B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 4 - Cecilie Christensen: Ett norskt krutpaket!

Cecilie Christensen: Ett norskt krutpaket!

Sidan skapad 2002-03-26
Uppdaterad 2002-03-25


Wow! Den "biccen" och den blicken är inte att leka med!

Fakta om Cecilie
Namn: Cecilie Christensen
Ålder:
22 år
Familj: Bor ihop med lillsyrran och "kaeresten" som heter Christian Mortevett.
Yrke: Studerande, samt extraarbete på ett café
Längd: 160 cm
Vikt off-season: "Nu får det bli max 67 kilo!"
Tävlingsvikt: -57 kg
Favoritbodybuilder, kvinnlig:
Corinna Everson & Anja Langer.
Favoritbodybuilder, manlig: Gary Strydom.
Favoritmat: Italiensk mat, såsom pizza och lasagne. Och all mat som smakar mycket!
Började träna: 1985, vid 15 års ålder.
Tränar på: Haralds Gym i Oslo.
Övriga intressen: Träffa vänner, dansa, spela piano och resa.

Meritlista

2:a Norska Mästerskapen (NM), som junior 1985
1:a NM, juniorer 1986
1:a Nordiska Mästerskapen, juniorer 1986
3:a EM, juniorer 1986
4:a VM, juniorer 1986
1:a NM, juniorer 1987
2:a EM, juniorer 1987
2:a VM, juniorer 1987
1:a NM, juniorer 1988
1:a EM-kval 1990
8:a EM 1990
1:a NM 1991
6:a VM 1991


Cecilie växte upp till en minst sagt vältränad "dame". Här med far och mor så stolta.


"Jeg er en dame og vilse ut som en dame", menar Cecilie.


Cecilie började träna för att bli en bättre simmare.


Idag 22 år gammal, har hon placerat sig som 6:a på VM!


Är det månne med den här blicken som Cecilie trollbinder "gutterne"?


Som sin förebild, Corinna Everson, gör sig Cecilie bra i denna symmetriavslöjande pose.


Ett komplett krutpaket i sina bästa dar.

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 4/1992:

Här kommer en äkta Norgehistoria. Och dessutom en helt sann sådan! Detta är berättelsen om den lilla späda glasögonprydda "jenten" som växte upp och blev en "muskulös og dejlig dame". Med katolsk tro i blodet spelar hon på sin sex-appeal, när hon posar skjortan av "gutterne i publikum".

Det är Cecilie Christensen det! Trevlig, pratsam, och "klå i gutter"; är detta energiknippe i ett nötskal.

Nu har du chansen att lära känna henne lite närmare. Spänn fast säkerhetsbältena för nu bär det av till Oslo!

"Det ska böjas i tid det som krokigt skall bli" heter det. Och vilken beskrivning passar väl bättre in på Cecilie, när hon som 7-åring(!) hävde sig upp i hemmagymmets chinsräcke 20 gånger?! Men det var inte då hennes bodybuildingkarriär tog sin början. Nej, först skulle hon komma att prova på både balett, gymnastik och simning. Och det var när hon utövade denna sistnämnda idrottsgren som hon fick upp ögonen för bodybuilding. För att bli starkare, och därmed kunna simma fortare, uppsökte hon en dag "Haralds Gym" i centrala Oslo. Detta blev början till utvecklingen av Norges mest vältränade dam!

Pejlades in direkt

Här hann hon knappt innanför dörren förrän instruktören Arne Tommedal "pejlade in" henne och bestämde att hon skulle vara med på Norska Juniormästerskapen. Cecilie som älskar utmaningar, ställde givetvis upp. Endast åtta veckor senare stod hon för första gången på en bodybuildingscen och kunde glatt motta silvermedaljen för damjuniorer.

Året var 1985 och Cecilie var femton år. Stolt som han var, Arne, gick han nu in för att hjälpa fram denna unga begåvning. Cecilie fick hjälp med träningsuppläggning och tränaren producerade matlistor över "tillåten" och "förbjuden" mat. På gymmet blev det massor av "basic-träning".

Det blev mycket tunga basövningar såsom knäböj, marklyft och bänkpress. Detta är den typ av övningar som Cecilie menar är de "grundbyggande" övningarna!

