När jag, under mitten av 80-talet, började intressera mig för näringslära, fanns det inte så mycket relevant information tillgänglig för allmänheten. Större delen av de vetenskapliga rönen nådde aldrig ut till de grupper som behövde dem mest; idrottsmännen. Kunskapen fick grundas på myter och vilda teorier. Resultatet var ofta omfattande missuppfattningar och feltolkningar. Tiderna förändras, som tur är. Idag ställs det mycket högre krav på relevant information. Vetenskapen har upptäckt mycket nytt, som idag dessutom når de rätta målgrupperna. Vissa uppfattningar har ändrats fullständigt och den dynamiska processen som näringsforskningen genomgår kommer att ge oss ny, spännande kunskap.
Det du håller i din hand är en bok om näringslära, speciellt inriktad på idrott. Det är en av de första som skrivits på svenska och som kan läsas av personer utan speciella förkunskaper. Den behandlar allt från grunden med de olika näringsämnena, till endokrinologi och mer avancerade avsnitt som kolhydratladdning. När du läst boken kommer du även att ha fått ta del av den senaste forskningen kring näringslära. Näringsforskningen är ett mycket aktivt forskningsområde, varför boken kommer att uppdateras vid varje ny tryckning.
Avsikten är också att boken ska kunna användas som ett uppslagsverk över näringsinnehåll i livsmedel, vitaminer och mineralers funktion, det glykemiska indexet och mycket mer. Längst bak i bokens appendix finner du ett stort antal tabeller, späckade med information.
Den här boken är skriven av Fredrik Paulún, som på kort tid gjort sig känd som en av de mer kunniga inom området i Europa. Fredrik har en gedigen utbildning bakom sig, bland annat på Huddinge sjukhus nutritionistlinje. Fredrik medverkar även som expertskribent i tidskrifterna Fitness och B&K Sports Magazine, inom kost & näring.
I den här boken har Fredrik även anlitat en gästförfattare, Björn Glinghammar. Han är en av de ledande experterna på vegetarisk kost i Sverige.
Ove Rytter, utgivare av B&K Sports Magazine & Fitness