Felaktiga skor som trycker och klämmer på tårna gör att fötterna avsöndrar mer hornhud för att skydda mot trycket. Men trycket försvinner inte, så det fortsätter göra ont även när man har avlägsnat liktorn. Alltså, lösningen är att byta skor. Vad gäller vårtor finns det en möjlighet att de kan försvinna av sig själva.
- Men det ska man inte förlita sig på, säger fotterapeuten Agneta Widén-Eklander, 39. Utan det är bättre att bearbeta dem innan de sprider sig på fötterna. Antingen man klarar av att behandla dem själv med vårtmedel eller man går till en fotterapeut och får hjälp. Agneta säger att det gäller att terrorisera vårtorna hela tiden, skrapa bort död hud som ligger ovanpå så att vårtorna friläggs. Då kan vårtmedlet göra bästa nyttan. Hon rekommenderar två vårtmedel. Det ena heter Verruxin och kan köpas på Apoteket, det andra, Borinsalva och finns att köpa i hälsokostaffärer.
Filandet en björntjänst
Agneta menar att många filar på sina fötter i tid och otid. Varje gång när de duschar. Men det är inte alls speciellt bra. För fötterna reagerar på den behandlingen så att de avsöndrar mer hornhud och fötterna blir fortare hårda och behöver filas oftare osv. Man kommer in i en ond cirkel.
Byt skor ofta
Hur sköter man om sina fötter bäst? Ja, det märks om man missköter sina fötter. Då gör de ont och är ömma. Man ska ju vara snäll mot sina fötter. Mår de inte bra syns det ända upp i ansiktet. En min av lidande och kanske den rynkade pannan som syns vid varje steg. Om du byter skor ofta och använder foträta skor blir du av med det onda. Och som Agneta säger, det är lika viktigt att du har rätt storlek på dina strumpor som skor. Inget får kännas för trångt.
Det nyaste i foträta sandaler är örtsandaler. De har ett lager av alpörter, med uppfriskande verkan, i sulorna. Ett par kostar ungefär 400 kr. Och märket är Hickersberger. Till modellen liknar de de tyska Birkenstocksandalerna.
Stå med bägge fötterna på jorden
Ställ dig barfota och rikta alla uppmärksamhet till dina fötter. Känn efter hur det känns när du står med bägge fötterna på jorden. Upplev dina fötter! Har du tänkt på hur du sliter på dina fötter? De är värda en stunds omvårdnad. Fotbad, filning, då och då, och en bra fotkräm. Går du till en fotterapeut kan hon/han hjälpa dig med råd hur du själv bäst tar hand om dina fötter. Agneta tycker att man bör åtminstone en gång om året gå till en fotterapeut och få en ordentlig behandling.
Stjärnor på gula sidorna
Fotterapeuterna hittar du i yrkesregistret i telefonkatalogen. I Stockholm hittar du dem i gula sidorna under fotvård. Leta efter de som har en lite stjärna (eller asterisk) framför namnet. Det betyder att de är medlemmar i Sveriges fotterapeuters riksförbund och har en gedigen utbildning.
Först och främst 2-årig vårdlinje och sedan 1 termin speciell fotvårdsutbildning. Det finns även andra fotvårdsutbildningar t ex Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm som haren ettårig utbildning.