B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 4 - Robert svarar

Robert svarar

Sidan skapad 2002-03-26
Uppdaterad 2002-03-25


Robert Krüll

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 4/1997:

Vänster kroppshalva större!

Fråga: Jag är en kille på 19 år som tränat i cirka 2 år och jag har nått hyfsade resultat. Problemet är dock att de hyfsade resultaten till större delen sitter på vänster kroppshalva. Bröst, rygg och till viss del även axel och arm är större på min vänstra kroppshalva.

Jag får alltid mer "pump" i den vänstra sidan när jag tränar. Vad skall jag göra och vad gör jag för fel?

Jag tränar 4-5 ggr/vecka med tonvikten på basövningar. Hjälp, detta är ett stort problem för mig! 

Tacksam för svar, "Osymmetrisk"

Svar: Hej "Osymmetrisk"! Alla människor är mer eller mindre "olika" om man jämför de båda kroppshalvorna. Detta fenomen brukar dock försvinna eller minska med tiden. Ju längre man tränar desto mindre blir skillnaden. Dock verkar det i ditt fall vara en markant skillnad, eller är det bara du som tycker det?

Fråga någon, på t ex gymmet, som inte känner dig om han eller hon kan titta på dig. Den personen kanske inte alls upplever de stora skillnaderna som du gör.

Men till problemet: försök att under en längre tid endast träna med hantlar (alla övningar är ju inte lämpade för hantlar - t ex knäböj med hantlar kan ju vara bökigt).

Du kan träna hantelbänkpress, hantelpress för axlar, hantelcurls, enarmsrodd med hantlar eller i maskin.

Kort sagt: undvik skivstång och dragmaskiner så långt det är möjligt, även om detta innebär att du temporärt måste överge en del "favoritövningar".

När du tränar med hantlar eller kablar låt då den svagare sidan ange repsantalet för den starkare sidan. Du skall alltså inte "pumpa" ut 18 reps i koncentrationscurlen med vänstra armen och 11 på den högra sidan - då får det alltså bli 11 reps på varje sida.

Ge detta problem en ärlig chans, dvs ge inte upp efter två veckor utan härda ut och försök lära dig de nya övningarna. Det är också viktigt att du verkligen "tror" på en förändring i din kropp. Om du inte tror att det verkligen kommer att fungera kan du "hoppa upp och sätta dig på" att du inte heller kommer att få några resultat.

Träningsuppläggning

Fråga: Jag har en del frågor att ställa till dig angående kroppsbyggning. Mina största problem gäller min metabolism och val av träningsprogram.

  1. Först skulle jag vilja fråga en sak angående det som stod i nr 1/92 gällande Dorian Yates träningstips. Jag undrar om det inte smugit sig in ett fel där? Det stod nämligen inte vilken dag han tränar bröst, det saknades helt enkelt.
  2. Jag har själv tänkt prova 4-1-4-systemet efter Dorian Yates träningsuppläggning, men nu är det så att det gym jag tränar på har stängt på söndagar. Därför undrar jag om 5-2-5 blir för tungt att träna, med dålig muskeltillväxt som resultat? Det skulle passa mig suveränt med träning på vardagar och vila på helgen!
  3. Det 5-2-5-systemet som jag tänkte köra efter är Mike Matarazzos träningsprogram som man kunde läsa i FLEX nov-91. Visserligen tränar han enligt 5-1-5, men jag tänkte att en extra vilodag kanske bara är bra för en nybörjare? Förut tränade jag må-tis och tor-fre, men det kändes som det var för lite för mig.
  4. Är Mike Matarazzo ett genetiskt freak eller tränar han otroligt strikt? Enligt FLEX nov -91 har han ju bara tränat bodybuilding i tre år och han är ju rätt så grov.
  5. Jag väger endast 65 kg och skulle vilja öka i vikt. Jag kan äta hur mycket som helst utan att det ens märks på mig. Hur skall jag göra?

Tack för en suverän tidning, en intresserad

Svar: Hej "En intresserad"!

1. Ja, ett fel har smugit sig in. Dag 3 skall vara bröst, mage och vader.

2-3. Jag tycker att du skall fortsätta att träna må-tis och tor-fre med skillnaden att du istället för att dela upp kroppen på två dagar delar du upp på tre dagar. Vad du definitivt inte skall göra är att försöka dig på att följa Yates eller Matarazzos program. När du gör dina träningsprogram skall du utgå från dina egna förutsättningar. Valet av övningar skall baseras på de övningar som du tycker är roligast att utföra och som samtidigt "tar" bäst. Givetvis har man inte bara favoritövningar i sitt träningsprogram, men du skall planera passen runt de övningar du gillar. Det är ju du själv som skall träna, eller hur?

Om jag till äventyrs skulle nämna antalet reps per muskelgrupp skulle det se ut ungefär så här:

  • Rygg 12-15 set
  • Bröst 10-12 set
  • Axlar 8-10 set
  • Biceps 8 set
  • Triceps 8-10 set
  • Ben 15 set
  • Vader 10 set
  • Mage 6 set

4. Ja, Mike Matarazzo är ett genetiskt freak. Det är alla dessa "byggare" som tävlar på proffstävlingarna. Du som "nybyggare" skall av just den anledningen inte försöka att kopiera deras träningsprogram.

5. Till att börja med bör du äta cirka 130 gram protein, uppdelat på fyra måltider. Proteinet bör komma från magert kött, fågel, fisk, ägg och skaldjur Om du vill veta proteinmängden i dessa produkter bör du inhandla en kaloritabell. Därefter väger du upp t ex 1 ½ kycklingbröst som ger dig cirka 28,5 gram protein. Kycklingbrösten äts tillsammans med potatis, ris, havregryn eller pasta. Om du äter ris bör du äta cirka 200 gram (okokt vara, det blir alltså mer när du kokat riset). Samma mått gäller pastan.

Om du däremot äter potatis, cirka 350 gram, måste du komplettera med cirka sex skivor fullkornsbröd för att få i dig samma kalorimängd.

Till frukost kan du äta havregrynsgröt, cirka 3 dl (innan den kokas) och fyra ägg. Försök också att äta grönsaker och frukt!