B&K - Scandinavian Fitness Expo 2000 - Jobbigt som 17

Jobbigt som 17

Specialevenemang på SFE 2000 | Företag och utställare på SFE 2000 | Scandinavian Gym & Fitness Conference
Rapport från SFE 1999 | Glimtar från SFE 1999 | Exposcenens program | Program för B&K:s monter
Legendernas Afton | B&K Classic Body Show/Swedish Pro Fitness | Inför Scandinavian Fitness Expo 2000

Jobbigt som 17 | Captains of Crush | SM Bar-dips 2000 | Utmanaruttagning till Gladiatorerna

Placering, antal reps, startnummer:

1. Martin Strandberg, 36, 8
1. Sven Utsi, 36, 6
2. Stefan Larsson, 27, 3
3. Lars Berglund, 24, 2
4. Rickard Lundqvist, 19, 9
5. Bruno Doliviera, 16, 4
6. Ulf Johansson, 12, 1
7. Daniel Hegeström, 11, 5
8. Josef Magnusson, ?, 10
9. Robert Nygren, 1, 7

Det kom en insändare:

Hej Ove, vore tacksam om Du kunde reda ut skillnaden i utförandet av PUSH-UPS samt ARMHÄVNINGAR. Har prenumererat på B&K sen -83 (har nästan alla nummer kvar) och har konstaterat att den övning som tidigare alltid benämndes ARMHÄVNING idag allt oftare kallas för PUSH-UPS, vilket förefaller vara mer korrekt. En armhävning är väl egentligen en chins med omvänt grepp. Men när till och med du skriver det tidigare begreppet (i Presspytt), så börjar man undra vilket som är det korrekta. Vore även tacksam om du kunde reda ut skillnaden mellan SIT-UPS samt CRUNCHES.
Mvh Roland

Tack för ditt uppmärksammande av det ofta felaktigt använda begreppet armhävning. Du har helt rätt; uttrycket borde rimligen åsyfta "att häva sig med armen" (just det; dessutom singularis! Inte många som klarar detta konststycke - såvida man inte uppträder på cirkus...) då underförstått i uppåtgående riktning. Ordet push-up är bättre, även om detta engelska ord även åsyftar en tingest som håller upp damers barm.

Vi försöker oftast hitta svenska ord (i alla fall jag: se min bok Effektiv bodybuilding, med idel svenska namn på alla övningar). Och vi har letat bland alternativ såsom horisontella armfrånskjut, armtryckningar, horisontella bröst/tricepspressar etc, etc. Men vi kanske borde utlysa en tävling om ett nytt, svenskt, ord för armhävningar, syftande på den rörelse jag ovan febrilt letar ett bra uttryck för?

Sit-ups frågade du om: Detta är att från på rygg liggande läge sätta sig upp, är en gammal version/gammalt uttryck för mer moderna - och riktiga - crunches (hoptryckande av den del som skall arbeta i övningen = magmuskulaturen).

Således: Om det är någon som har ett bra, och mer korrekt namn på övningen ovan, maila mig på !

Det kom en insändare 12 juni 2001:

"Hej! Jag är en trogen läsare av B&K både i pappersform och på nätet. Jag satt och läste frågan om namn och övning till armhävning och push-ups på er hemsida och började fundera lite kring detta.

Ända fram tills det att jag gjorde min värnplikt i Vaxholm -98 hette det armhävningar och för mig veterligen alla mina vänner och bekanta. Från första dagen vid inryck blev det nya namnet "böj-sträck". Det fick jag intryckt de följande 10 månaderna och sedan dess har detta varit mitt ord för push-ups.

Ordet armhävning blev övningen chins med omvänt grepp. Skulle inte förvåna mig det minsta om det är detsamma för större delen av Sveriges män som gjort sin värnplikt då de flesta förband har BRAK (Bröst Rygg Axlar Knän) varje morgon.

Om namnet gör det lätt att härleda till övning? Nja det skulle jag väll inte vilja säga. Det finns ganska många övningar som går ut på att böja och sträcka en led. Men det är hursomhelst ett namn som har tvingats på väldigt många och som många känner till.

