B&K - Arne Tammer, kraftsportprofilen
 

Kraftsportprofilen Arne Tammer

Webbsidan skapad 2002-08-31
Senast uppdaterad 2002-12-20

Kraftsportprofilen Arne Tammer, 89, död


Läs mer om Arne Tammer
i en artikel från B&K 4/1985

Den välkände kraftsportprofilen Arne Tammer avled den 16 augusti, 89 år gammal.
 
Arne hittades på golvet hemma i bostaden, belägen i Skärholmen, Stockholm, den 5 augusti, där han blivit liggande med bruten lårbenshals. Svårt uttorkad fördes han till sjukhus, där han avled elva dagar senare. Begravningsceremonien avhölls i St Botvids Kapell, Huddinge.
 
Enligt Arnes önskan hölls begravningen under stillsamma former med endast närmast anhöriga, och offentliggjordes ej förrän den var över.

Här finner du en av de sista intervjuerna som gjordes med Arne Tammer: MP3-format, 4 MB.

Av Ove Rytter

Arne Tammer var för mig, och många andra, en stor inspirationskälla. Vid våra många träffar under åren hade han alltid något nytt, klokt att säga. Hans visionära pionjärarbere inom styrketräningen med sina kurser "Ge mig en kvart om dagen", är svårt att värdemäta.

Tack Arne för allt du gjorde. Jag kommer aldrig att glömma din välknutna slips, din genomträngande och kloka blick, samt logiska resonemang i hälsofrågor. Och jag ska försöka att vidareförmedla dina kloka tankar så länge jag står på benen.


Av Anders Graneheim

Legenden Arne Tammer är definitivt århundradets mest kände svenske kraftsportare och, enligt mig, den enskilde person som gjort mest för att föra ut träningens friskvårdande effekter. Hans idéer och rön var decennier före sin tid, genomtänkta och med en helhetssyn som var unik och än idag är oöverträffad. Hans kända slogan "ge mig en kvart om dagen" fanns och finns fortfarande i var mans mun. Till och med Magnus Uggla sjunger om honom. Samma träningsprinciper som Arne kom fram till i sitt träningsprogram för att få en bra basstyrka används fortfarande, detta bekräftar att hans kunskaper är aktuella än.

Under Arnes "storhetstid" tränades det så det knakade i gårdarna. Arnes kurser har sålts i över 400 000 exemplar, och på det viset markant höjt statusen på en generation svenskar, man kan inte låta bli att undra hur många miljoner som han har sparat in till svenska staten genom uteblivna sjukskrivningstillfällen - för att inte tala om lidandet som har kunnat varit om inte personerna ifråga haft en stark och frisk kropp.

Han var tidigt ute med intressanta träningsmetoder. Tränings varianter som till exempel "pump" (skivstångsträning i grupp) startade Arne redan under 1930-talet och han var absolut en Personal Trainer. Som 11-12 åring hittade jag och min tvillingbror Olle Arnes bok "bygg dig stark" på vinden, den blev en viktig grundpelare i vår syn på fysisk träning. Boken lästes varje kväll tills pärmarna lossnade, tyvärr så lånade vi bort boken och sen såg vi inte röken av den mer. Vi skulle betala bra för ett exemplar.


Av TT, Tidningarnas Telegrambyrå

Arne Tammer, en av den svenska frisksportens förgrundsfigurer, har avlidit i Stockholm, 89 år gammal. För de flesta förknippas han med löftet om att vi skulle få en ny kropp, bara vi gav honom en kvart om dagen. På 1950- och 60-talen kunde man knappt öppna en veckotidning eller serietidning utan att mötas av Arne Tammers vältränade biceps och bländvita leende. Läs vidare på Aftonbladet.se...


Av Sten O. Andersson

Du gav mig inte bara fin form och mental och fysisk styrka. Sedan dess har jag också kunnat slutföra det jag förutsatt mig. Det blev en vändning. Tack Arne! Läs vidare på Sourze.se... 


Av Kenny Lindquist

En legend har gått ur tiden - Arne Tammer. Alla vi smått spolformiga medelålders män har väl något förhållande till denne atlet. Själv kom jag i kontakt med renlevnadsmannen i början av 60-talet. Arne Tammer spände musklerna, tittade oss in i ögonen från reklamen i insomnade veckotidningen Se och förklarade med pondus: "Ge mig en kvart om dagen". Jag blev imponerad av denne gigant trots att någon illasinnad undrade om han inte menade en kvarter om dagen. Läs mer på Helsingborgs Dagblad...


Av Kurt Runnqvist

Året var 1957, och jag hade ett år tidigare, som 16-åring, mött Arne Tammers vältränade biceps och bländvita leende i någon veckotidning och bestämt mig för att träna upp min kropp, bli "kroppsbyggare", som det hette, senare "försvenskat" till body-builder...

Jag var vid den tiden inneboende hos en morbror och moster och tränade efter kursbreven till "Naturvägen att få en ny kropp" på mitt rum. Jag nämnde aldrig något om vad jag sysslade med där uppe på övervåningen och eftersom kursen inte föreskrev några som helst redskap, kunde jag träna tyst och obemärkt - det var bara under mina tafatta försök att stå på händer mot en vägg, som det torde ha hörts en del underliga ljud genom golvet och ner till mina släktingar...

Läs mer av Kurt Runnqvists minne av Arne Tammer...