Och hon anser att vikterna skall vara ordentligt tunga, så att muskeln stressas till att ta i och växa.

När det gällde maten, så blev det mycket ris, potatis, pasta, tonfisk och kyckling med grönsaker. Mellanmålen bestod av frukt.

Bra och dåliga anlag

Cecilie är en mycket "naturstark" ung dam. Anlagen kommer främst från hennes far, som är en stark och atletisk idrottsmotionär.

Men tyvärr är dessa muskelbetingade gener inte ensamma om att gå i arv inom släkten Christensen. "Kolesterolhyperdemi", en ärftlig sjukdom som innebär förhöjd kolesterolhalt i blodet, är något som Cecilie och hennes familjemedlemmar medicineras för 3 ggr per dag. Istället för normala 3-4 procent kolesterolhalt, ligger Cecilies på jämna 11 procent. Detta har lett till att familjens gemensamma meny präglats av hälsosamma och fettsnåla maträtter, vilket kan vara ännu en orsak till att styrkan finns där. Cecilies extrema styrka upptäcktes snabbt. Hon klarade bland annat 75 kg i bänkpress efter endast fyra veckors träning!

Idag gör hon tio repetitioner på 100 kg i samma övning. Och detta betyder att hon är långt starkare än de flesta grabbarna på gymmet!

"Hon är ett 160 cm långt krutpaket!", menar de tränande på Haralds Gym.

Hennes 160 cm är perfekt fördelade rent symmetriskt. Och detta tycker inte bara hennes manliga beundrare, utan även bodybuildingdomarna. Det har hon bevisat då det gäller att vinna bodybuildingtävlingar.

Vill hålla vikten

Cecilie har lätt att lägga på sig kilon i en rasande takt. Men nu har hon bestämt sig för att inte rasa iväg till de astronomiska vikter (över 80 kg), som hon tidigare var uppe på. "Jeg vi! icke lenger vare så tung i off-season. Ved å holde meg nogenlunde i form hele året, har jeg det mye bedre med meg selv. Jag får bedre selvtillit, og er selvfögelig mere attraktiv. Da har jeg mye bedre drag på gutta også, vet du", skrattar Cecilie.

Cecilie vet vad hon talar om. Hon har vid intervjutillfället just genomgått en lång och strikt diet. Det var till Norska Mästerskapen 1991 som hon deffade ner sig 27(!)kg på nio månader. Ingen dålig bedrift.

Men nu skall det som sagt bli ändring. Sedan den dag hon kom hem ifrån dam-VM (där hon placerade sig som sjätte flicka efter bland andra Gunilla Söderberg) cyklar hon en timme varje dag för att hålla vikten nere, och det tänker hon fortsätta med.

Så äter Cecilie

Vad gäller kosten så ser hennes basdiet både off-season och inför tävling ut så här: Ris, potatis, mycket bröd och gryn som är långsamma kolhydrater och den viktigaste energikällan.

- Jag äter någon av dessa produkter mellan 1 ½ till 2 timmar före ett träningspass, berättar Cecilie.

- Kyckling, kalkon, räkor, tonfisk och ägg är bra proteinkällor, som har till uppgift att återbilda trasig muskelvävnad. Musklerna är ju till stor del uppbyggda av just protein, varför jag äter mycket av dessa produkter.

- Grönsaker och frukt som innehåller vitaminer, mineraler och fibrer är snabba kolhydratskällor. Dessa är bra att inta en halvtimme före ett träningspass för tillförsel av snabb energi. Mjölkprodukter, till exempel lättkeso och lättyoughurt, ger protein, mineraler såsom kalcium stärker skelettet. Och detta är bra i en sport som denna där just skelettet periodvis får utstå stor belastning, menar Cecilie.

Kaloriintaget

Cecilies kaloriintag ligger off-season mellan 2000-2200 kcal och inför tävling, mellan 600-1000 kcal. När det kommer till kosttillskott så ser Cecilie på dessa med stor skepsis. Hon menar att det är bättre att få i sig de nödvändiga näringsämnena via naturliga källor.

- Du kan aldrig vara 100 procent säker på att proteinpulvret du använder innehåller den exakta mängd protein som anges, säger hon allvarligt.