Tack för mig och tack för en bra tidning!

Jonas R"

   

SFE 2000 är i år den 27-29 oktober på Stockholmsmässan.

Jobbigt som 17, 28 oktober, B&K:s monter

Text: Magnus Branzén  Foto: Joachim Bartoll/Jessica Maklin

B&K Sports Magazine hade en armhävningstävling i montern kallad "Jobbigt som 17". Deltagarna skulle klara 17 stycken armhävningar - med en fitnesstjej, Pernilla Stjernfeldt, på ryggen! De som klarade detta fick en biljett till Swedish Pro Fitness (att uthämtas i biljettkassan dagen efter), och top-3 fick varsin pokal. Alla deltagare fick väl också träningsvärk...?

Anmälan skedde på plats i B&K:s monter fram till en halvtimme innan respektive starttid. Dock blev det endast deltagare på lördagen - mer marknadsföring samt jagande av deltagare lovas till nästa gång, det här var ju riktigt spännande! Här är grunden för nästa års regler för er som vill börja träna redan nu:

  • Bröstet ska nudda marken i bottenläget. Därifrån ska du pressa upp till fullt sträckt armbågsled. Repetera.
  • Rörelsen ska ske i ett lugnt och jämt tempo.
Dscn1444.jpg
Efter det att B&K:s webmaster Magnus Branzén förklarat regler tog Karl Dyall över speakerjobbet. Pernilla Stjernfeldt som nyss deltagit på VM Fitness vägde strax under 60 kg.
Dscn1445.jpg
Tolv reps för den första startande, Ulf Johansson. Oj, det var nog tuffare än vi trodde!
Dscn1451.jpg
Lars Berglund blev 4:a på SM 2000 i juniorer +80 kg. På gymmet har Lars bänkat 200 kg. Den styrkan ledde till 24 armhävningar...

Lars Berglund på SM 2000.
1200 pixlar
600 pixlar
Dscn1453.jpg
Stefan Larsson tog hårt på reglerna som stipulerade "näsan i marken". Totalt 27 armhävningar - höll näsbenet?
Dscn1457.jpg
Bruno Doliviera är en repsstark kille som tidigare klarat 4x100 armhävningar. Med en levande vikt räckte sexton armhävningar nästan till en Swedish Pro Fitness-biljett...
Dscn1459.jpg
D
aniel Hegeström kämpade med den tolfte armhävningen under fem sekunder, men fick ge sig på elva reps.
Dscn1461.jpg
Sven Utsi var oerhört explosiv, Pernilla fick hålla i sig för glatta livet. Han tidigare pressat 65 reps på 110 kg i bänkpress. Dagen efter passade han på att delta även i SM Bardips, öppna klassen.
Dscn1466.jpg
Robert Nygren stoppade på en armhävning. Långa killar får det tydligen tyngre - hävstångseffekten spelar in.
Dscn1469.jpg
Martin Strandberg planerar att tävla på Decembercupen och Luciapokalen i år. Han var dessutom med i B&K Open, läsarnas egna fototävling. Resultaten i B&K Open presenteras för övrigt i Presspytt i B&K #12.
Dscn1474.jpg
Rickard Lundqvist har tagit SM-guld i tyngdlyftning, U-23. Nitton armhävningar.
Dscn1477.jpg
Josef Magnusson har 4 SM-guld i Bänkpress och 160 kg som personligt rekord.
Dscn1478.jpg
Vi fick en överraskning då Karl Dyall snabbt svidade om från speaker till deltagare.
Dscn1481.jpg
Karl har ett fighting face som heter duga!
Dscn1482.jpg
Med sju godkända reps (tio totalt) blir man såhär trött.
Dscn1695.jpg
Sven Utsi och Martin Strandberg delar på förstaplatsen, de klarade bägge 36 reps...
Dscn1696.jpg
Lars Berglund fanns på plats för att ta emot tredjeprispokalen.

 

Sidan skapad 2000-10-31 | Senast uppdaterad den 26 juni 2001 av