ska variera. När du förbättrar din form och styrka, ska inte bara vikterna öka, utan valen av övningar ska förändras och blir mer komplicerade. Du ska alltid bli utmanad av din personliga tränare. Din tränare bör regelbundet ändra passens innehåll så att du aldrig blir uttråkad av träningens inriktning. Så fort du börjar bli van vid ett visst träningssätt ska din tränare ändra upplägget och utmana din kropp på ett annorlunda sätt.
Om du känner att du börjar tröttna på träningen måste du tala om det för din PT. Att låta en klient bli uttråkad är lika med att ta död på klientens målsättning. Din PT måste hålla dig intresserad och motiverad för alla träningspass, så att din kropp svarar på positivast möjliga sätt på träningen. De flesta tränare klarar att få samma effekt (eller i alla fall nästan) från varierande övningar för samma muskelgrupp. På så vis kan han/hon ändra övningar för att göra träningarna intressanta och utmanande.
Det är några slutliga kommentarer som jag känner kan vara på sin plats:
För det första: Använd din instinkt, tillsammans med svaren på ovanstående frågor för att vägleda dig mot beslutet vilken tränare du vill anlita. Det är viktigt att du kommer överens med din tränare, att ni kan kommunicera och att ni någorlunda gillar varandra.
För det andra: Även om du har en mycket seriös målsättning är det ändå viktigt att du i alla fall har lite kul med din PT. Det gör att passen går fortare och du kommer också att känna dig mer motiverad. Välj därför en tränare som inte har en alltför gravallvarlig inställning utan en som har en positiv karaktär som du gillar.
För det tredje: Kom ihåg att en personlig tränare arbetar för dig, inte tvärt om. Det är viktigt att en PT lyssnar och tar hänsyn till dina infallsvinklar vad gäller träning. En bra tränare ska ha flera olika tillvägagångssätt att träna, så om det är någon del i träningen som du inte gillar ska du inte dra dig för att diskutera detta med din tränare. Om din tränare utan orsak inte är flexibel och om han/hon inte alls bryr sig om dina egna åsikter och erfarenheter bör du leta rätt på en annan PT och börja om med fråga ett!