Av Tomas Petersen

Ja vad ska man säga? Första gången jag hörde talas om Arne Tammer, var på baksidan av Fantomen. Hans fysik, orden, "en kvart om dan" var en av anledningarna till att jag började träna, nu nästan 26 år sedan. Sen såg jag Arne Tammer, när han stod och såg Uffe Bengtsson göra en twisted backpose på Rellos Gym. Uffe i Skip-linne, och Arne i en kostym som satt som gjuten. Det var den äldre generationen som mötte den nya! Jag tycker det är så synd att Arne Tammer gått bort, en profil, en karismatisk människa, som bara ville att vi skulle träna och må bra. Han tränade ofta på morgonen, klockan 4, hur många män över 65 orkar det?

Frid över hans minne.


Av Mikael Eriksson

Jag delade ut tidningen i Skärholmen där han bodde, och första morgonen jag var ute upptäckte jag att hans namn stod på en dörr. Jag var lite sen eftersom det var första morgonen. Tidningarna skulle vara utdelade senast 06.00, och klockan var 06.15. Nästa dag var jag utanför Arnes dörr prick 06.00. Precis när jag skulle stoppa ner tidningen i hans brevinkast öppnades dörren så att jag höll på att få den i huvudet, och där stod han, legenden. Han påpekade vänligt att "tidningen var sen igår", och jag förklarade varför. Han var iklädd träningsoverall, och det i kombination med att han var uppe så tidigt, understödde min bild av att han levde som han lärde. Han verkade för övrigt stråla av hälsa.

Några år senare träffade jag honom igen i Sundsvall, där han hade engagerats som föredragshållare av Kenneth Anderson på Hälsohuset.



Jonas Hansson sitter
till vänster om Arne.

Av Jonas Hansson

Jag har haft äran att träffa Arne en gång. Året var 1996 när jag utbildade mig till PT på PT School i Stockholm. Då kom Arne och höll en mycket intressant och inspirerande föreläsning för oss som gick utbildningen.

Jag blev imponerad av hans goda form. Att se Arne stå rak i ryggen med händerna på ryggen, med bröstet utspänt var en härlig syn att se. Jag har jobbat med friskvård sedan 1990 och jag har Arne som en förebild. Jag ska göra vad jag kan för att hjälpa till att sprida Arnes budskap, om hur viktigt det är att röra sig, vidare till människor. Det är aldrig för sent att börja träna oavsett ålder.

Vila i fred, Arne


Av Niklas Daver

Eftersom jag är född i början av 60-talet så väcktes mitt intresse för muskler i nämnd ordning av Arne Tammers "Ge mig en kvart om dagen"-annonser på baksidan av Fantomen-tidningen, Bullworker-redskapet och Jonny Weismüller i rollen som Tarzan i de matiné-filmer som visades på Bio Folket Hus i Kallhäll i slutet av 60-talet, början av 70-talet.

Under det att de svartvita Tarzan-filmerna med tiden tappade sin charm och Bullworkern förpassades till garderoben så insåg jag alltmer Arne Tammers storhet och roll som friskvårdsinspiratör och levnadskonstnär.

Lyckan var den dag då jag för ett tiotal år sedan fick tag i några av hans lätt slitna träningskurser och kunde konstatera att Arne nog var för oss svenskar vad Jack LaLanne (amerikansk fitness- och träningslegend) var för amerikanerna. En välbyggd friskvårdsinspiratör med målet att upprätthålla livslång hälsa och vitalitet, något som han i allra högsta grad lyckades med!

I dessa tider av droger, försök till genvägar och önskemål om snabba resultat, så framstår Arne Tammer som ett sunt, inspirerande ideal. Ett visst bicepsmått eller en viss maxvikt i bänkpress i all ära, men är inte de allra största vinsterna med regelbunden träning och ett sunt kosthåll de goda vanor och bestående resultat, energi, vitalitet och bibehållen förmåga som detta leder till..?

Om jag fortfarande bytte samlarbilder - en kär sysselsättning under ungdomsåren - så skulle jag byta bort 25 av de moderna steroid-freaken mot 1 Arne Tammer-bild. Kvalitet före kvantitet är en bra princip...

Jag ger dig mer än en kvart om dagen, Arne ... daglig träning är numera ett måste för mig och säkert många andra!

Med beundran, Niklas Daver


Av Susanne Backman, frilansjournalist

Det var en ljus, klar höstdag 2001. Tillsammans med Jonas "Loke" Andersson i Gladiatorerna och fotograf Mattias Bardå från Expressen, satt jag i Arne Tammers våning i ett höghus i Skärholmen.

Syftet var att föra samman två giganter ur olika generationer för en intervju. Arne, född 1913. Jonas, född 1973. De hade mer gemensamt än gemene man kan tro. Intresset för sund livsföring och kroppskultur. De hade samma nätverk i friskvårds- och byggarsvängen - ett gäng tokroliga individualister som snickrat på sina livskoncept med hjälp av Arnes idéer.

Det blev en bra intervju, med många glada skratt. Undrar vad Arnes grannar trodde. För vi var rätt högljudda. Arne Tammer hade glimten i ögat, var rapp i repliken, en riktig man i slitna sneakers. Men han hade också tänt ett ljus i rummet, där han och jag satt och gick igenom gamla pressklipp genom decennier.

Han hade förmågan att skapa ett lugn omkring sig. Det var en stor ära att få möta min ungdoms förebild. Det fanns ju inga förebilder för kvinnor, direkt, när jag växte upp.

Det blev en hyfsad artikel. Men - ändå kände jag mig inte nöjd. När det gäller män som Arne Tammer kan man ju skriva så oändligt långt i en artikel. För - hur sammanfattar man ett nära 90-årigt liv, så stort och rikt?!

Arne Tammer har gått ur tiden. Och hans idéer och hans livsglädje lever vidare.

Med respekt
Susanne Backman

Vad är ditt minne av Arne Tammer?

Ditt namn:

Din e-post:

Dina kommentarer:

Redaktionen välkomnar dina kommentarer på och minnen av Arne Tammer.