B&K - Webbshop - Produktbeskrivningar - Din nya kropp! - Den här boken vänder sig till dig som:

Den här boken vänder sig till dig som:

Omslag


Beställ boken i B&K:s
Klicka här för att gå till B&K:s webbshop!

 

Innehållsförteckning

Tillbaks till indexsidan
Den här boken vänder sig till dig som:
• Vecka 1: Ta ett beslut!
• Vecka 2: Ät mättande mellanmål!
• Vecka 3: Tillämpa tallriksmodellen
• Vecka 4: Bli fettdetektiv!
• Vecka 5: Sociala matdagar
• Vecka 6: Handla smart
• Vecka 7 Humöret sätts på prov
• Vecka 8: Nu börjar du spara pengar
• Vecka 9: Satsa på kvalitet
• Vecka 10: Nu behöver du en spark där bak
• Vecka 11: Förändringar börjar synas
• Vecka 12: Prova att föra matdagbok
• Vecka 13: Ät för optimal ork
• Vecka 14: Dina kläder börjar hänga
• Vecka 15: Nyckeln heter regelbundenhet
• Vecka 16: I mål - och dags att underhallsträna!
Utdrag ur Din nya kropp!:

• Har bantat förgäves i åratal och tycker att du har provat allt.

• Äter oregelbundet.

• Har matnojjor.

• Har en midje-höft-kvot på mer än 0,8. För att räkna ut denna kvot mäter du med ett måttband kring den smalaste området på din midja (utan att dra in magen). Anteckna antalet centimeter. Mät sedan höfternas omkrets, där de är som bredast, eller där baken skjuter ut mest. Anteckna antalet centimeter. Dela nu midjemåttet med höftmåttet och du får din midje-höft-kvot.
 
Ju högre midje-höft-kvot du har, desto större hälsorisker medför det. För mycket fett i bukregionen är farligare än fett kring höfter, lår och bak, eftersom det har visat sig ha ett samband med ökad risk för diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärl sjukdomar.

• Har ett BMI (Body Mass Index) som är högre än 25. Så här räknar du ut ditt BMI: Dividera din vikt i kg med kroppslängden i meter i kvadrat, dvs kg/m2. BMI bör ligga mellan 20 och 25; övervikt är detsamma som ett BMI mellan 25 och 30 och allt därutöver räknas som fetma. (Har du mycket muskler är BMI dock ett missvisande mått.)

• Lever ett mycket stillasittande liv.

• Äter mycket fet mat (mycket rött kött, mejeriprodukter och snabbmat, mycket glass, choklad eller annat godis).

• Tycker att allt som skrivs om mat mest är förvirrande.

• Inte klarar av att gå uppför en trappa utan att kippa efter luft.

Inte bara genernas fel

Skälen till att man blir överviktig varierar. Genetiska faktorer spelar en viktig roll: Om dina föräldrar var överviktiga är det troligt att du har lätt för att gå upp i vikt, medan en person med smala föräldrar tycks kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt.

Minst lika viktiga är dock de mat- och motionsvanor som vi så att säga ärver från våra föräldrar. Ofta beror övervikt inte på att vi äter för mycket, utan på att det vi äter innehåller alltför mycket fett, att vi inte tränar och att vi bantar upprepade gånger och därmed sänker vår ämnesomsättning.

Din viktigaste uppgift innan du påbörjar veckoprogrammet är att ta avstånd från allt som heter bantning. Det är en förutsättning för att du ska lyckas med att nå ditt mål. Jag ska förklara varför:

Själva ordet bantning är associerat med att äta mindre, väga sig regelbundet, räkna kalorier, kryssa i rutor och räkna matpoäng.

Det betyder också att viss mat är helt förbjuden medan annan mat är tillåten. Glöm det! Tror du också att du måste svälta dig och försaka för att gå ner i vikt? Tror du på "minuskalorier", att viss mat så att säga hjälper kroppen att bränna mer fett?

Glöm det också, eftersom det är en lögn. Det är svårt att inse det, jag vet! Vi har i åratal blivit indoktrinerade att ju mindre vi äter, desto mindre kommer vi också att väga. Dessutom brukar vi själva lägga till diverse knep för att gå ner mer, alternativt fortare i vikt. lag vet inte hur många gånger jag hört folk säga något i stil med:

"Jo, först åt jag enligt Viktväktarna, men jag tyckte att jag gick ned så långsamt i vikt, så jag tog bort all frukt och äter ingen varm mat, för att gå ned fortare. Men det händer ingenting. Det måste vara fel på min ämnesomsättning!" Känner du igen dig? Då är det hög tid att du lär om!

• När du bantar minskar du din ämnesomsättning mer och mer. Om du gå ner i vikt mycket snabbt, tror din kropp att det råder svälttillstånd. Den drar då ned på sin verksamhet till ett minimum, för att spara på energin. Det första som händer, är att kroppen stryper fettförbränningen! För att vara på den säkra sidan, håller kroppen extra hårt i det fett du har i kroppen, eftersom det är den energiform som varar längst under en svältperiod. Istället börjar den tugga på din muskelmassa. Bantning är alltså en avancerad form av kannibalism, med det undantaget att du behåller det mesta av fettet... På bara en till två dagar minskar du din ämnesomsättning med 15 till 30 procent när du bantar!