När hon så är ute och shoppar mat letar hon alltid efter sådant som är magert. Det blir dock en hel del bröd - antingen köpt eller hembakat (ty hon är "flink til å bake - och lage sund mat").

Då hon handlar färdiga produkter är hon väldigt noga med att läsa igenom innehållsdeklarationen, vilket är de enda tillfällena som hon har tålamod till att läsa.

Energisk!

- Jag kan helt enkelt inte sitta still. Jag har alldeles för mycket energi i kroppen, vilket i och för sig är bra då jag går på diet. Dieten brukar jag förresten påbörja 5-6 månader före tävlingsdatum, då jag har en benägenhet att gå upp ganska mycket i vikt. Och det är av denna anledning som jag samtidigt startar min aerobicperiod. Jag cyklar på gymmets motionscykel eller tar långa promenader och har alltid i tanken att "jag skall bränna fett". Detta innebär i praktiken att jag alltid tar trappor istället för hissen och går istället för att åka buss.

De tre sista månaderna ökar jag den aerobiska aktiviteten från 45-60 minuter per dag till cirka 90 minuter. Jag delar upp tiden på två 45-minuterspass. Ett på morgonen före frukost och ett före kvällsmålet, som jag alltid äter precis innan jag går och lägger mig. Jag kan helt enkelt inte sova hungrig!

Sista veckan kör jag med väldigt lätta vikter och nästan ingen aerobisk träning alls. Av erfarenhet har jag lärt mig att ta det lugnt denna vecka, då kroppen, om den utsätts för alltför mycket stress, försvarar sig med att binda vatten i muskulaturen. Detta vore en katastrof som betyder försämrad deff och lägre domarsiffror.

Det sa bara klick

Att binda vatten är tabu för Cecilie, men att trollbinda "gutter" ligger desto varmare om hjärtat. Det finns många exempel på det, men det mest kända och omtalande är dock romansen med bodybuildingproffset Gary Strydom.

De träffades i norska "Better Bodies" butik våren 1990. Amor sköt sina pilar "hej vilt" och det sade med andra ord ... Klick! Samma dag tränade de rygg ihop och Gary blev mäkta imponerad av denna söta och minst sagt starka norska.

Som om dragremmarna bundit dem båda samman, flyttade Gary hem till Cecilie dagen därpå. Och tjugo dagar(!) senare var de förlovade.

När Cecilie är inblandad går det undan, det är ingen tvekan om det. Ett år av resor, seminarier och allmänt spännande äventyr kom att bli vardagsmat för Cecilie. Hon trivdes mycket bra i USA, trots saknad efter sin familj och sina vänner hemma i Norge. Förutom att hon fick en stor inspirations- och kunskapsskälla i Gary, lärde hon sig en hel del om träning och mat av storheter som kom att bli mycket nära vänner såsom, Marjo Selin, Anja Langer och Juliette Bergman.

Liker fart og spenning

- Ja, jag växte mycket som människa under den här tiden, både in- och utvändigt, (skratt!) Gary lärde mig att alltid vara positiv, ha en positiv inställning. Han lärde mig också att "trene me hude" och hålla en bättre kosthållning. Jag är glad för tiden med Gary som har givit mig många fina minnen.

De som inte känner mig, tycker att jag är "vild og gal" och det är sant att jag inte har några hämningar. "Jeg liker fart og spenning". Men under detta tuffa skal döljer sig en liten romantisk "dame". En "dame" som tycker om att bli behandlad som en "dame", uppvaktad med blomster och choklad. Och att vandra i solnedgången med sin "kaereste", det... är lycka. . Hon är dessutom mycket huslig och tycker om att ha rent och snyggt omkring sig. En organiserad människa som tycker att "man må ta chanserne sine her i livet".

Släkt med Zeb Macahan

För stunden studerar hon på "forberedene", vilket är detsamma som svenska komvux. Hennes stora dröm har nämligen alltid varit att bli skådespelerska. Och det är inför förverkligandet av denna dröm som hon just nu sitter vid skolbänken och läser om Aristoteles och Platon. Slutmålet är skådespelarskola i London eller USA!

Och visst har hon att brås på. Som släkt med självaste Zeb Macahan (i verkligheten norskättlingen James Arness), skulle det förvåna oss alla om hon inte klarar av att ta till rätt replik vid rätt tillfälle.

