B&K - Tidningen - 2004 - Nummer 1 - Ledare

Ledare

Sidan skapad 2002-12-30
Uppdaterad 2004-08-03
 
B&K 1/2004

Ove Rytter

Ove Rytter, förlagschef:
[email protected]

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Ledare från B&K Sports Magazine 1/2004:

Farlig medicin?

Idag påtar sig gymbranschen ett allt större ansvar för människors hälsa. Försäljningen mot företag och friskvårdstörstande individer blomstrar. Enormt positivt! Men att i reklambudskap gå in på områden som gränsar till de medicinska, kan snabbt resultera i en akut förtroendekris.

För att kunna, och våga, närma sig till exempel företagshälsovård, måste det man säljer innehålla substans och långsiktighet som är kopplat till kliniska studier. Samtidigt måste vi ha klart för oss att det är friskvård vi sysslar med. Inte vård. Personer med kraftig fetma eller som till exempel har skador, ska skickas till rätt instans. Redan idag finns det flera skräckexempel i USA, där en gymansluten PT rekommenderat ett kosttillskott till en person, som senare dog av hjärtsvikt. Individen åt en blodtryckssänkande medicin, som i kombination med tillskottet gav hjärtsvikt. Skandalrubrikerna, som svärtade hela gymbranschen, var ett faktum.

"Att lova bot, bättring och ett bättre allmäntillstånd är farligt. Att lova runt och hålla tunt, kommer att bli föremål för debatt."

Allmänheten får i samma veva allt mer av sin "medicinska information" från populärmedia, dagstidningar och TV.

För att inte tala om Interner, där det finns ett otal oseriösa sajter som utger sig för att vara både neutrala (oköpta) och kompetenta.

Forskare och aktade medicinska facktidskrifter har i stor utsträckning, av tradition och rädsla, undvikit populärmedia. Detta eftersom det är allmänt känt att dessa tidskrifter lever på lösnummerförsäljning. Inte på seriösa budskap.

"En redaktörs uppgift är att sprida ljus, att stå emot kontroverser och att skapa kontroverser/nyheter. En artikels effekter beror på innehållet, det kontroversiella budskapet och på tiden (timing)", menar George D Lundberg, tidigare chefredaktör under 30 år på USA:s mest ansedda medicinska tidskrift JAMA. Ett vanligt misstag som journalister (och tränare, B&K:s anm) gör är, enligt Lundberg, att de förväxlar orsak med effekt. Bara för att man visat ett samband mellan två fenomen så innebär det inte automatiskt att det finns en orsak och effekt (verkan).

Vi som gör B&K är vare sig läkare eller forskare. Vi rapporterar, med ibland tillspetsade rubriker, sakliga fakta. Och träningstipsen kommer från de som har lyckats. En perfekt mix för inspiration, kombinerat med fakta. Tycker vi.

Ha ett fantastiskt träningsår!