• När du bantar, förlorar du muskelmassa. Om ditt mål bara är att bli smal, kanske det inte låter så allvarligt, men det är det. För det första förlorar du ytterligare en möjlighet att bränna fett. Musklerna behöver nämligen massor av energi för att fungera och står normalt för en mycket stor del av fettförbränningen - dygnet runt!
När du sedan börjar äta som förut igen efter din bantning, så får du inte tillbaka de här musklerna. Om du lyckas hålla din nya vikt, kommer du alltså att vara fetare än när du började banta, eftersom en större andel av din kroppsvikt nu består av fett. Går du upp i vikt igen, består den viktökningen i första hand av fett och vatten och du kommer att se fetare och slappare ut än någonsin.

• Den normala ämnesomsättningen skiljer sig inte särskilt mycket från person till person. Däremot kan upprepade bantningar göra din ämnesomsättning trögare. Din kropp hinner helt enkelt inte få upp ämnesomsättningen på normal nivå mellan dina bantningar. Om du ätit som en fågelunge flera år i sträck, ja då kommer du att gå upp i vikt så fort du försöker äta mer. Du har satt dig själv i en rävsax: Äter du mindre så dör du, börjar du äta som en normal människa går du upp i vikt. Att komma tillrätta med det här kan ta lång tid och kräver tålamod och det värsta du kan göra mot dig själv är att prova ännu en lågkaloridiet!

• När du bantar gör sig kroppen också av med de kolhydratlager den håller sig med i normala fall. Det gör också att du förlorar mycket vatten, eftersom varje gram kolhydrater binder fyra gram vatten. Det är framför allt därför som man brukar gå ned i vikt så snabbt den första veckan när man bantar. När du sedan börjar äta normalt igen och kroppen får en chans att fylla på sina lager, kommer du också att dra behålla mer vatten i kroppen. Det är precis som det ska vara, men kan göra att du får en snabb viktuppgång.

• Kroniska bantare bränner 700 kcal färre men lägger på sig 18 gånger mer fett på samma kaloriantal som icke-bantare.

• Äter du väldigt lite under låg tid, är risken stor för att du drabbas av olika vitamin- eller mineralbrister. Du kan också rubba din hormonbalans, vilket i sin tur kan störa känsliga kemiska processer i hjärnan. Resultatet kan bli att du glider in i ett matmissbruk: anorexia, bulimia, eller överätande. Jag har mött väldigt många som hetsäter regelbundet, utan att inse att de faktiskt har en lindrig form av matmissbruk. Näringsbrister och obalans i kroppen lägger nämligen grunden till godissug eller överätande av vissa livsmedel, t ex bröd eller ost.

• Bantning gör dig trött, lättirriterad och i värsta fall deprimerad. Det beror dels på allmän energibrist, dels på att du skapar obalans i kroppen. Du orkar inte träna och ditt immunförsvar blir sämre, så att du lättare blir sjuk.

• Bantning syftar till att du ska gå ned i vikt. Framgången mäts genom att du ställer dig på vågen. Men siffrorna på vågen säger dig egentligen ingenting! Vågen talar ju inte om för dig huruvida du minskat i fettvikt, muskelmassa eller vatten. En kvinna som väger 65 kg kan vara i mycket god form, förutsatt att andelen fett i kroppen är låg, hon kan vara normalviktig, men hon kan också vara fet, om en stor del av hennes kroppsvikt utgörs av fett. Ju mer muskler du har, desto mer kommer du också att väga på vågen. Men musklerna ger dig ett fastare utseende och du kommer att vara mindre storleksmässigt om vikten utgörs av muskler istället för fett. Det är också så att ju mer muskler du har under underhudsfettet, desto fastare kommer din kropp att se ut. Det är därför det är så illa att du tappar muskelmassa när du bantar!

• Din ämnesomsättning blir långsammare med åren, eller med ungefär en halv procent per år från 26 års ålder. Därför kan det bli svårare att bli av med överflödigt fett ju längre upp i åren man kommer, vilket i sin tur ofta leder till att man tar till allt hårdare bantningsmetoder och därmed sänker ämnesomsättningen ännu mer.

• Kroniska bantare upplever ofta att så fort de försöker äta en mer normal måltid, så sväller deras mage upp och blir riktigt bullig. Även anorektiker och bulimiker brukar råka ut för detta. Även om bulnaden försvinner efter några timmar, så brukar den som drabbas tycka att det är jättejobbigt och känna sig väldigt tjock. Svullnaden eller uppblåstheten kan bero på rubbningar i mag-tarmkanalen, som gör att magsäcken inte töms i normal takt och att maten passerar tarmen långsammare. Följden blir då svullen mage och förstoppning. För den som brukar laxermedel och vattendrivande medel för att få fart på avföringen och urineringen, drivs det hela ett steg längre: Saltbalansen i kroppen rubbas och med den njurfunktionen. En vätskeansamling under huden är då vanlig.

Kunskap är vägen till framgång

Jag anser att det enda verktyg som verkligen fungerar när man vill komma i form är kunskap och medvetenhet. Kunskap är makt och ju mer du vet, desto lättare blir det att bli av med fettet och få fram musklerna. Jag vill visa att det inte alls behöver vara svårt att få en smal, fast och vältränad kropp. Visst kommer det att kräva att du gör vissa förändringar i din nuvarande livsstil, visst kommer du att behöva lägga manken till, men jag garanterar att det inte är hälften så jobbigt som de bantningsmetoder och hårdträningsprogram som du hittills utsatt dig själv för.

Sidan skapad 2001-01-31 | Senast uppdaterad 2001-10-15 av