Undvik att bli lurad: Bli en sliskighetsdetektiv!
De svenska hushållen undviker i allt större utsträckning socker. Men sockerförbrukningen håller sig, trots detta, på en stabil nivå! Hur kan det komma sig, undrar du kanske?
Jo, olika schackdrag från sockerindustrin lurar helt enkelt den omedvetne konsumenten. Det gör mig upprörd. Och ledsen.
Lika ledsen som då jag ser tv-kockarna spä på den galopperande fetman i folkhemmen, med ett leende på läpparna. Kan de inte servera ett smalare alternativ, för de som har viktproblem? Men att påpeka att maten inte är speciellt nyttig, gör dig i mångas ögon till en obekväm "fanatiker".
Jag är ingen fanatiker. Möjligen informationsfanatiker.
Jag älskar god mat & dryck. Men omedvetenheten hos många tv-tittare gör att de inte kan sålla det goda från det nyttiga. Allt till välregisserade mellanstick med tv-reklam för onyttiga drycker & maträtter, med leende ungdomar som budskapsbärare. En och annan sliskighetsdetektiv i de mediala leden skadar definitivt inte!
Faktum är att idag är svårt att hitta raffinerade livsmedel utan socker. Håll i dig: rökt kalkon, fiskgratäng, fruktyoghurt, köttbullar, skivad skinka och till och med katt- och hundmat är smaksatt med socker.
Sedan ska vi inte tala om de "nyttiga" frukostflingorna. Det finns snart sagt inte ett enda alternativ som är osötat! Och alla B&K-läsare vet att det är de små misstagen varje dag som är förödande. Inte en festmåltid då och då.
Varför tillsätter man då socker? "Smakförstärkning" är svaret. Men kan vi inte själva få göra denna, undras?
I västvärlden har övervikten under de senaste 50 åren ökat med 400 procent! I takt med denna diabetes typ 2, åldersdiabetes, som idag drabbar barn redan i förskoleåldern.
Borde inte livsmedelsindustrin och media ta sitt ansvar? B&K Sports Magazine gör det. På sidorna 36 och 64 i denna utgåva får den nyvakna sliskighetsdetektiven andrum. Här får du råd för att komma i form och tips på bra mat.
Helt utan tillsatser.