Ja, säga vad man vill, men nog lever hon sitt liv till fullo. En stor del av denna inre styrka och energi uppnår Cecilie genom sin katolska tro. Hon tror på att det finns en gud, vilket som hon själv säger, stärker hennes förmåga att våga prova på olika saker här i livet och klara av de uppgifter hon ställs inför, som en hård och lång diet inför en tävling till exempel.

Och säkert kommer den att hjälpa henne på vägen till att bli en framgångsrik kvinnlig bodybuilder. Cecilie är som född till att tävla. Hon har en stark vilja inombords att vinna allt hon ställer upp på/i. Och hon står sannerligen med "både bejne på jorden" och menar så rätt att ingen människa är värd mer än någon annan.

Men när en människa utstrålar sådan säkerhet och god viljestyrka som Cecilie, är det lätt hänt att andra svagare människor blir avundsjuka och retar upp sig, vilket Cecilie många gånger fått erfara.

Nära bli diskvalificerad

Bland annat är det beska kommentarer från tjejer som hon får utstå. Det var till och med tre kvinnliga domare, fd konkurrenter till Cecilie, som ville ha henne diskvalificerad vid 1991 års NM. Orsak: "För sexig utstrålning".

Nu blev det lyckligtvis inte på det viset, då den övriga domarpanelen insåg att hon faktiskt var bäst. Men det är i alla fall till stor del denna utstrålning som karaktäriserar Cecilie Christensen.

"Jeg er en dame och vill se ut som en dame. Jeg vill ge publikum vad den vill ha", menar Cecilie.

Hon vill att publiken som går ifrån den tävling hon deltagit i ska komma ihåg henne såsom: "en gla, sexig, dejlig og smilende dame med en livlig og hot show".

Cecilie menar att hon är stolt över sin kropp och över det hon lyckats prestera under dessa sex år av hård, målmedveten träning. Och efter att ha medverkat i radio ett antal gånger, haft uppvisningar på Oslos största centrum, publicerats i ett antal tidningar och nu senast blivit muntligen inbjuden till att ställa upp på Miss Fitness i Pennsylvania i mars, är det lätt konstaterat att den här damen befinner sig i hetluften. Det är ingen tvekan om att hon kommer nå de mål hon avser.

- Jag tycker att tjejerna i dagens världselit är alldeles för stora. Man borde döma mer efter kvinnlighet och kvalitetsmuskulatur, istället för stora muskler och den enorma definition, som dessa tjejer utsätter sina kroppar för. Själv vill jag inte bli så mycket större. Jag satsar på att bli kvalitetsmässigt komplett och strävar efter att komma i något bättre form till tävlingarna. För att lyckas med detta använder jag mig av ett träningsprogram som innebär mycket variation. Jag tror på att köra både tungt och lätt i lagom proportioner.

Att få för mycket av det ena eller det andra är inte bra. Lagom är bäst. Som ni kunde läsa tidigare så "bruker jeg hude da jeg trener". Med detta menar jag att jag koncentrerar mig på den muskel som arbetar. Jag tänker mig in i själva muskeln och föreställer mig hur den jobbar. Genom att tänka på detta sätt uppnår jag maximal muskeluppbyggande kontakt.

Stretching

Stretching däremot, som hon så väl hört talas om är ännu inte en fast och självklar punkt på träningsschemat. "Jeg har tro på stretching, så jeg skal försöke å bli bedre på det området."

Uppvärmningen är hon däremot noga med. Hon börjar alltid ett träningspass med att cykla i 15 minuter och därefter kör hon ett par uppvärmningsset i den första basövningen. Såvitt jag kan se så fungerar det åtminstone för Cecilie, som för stunden kämpar vidare mot nästa mål, VM i Italien i juni.

Och med sin ringa ålder av 22 år, och med livserfarenhet som kan mäta sig med en "normal" pensionärs, lyssnar hon till sina egna tankar och går sina egna vägar. Hon vet vart hon vill - och hon når alltid dit.

Med ett par avslutande ord till B&K:s alla läsare vill Cecilie säga som (fd pojkvännen) Gary alltid sade: "Be the best YOU can be".

Cecilies träningsprogram inför VM

4-1-4 systemet = fyra dagars träning, en dags vila, fyra dagars träning osv.

