B&K - Tidningen - Nummer 5/2001 - Ledare

Ledare

B&K 5/2001

Ove Rytter - chefredaktör:
[email protected]

Prenumerera nu!

Halvgalna gymsjukan

I höst fyller B&K Sports Magazine 20 år. En kort tid i världshistorien. En lång tid sett ur ett gymperspektiv. Såsom nykläckt och entusiastisk träningstidning 1981 knackade vi, med begynnande biceps och av träningsvärk bultande vader, ned alla texter på en gammal skrivmaskin från Halda. Grön var den. Det svenska gymregistret rymdes på ett A4. Snart sagt att alla gymråttor kände till varandra.

Namn som Uffe "vältalig" Bengtsson och Lena "den snygga polisen" Trulsson bröt på sitt eget sätt mark inför en ny era vilken tog oss ett steg vidare från Arne "ge mig en kvart om dagen" Tammer och Bengt "Träna med TV" Bedrup. Men snart var inte biceps och två-pass-om-dagen tillräckligt såsom human- och startkapital. Riskvilligt kapital i form av reda pengar hittade till den tidigare så suspekta gymvärlden - och tillväxten låg snart över tillfrågan, där endast de riktigt starka överlevde.

En jämförelse med IT-branschen är oundviklig, även om vi (ännu) inte upplevt de där riktigt stora global-katastroferna sett ur ett gymägarperspektiv. Men allt som växer fort (inte bara belgiska tjurar och engelska kor) drabbas lätt av underliga sjukdomar. Nedan har jag samlat ihop några ur B&K-perspektiv nya gymsjukdomar, för att avsluta med några äldre, vilka överlevt den gamla Haldan.

  • Halvgalna gymkedjesjukan: "På det här gymmet är du välkommen tills du får muskler". Inga hantlar över 32 kilo och ge-hit-dina-pengar-varje-månad-vare-sig-du-tränar-eller-inte. Vart tog lyftarpodiet och power-racket vägen? Prylarna som ger rejäla resultat var såsom bortblåsta. Sällan har så mycket smala ben skapats, så många lås till klädskåpet sålts och så många drömmar om bra biceps krossats.
     
  • Halvgalna momssjukan: Staten vill att vi ska bli friskare - ty det avlastar statskassan. Men man kan inte låta bli att lägga dit lite moms på träningen, ändå. Det är så att man blir förbannad. Och nu ska man momsa för sin hälsa även i Norge. "Det är oerhört lönsamt för företag att satsa på friskvård" stod det att läsa i Dagens Industri härförleden. Med friskare människor produceras det mer. I alla länder. Mer skatt håvas automatiskt in. Voilá; Staten - och kapitalet - skulle därmed dra varsin vinstlott.
     
  • Halvgalna måndagssjukan: Varför kan vi inte hålla oss borta från gymmet måndagar 17.00? Att förbanna trängseln är att idiotförklara sig själv.
     
  • Halvgalna deffsjukan: "Jag var i form veckan innan!" Varför experimenterar tävlande i bodybuilding och fitness som är i form - med kolhydrater och vätskebalans inför en tävling? Kroppens svar på förändringar är - såklart - att den förändrar sig. Tyvärr oftast till det sämre...
     
  • Halvgalna bulksjukan: Stor är stark. Inte. Ty onödigt fett på kroppen kan vara svårt att bli av med. En balans är det bästa, såsom med så mycket annat här i livet.

Nu ska vi på redaktionen åka iväg på planeringsmöte inför vårt superladdade 20-årsjubileumsnummer. Vi kan lova något extra. Både halvgalet tårögt nostalgiskt samt framåtblickande. Håll utkik i höst!

Sidan senast uppdaterad den 25 september 2001 av