Vi behöver träning - fett!
B&K:s läsare tränar primärt för att få mer muskler på kroppen. Men samtidigt, med en estetiskt förändrande träning så uppenbarar sig en hel rad av fysiologiska fördelar. Den ökade muskelstyrkan ger en lättare vardag, men också:
- ökad fettförbränning (som minskar risken för farlig övervikt)
- en ökad hållfasthet i senor och ledband
- ökad blodcirkulation
- minskad benägenhet för blodproppsbildning
- minskad risk för tjocktarmscancer
- ökad koncentration av enzymer (vilket är bra för ämnesomsättningen)
- minskad risk för åldersdiabetes (genom ökad glukosanvändning i kroppen)
- ökad produktion av endorfiner
- sänkt pulsfrekvens
- sänkt arteriellt blodtryck
- förbättrad sömn
- förbättrad verkningsgrad hos hjärtat
- minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
Att det är nyttigt med muskler står därmed helt klart. Muskler bränner fett, som är ett megaproblem idag. Samhällets kostnader för fetma och dess följdsjukdomar är skyhöga. Tyvärr är kunskapen om olika metoders effektivitet för att minska dessa dock begränsad. Fristående studier saknas där man beräknat räntan på investerat friskvårdskapital, utifrån observerad minskning av sjuklighet, dödlighet eller förbättrad livskvalitet. Förebyggande åtgärder för att öka den galopperande fetman behövs - fett! Hittills finns bara ett fåtal exempel på samhällsinsatser som bevisligen har lyckats minska fetma hos befolkningen. SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, är en projektgrupp av ledande svenska experter. Dessa har systematiskt samlat in och granskat all tillgänglig forskning på området. Deras rapport visar att fetman i Sverige de senaste 20 åren har ökat med nästan 100 %!
I dag finns en halv miljon svenskar med fetma. Ökningen gäller både män och kvinnor i alla åldrar. Även barn. Det handlar inte, vilket många tror, om ett kosmetiskt problem, utan om ett allvarligt hot mot den svenska folkhälsan. Personer med fetma, särskilt över buken, löper till exempel större risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer och skador på lederna. Rapporten pekar på en rad åtgärder som kan bidra till minskad vikt - allt ifrån ändrade kostvanor och motion till beteendeterapi, kostersättning och läkemedel. Vi på B&K skulle önska att:
- alla med viktproblem fick en grundkurs i styrketräning på gym
- att staten subventionerade all form av träning
- att skolgymnastiken återinförs i stor skala
Vi som tränar måste bidra till en ökad förståelse för hur fetma uppkommer och hur den kan "behandlas". Vi kan samtidigt hjälpa till att minska de fördomar mot personer med fetma, vilka förekommer såväl inom hälso- och sjukvården som på gymmet och i samhället i stort. Var glad och stolt att du tränar dig frisk!
Ha en härlig träningshöst.
Ove Rytter