B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 9 - Skador & Problem - Naprapati

Skador & Problem - Naprapati

Sidan skapad 2002-08-20
Uppdaterad 2002-08-20

Foto: Per Bernal
Modell: Christer Söderberg.
Text: B. Gustafson


Michael Petersso (tv) och Joachim Alestam.

Fakta om naprapati

Svenska Naprapatförbundet

Typ av behandling:

Vilken behandling man får beror på skadan. Ultraljud, massage, värmebehandling, kyla, PNF (en typ av punktvis stretching). Ibland används flera av dessa, ibland en enda.
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 9/1987:

Frisk med värme och kyla

Naprapaterna har fått ett ordentligt fotfäste inom idrottsmedicinen. De flesta idrottsklubbarna har en eller flera naprapater knutna till sig. Det har visat sig att deras behandling är mycket effektiv vid akuta muskelsmärtor.

Naprapater utbildas vid två skolor. En ligger i Chicago och den andra i Stockholm. Mor och dotter så att säga.

Ordet naprapati betyder; "korrigering av orsak till lidande". Meningen är att naprapaten letar reda på var det egentligen gör ont. Det är inte så att det nödvändigtvis är just där smärtan känns. Vid en behandling går naprapaten först igenom den skadade kroppsdelen hos patienten och tittar på hur kroppens hållning är. Sedan följer behandling av den skadade delen. Behandlingen är olika från fall till fall.

Massage, el-terapi, värmebehandling, kyla, rörelseterapi, manipulation (naprapaten försöker få tillbaka rörligheten i leden). Dessutom kan naprapaten ge tips om stretchingrörelser för att snabbare få bort smärtan.

Utanför Stockholm i Vällingby finns det en bodybuildande naprapat. Joachim Alestam, 25, äger tillsammans med ytterligare en, Ulf Berglund World Class Gym i Vällingby. För de som tränar är det en stor hjälp att alltid ha någon att rådfråga när smärtan blir besvärande. I våras när efterfrågan blev för stor bad Jocke en kurskamrat från naprapatskolan att hjälpa till med mottagningen på gymmet. Så nu är det mestadels Michael Petterson, 26 som tar hand om patienterna.

Typiska byggarsskador

De vanligaste skadorna som uppkommer under träning i gym sitter i axlarna och ryggen. Exempelvis kan för höga belastningar i knäböjningar ge upphov till smärtor i bäckenet. Axelsmärtor kan ha sitt upphov i att personen är svagare i kroppens ena sida och vid för ensidig träning t ex för tung bänkpress kan det ge sig till känna.

- Tyvärr kommer många inte förrän det har gått så långt att de inte längre kan träna. Om vi ändå kunde få alla att inse att komma så fort de känner smärta. Då skulle skadorna stoppas i tid, säger Joachim. Han berättar om en kille som tränat regelbundet i sex år, (inte på elitnivå). Han fick så ont i en axel att han till slut inte kunde lyfta stången. Först då bad han Joachim om hjälp.

En diagnos visade att han hade obalans i sin muskulatur, kroppens ena sida var svagare. Han hade fått övermuskulatur (för mycket muskler) i pectoralis major och minor (bröstmuskulaturen) som var kraftigt kontraherade (sammandragna). Varför? Ja, han hade slarvat med sin stretching och det i kombination med för ensidiga rörelser hade bidragit till övermuskulaturen. I alla fall fick killen hjälp; tillsammans med antinflammatorisk medicin från en läkare och ultraljud blev han av med den ständiga värken. Det gällde att få balans i pectoralis minor/major (stora och lilla bröstmuskulaturen).

Efter en veckas total vila kunde sjukgymnastiken ta vid och killen började successivt arbeta med sitt muskelparti. Tre veckor senare kunde han köra på som vanligt fast med nya övningar som stärkte upp axelpartiet.

Personligt träningsprogram

Närheten till träningslokalen innebär att både Joachim och Michael kan vara med när deras patienter tränar. De kan visa patienterna övningar som stärker svag muskulatur och utarbeta nya träningsprogram. Hit kommer också andra idrottsmän och äldre människor för att få hjälp av Michael och Joachim. Patienterna är allt i från 20 upp till 76 år. De har hittat till mottagningen genom telefonkatalogens yrkesregister.

Normalpatienten behöver ca 5 behandlingar

Ibland kan det räcka med en behandling för ett ryggskott. Men det normala är 5-10 behandlingar. - Tio är taket för hur många behandlingar jag ger. Har inte patienten blivit bättre då skickar jag honom eller henne till en läkare, säger Micke.

- Överhuvudtaget så jobbar vi ofta tillsammans med läkare. Eftersom vi inte kan skriva ut antiinflammatoriska mediciner själva så får vi ta kontakt med läkare.

Michael är naprapat åt AIK-hockey och var med Team Sweden i Alaska i våras. Han har själv varit aktiv inom idrott, karate, och är van vid idrottsskador.

Naprapater hjälper företagen

Arbetsskadorna som uppkommer vid kontorsarbete är det nya området som Michael och Joachim ska ge sig in på till hösten. De har tryckt upp en folder i vilken de presenterar sig själva och naprapatin. Genom nya försäkringar för fackanställda inom LO och TCO kan företagsläkaren remittera patienter till naprapater utan att patienten själv behöver betala något för behandlingen.