B&K - Webbshop - Produktbeskrivningar - Allt om glykemiskt index - Inledning

Inledning

Omslag


Beställ boken i B&K:s
Klicka här för att gå till B&K:s webbshop!

 

Innehållsförteckning

Tillbaks till indexsidan
Inledning
• Avdelning 1 - Grundboken
• Den ursprungliga kosten och den stora förändringen
• Förstå energin
• Det glykemiska indexet
• Att förstå blodsockret
• Insulinkänslighet
• Hur fungerar det glykemiska indexet
• Matsmältningen och ämnesomsättningen
• GI-beräkning för sammansatta måltider
• GI och diabetes
• GI och hjärtat
• GI för fettförbränning och viktminskning
• GI för uthållighet
• GI för styrka och muskeltillväxt
• 15 värdefulla tips för rätt GI
• GI-tabellerna
• Kritik och försvar
• Nästa steg; insulin index
• Vanliga frågor och svar om glykemiskt index
• Avdelning 2 - Recepten
• Avdelning 3 - Sammanfattning, snabbtabeller etc
Utdrag ur Allt om glykemiskt index:

Det var under min utbildning till näringsfysiolog, i början av 90-talet, som jag för första gången stötte på det glykemiska indexet. Mitt intresse vaknade genast, även om jag förstod att det fanns mycket kvar att upptäcka om detta ämne. Jag insåg att det kunde vara en av de största upptäckterna inom tillämpad näringslära på årtionden eftersom det glykemiska indexet, om det används rätt, kan bidra till fettförbränning, uthållighet, styrka och hälsa.

Jag började också tidigt att fundera hur denna kunskap skulle kunna nå ut till alla diabetiker som har så mycket att tjäna på att följa det glykemiska indexet, och till alla tränande som kan ha glädje av det. Studierna på just diabetiker visar på mycket bra resultat, inte genom att äta mindre, sänka fettet eller motionera, utan enbart genom att byta ut vissa livsmedel mot andra. Det är inte ofta en så liten ansträngning ger så stora effekter.

Tack vare den ivriga forskningen kring glykemiskt index och diabetes har alla som tränat, tävlar eller bara vill hålla sig i form, fått ett nytt sätt att se på kolhydraterna. Jag har haft tanken på att skriva en bok länge, vilket har gett mig möjlighet att specialstudera området och samla information om det. En bok om det glykemiska indexet måste vara vetenskapligt förankrad, men skriven på ett populärvetenskapligt sätt, så att alla ska kunna ta del och förstå informationen. Denna bok fyller det första kriteriet och förhoppningsvis även det andra, men det är upp till dig att bedöma.

Att föra fram och förklara avancerade vetenskapliga rön, som det glykemiska indexet, utan att förenkla det så att budskapet förändras, är svårt. Jag har dock utvecklat förklaringsmodeller och arbetat på min pedagogik under de år jag föreläst och skrivit om ämnet.

Jag har skrivit om det glykemiska indexet i ett antal artiklar för flera tidningar och jag måste säga att det tar ett tag att hitta rätt nivå. När jag läser den första artikeln jag skrev om ämnet förstår jag den knappt själv! Det glykemiska indexet är avancerat, men det är inte svårt när du väl förstått grunderna. Det handlar om att komma över en viss tröskel för att sedan kunna insupa all den värdefulla information som ligger och väntar.

Det är dock mycket viktigt att du tar dig tid att verkligen förstå vad det handlar om, och att du inte bara skummar genom bokens första hälft, för att sedan hugga in på tabellerna. Då är risken stor att du misstolkar allt.

Idag vet vi betydligt mer om det glykemiska indexet än då jag satt i skolbänken, men det finns fortfarande mycket att utforska. Det glykemiska indexet påverkar oss på många sätt, som jag inte tar upp i denna bok, eftersom de inte är tillräckligt utforskade för att slutsatser ska kunna dras. Det är t ex möjligt att minnet, fertilitet och immunförsvar påverkas av det glykemiska indexet, och förhoppningsvis vet vi mer om detta inom några år. Kanske får du läsa om nya spännande områden i kommande upplagor av boken.

I denna bok summerar jag det vi vet idag och jag råder dig att läsa hela boken, och inte bara plocka ut godbitarna. Även om det kan vara lockande att bara skumma genom teorin och gå direkt på tabellerna bör du läsa varje rad och varje stycke, och repetera om du inte förstår. Risken för misstolkningar är annars alltför stor. Om du redan kan mycket om det glykemiska indexet och tycker att ett visst kapitel enbart är repetition kan du läsa min summering av kapitlet i slutet av det. Där finns nyckelmeningarna för vad som behandlats.

Ta dig tid att förstå det glykemiska indexet. Du har massor att tjäna!

Fredrik Paulún

Sidan skapad 2001-01-31 | Senast uppdaterad 2001-10-15 av