  • Dag 1. Bröst och utsidan av axlarna.
  • Dag 2. Rygg och baksidan av axlarna.
  • Dag 3. Lår och vader.
  • Dag 4. Biceps och triceps.
  • Dag 5. Vila.

Cecilie cyklade utöver uppvärmningen på 15 minuter ytterligare 30-60 minuter varje dag.

"Variera ständigt övningar samt mellan tunga och lätta vikter. Man skall aldrig träna bara tungt eller bara lätt eller köra samma övningar varje pass. Men om man avser att bygga en fast och vältrimmad kropp anser jag att man ska träna lätt och med många repetitioner. Att träna på detta sätt innebär en bra 'pump' och leder dessutom till att man får en bättre muskelkvalitet. Jag tränar själv för det mesta väldigt lätt. Det är inte ovanligt att jag kör upp till 50-100 repetitioner i en övning. Jag tror att det är det rätta sättet för mig att uppnå bättre muskelkvalitet och hårdhet i muskulaturen.

Basövningar kör jag dock lite tyngre och repetitionstalet ligger då omkring 20-30 repetitioner. Glöm inte heller bort att tänka dig in i muskelns arbete och på så sätt uppnå bästa möjliga muskeluppbyggande kontakt."

Benträningsprogram

  • Övning 1. Benpress.
  • Set: 4 + 1-2 uppvärmningsset.
  • Repetitioner i varje set: 20-30 st.
  • Vikt: 250 - 300 kg. (Har som bäst klarat 10 reps på 550 kg.)

"Jag har i denna övning benen ganska högt upp på fotplattan med axelbrett avstånd mellan fötterna. Jag sänker vikten tills dess att den når så långt ner på bröstet som möjligt och vinklar samtidigt benen något utåt i knäleden. Det är viktigt att även göra detsamma med fötterna, annars blir belastningen för stor på knäna. När jag nått detta bottenläge pressar jag så upp vikten med knäna i den raka position som de var i från början. Jag håller under hela utförandet benen något böjda, för att minska belastningen på knäna. Detta betyder att jag inte rätar inte ut benen helt i det övre läget.

Denna övning aktiverar främst lårets framsida och är, för mig, den bästa basövningen för benen. Det är mycket tack vare denna som jag lyckats bygga upp min lårmuskulatur."

  • Övning 2. Hacklift.
  • Set: 3-4.
  • Repetitioner: 20 st.
  • Vikt: 60 kg.

"När jag utför denna övning är jag noga med att hålla ryggen helt rak och ha lätt böjda ben då jag står i startposition. Fötterna placerar jag en bit ut på plattan och avståndet mellan dessa är något smalare än axelbredd. Jag sänker långsamt kroppen tills dess att knäleden befinner sig i 45-gradig vinkel, här vänder jag försiktigt och pressar så upp viktmagasinet till startläget.

Denna övning aktiverar huvudsakligen framsidan av låret, men även baksidan och stjärten."

  • Övning 3. Utfall.
  • Set: 4.
  • Repetitioner: 20 st.
  • Vikt: 35 kg.

"Jag startar med benen parallellt med varandra. Därefter lyfter jag fram det ena benet framför det andra och böjer i det främre benets knäled medan det bakre sträcks ut helt. Jag är noga med att hålla ryggen upprätt under hela utförandet så att jag inte faller framåt. Under tiden jag utför denna övning koncentrerar jag mig på att jobba med gluteus maximus, den stora lårmuskeln på lårets baksida och som sträcker sig upp och "bildar" stussen.

Denna övning aktiverar hela baksidan, dsv gluteus maximus samt framsidan något då det ena benet lyfts fram framför det andra."

  • Övning 4. Benspark.
  • Set: 4.
  • Repetitioner: 20-30 st.
  • Vikt: 25 kg.

"När jag utför denna övning curlar jag långsamt upp vikten tills dess att benen är helt sträckta, här håller jag vikten några sekunder medan jag kontraherar framsidan av låret. Därefter sänker jag vikten långsamt för att hela tiden ha en jämn belastning på muskulaturen.

Denna övning aktiverar hela framsidan. Med fötterna något vinklade utåt 'tar' den på insidan vid knät och med fötterna vinklade inåt aktiverar den främst framsidans utsida."