Mat för henne - vad är det?
Ja, vad i all världen är det? Torra små klikex och smalkakor? Skålar med grönsallad utan dressing? Hemliga orgier i glass, smågodis och potatischips? Marinerat samvete på ångerspegel? Man kan väl säga att mat för henne är allt det en kvinna sätter i sig - nyttigt eller onyttigt. I denna bok vill jag att du ska betrakta mat för henne som mat du mår bra av - mat som du behöver för att få energi, kontroll över vikten och inte minst gott samvete när du äter.
Under många år har jag samarbetat med elitidrottare, aktiva motionärer, kroppsbyggare, aerobicsutövare, kampsportare, nordpolenfarare och balettdansöser om att lägga upp en optimal kosthållning i förhållande till de krav dessa aktiviteter ställer på deras kroppar. Jag har arbetat med kosthållning för båda könen, utifrån insikten om att det skiljer sig från aktivitet till aktivitet.
Vi vet att vi måste ha protein, kolhydrater och fett, och dessutom vitaminer och mineraler, spårämnen, fibrer och vatten för att behålla hälsan. Dessa begrepp känner vi alla till, även om vi inte känner oss helt förtrogna med dem. Det är ganska självklart att kosten för en balettdansös - som ska vara smidig, uthållig och stark, men inte överdrivet muskulös - måste ha en lite annorlunda sammansättning än kosten för en man som ska dra sin egen pulka till Nordpolen. Den som ägnar sig åt kampsport har alltid en övre viktgräns att hålla sig under. Om hon har för dåliga kunskaper om mat, så sitter hon i bastun och joggar i regnställ för att komma under gränsen. Vet hon mer, så äter hon rätt och reglerar ned vikten i god tid före tävlingen.
Kvinnor som får rådet att gå ned i vikt vet ofta så lite om hur det går till att de svälter sig. Detta har ju fått en del publicitet under senare år, men det har inte lagts någon större vikt vid könsskillnader när det handlar om att kontrollera vikten. Hitintills har ingen större uppmärksamhet ägnats åt skillnaden i näringsupptagning och näringsanvändning mellan kvinnor och män.
En del av skillnaden beror på att vi har en annan hormonbalans än männen. Detta kommer förhoppningsvis inte som en överraskning för dig. Jag känner i alla fall få män som MÅSTE ha choklad precis före mensen. Jag känner få män som är så duktiga på att lagra fett som vi, så fulla av dåligt samvete eller så upptagna av hur de ser ut. Det verkar som om män är mer generösa mot sig själva och sitt utseende än vi kvinnor är.
En sak är kvinnokampen för några decennier sedan, då vi verkligen krävde att bli tagna på allvar, med eller utan BH. Då slogs vi för att bli sedda som det vi egentligen är. Nu är det vi själva som finner oss i kraven på det perfekta. Vilka nya ord har vi fått för vår nya verklighet? Ätstörningar. Utbrändhet. Fibromyalgi. Allergier. Depressioner. Så länge några av oss fortfarande tror att kroppens välbefinnande beror på hur vi tänker, måste vi ju se till att komma ifrån detta med självdisciplin tills vi storknar, självbestraffning och självplågeri i hopp om att allt ska bli så mycket bättre, när jag bara...
Det är lätt att säga att du måste acceptera dig själv. Jag kan säga det till dig, moralisera och tjata, men det är ju bara du, ditt huvud och din kropp som i samarbete kan se till att få det bättre. Och så får du snarare överväga om du inte ska göra dig av med så kallade vänner, sådana som inte ägnar sig åt annat än att kritisera dig och andra.
Denna bok är en blandning av mat för själen och mat för magen. Jag hoppas att det också kan vara något av en tröstebok, så att du förstår varför du fungerar och reagerar som du gör. Vissa gånger är det tankekemin, andra gånger kroppskemin som hindrar dig från att uppnå det du har tänkt dig. Om jag kan hjälpa dig att bli lite mer överseende med dig själv, så har vi kommit en bit på vägen. Vi ska titta på hur din kemi egentligen fungerar, och hur du kan samarbeta med den i stället för att känna att den vinner över dig. Vi ska titta på vad som är rätt mat - och varför. Vi ska titta på en del näringsbegrepp och förklara vad som är "farligt" och vad som inte är det. Vi ska titta på matrecept som ger dig både energi och de ämnen som du behöver, utan att lagra för mycket, med förslag på de fem måltider som du ska äta varje dag, både du som är mindre aktiv och du som tränar en hel del.