Går det mode i hur mycket underhudsfett vi ska ha? Idealen när det gäller vår kropp har onekligen förändrats mycket de senaste 100 åren. Förr i tiden var det avundsvärt att ha lite extra fläsk på kroppen. Det var ett tecken på välstånd och hälsa. Idag anser många att fetma snarare är ett tecken på ohälsa - i flera avseenden.
Vilka grabbar och tjejer anser inte att välplacerade, synliga magrutor är både snyggt och häftigt? Magrutor marknadsförs idag som ett slags sex-symbol. Många ser dem som ett tecken på självdisciplin och framgång. Oavsett om de sitter på tjejer eller killar.
Den personkategori som längst utvecklat en genomtänkt kost och diet är förmodligen de tävlande kroppsbyggarna. 1 de kretsarna har kraven på lågt kroppsfett gått mycket längre än att magrutorna ska vara synliga. En bodybuilder i tävlingsform förväntas ha synliga muskelfibrer och inte ett uns fett på hela kroppen. Detta tillstånd är naturligtvis extremt, och väldigt få lyckas ta sig dit, trots en relativt bra, sammansatt diet. Tillståndet är inte heller särskilt hälsosamt i längden.
Antalet överviktiga ökar epidemiskt!
Antalet överviktiga har i västvärlden ökat med epidemiska proportioner. I USA är en tredjedel av den vuxna befolkningen överviktig. Man vet att överviktiga löper större risk att drabbas av högt blodtryck, hjärt-/kärlsjukdomar, cancer, gallsten, höga blodfetter, andningssvårigheter, diabetes, menstruationsrubbningar, ledinflammation, gikt och orörlighet. Riskfaktorerna beror både på fetman i sig och, det i regel höga, fettintaget. I Holland och England var förekomsten av fetma låg för tio år sedan, har antalet överviktiga fördubblats.
För de allra flesta innebär dock inte dieten skillnaden mellan hälsa och ohälsa, eller liv och död. Majoriteten håller då och då diet eftersom de mår bra av det. Att livet sedan antagligen förlängs med ett antal år, är bara en fördel som de får på köpet.
Jag vill i den här boken ge dig som vill komma i bra (eller i extremt bra) form - de pusselbitar som krävs. Sedan är det upp till dig att själv bestämma på vilken nivå du vill lägga dig.
Ove Rytter, Chefredaktör B&K Sports Magazine