Det är inte lätt att hålla reda på faktorer som glykemiskt index, fettsyror och proteinkvalitet när man står i köket. Då är det skönt om någon annan redan har gjort förarbetet. I den här nyskapande kokboken har näringsfysiologen Fredrik Paulún och hälsokocken Oscar de Hoog slagit ihop teori och praktik. Fredrik har bevakat näringsinnehållet och Oscar har komponerat fantastiska smakupplevelser. Resultatet är en perfekt receptsamling med teoretiska inslag där det enda jobb som återstår är att laga och njuta!
Av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún, 180 sidor.
Ur innehållet
- Blodsockerblues - om glykemiskt index
- Otroliga oljor och förfärliga fetter - om fettkvalitet
- De färgglada livvakterna - om antioxidanter
Recept
- Grönsaker
- Kyckling
- Kött
- Fisk- och skaldjur
- Frukostar
- Efter träningen
- Bröd
- Sötsaker
- Smoothies
- Dressingar
Fredrik har ordet
Mitt intresse för näring tog fart i slutet av 70-talet eftersom mina föräldrar var särskilt noga med vad de stoppade i sig och med vad de gav sina barn. Åren gick och jag blev vuxen, men det var inte förrän jag gick min utbildning till nutritionist som jag fick en användbar kunskap som kunde hjälpa mig bedöma vad människor verkligen mår bra av att äta. Hela utbildningen till nutritionist är egentligen en slags jakt på vad som är den perfekta maten, och det är svårt att rymma all teori i en bok. I "Den perfekta maten" har jag och Oscar de Hoog tillsammans omvandlat teori till praktik. Jag med mina kunskaper om näringsfysiologi, och Oscar med sin enormt skickliga matlagning. Tillsammans har vi skapat en bok med det något kaxiga namnet "Den perfekta maten". Jag tycker dock att vi gör skäl för namnet, eftersom vi kombinerar den allra senaste forskningen om näring med fantastiska smakupplevelser.
I recepten tar vi hänsyn till glykemiskt index, fettkvalitet, proteininnehåll/-kvalitet, vitaminer, mineraler, antioxi- danter och energiinnehåll. Självklart är varje recept energiberäknat och vi anger alltid det glykemiska indexet. De allra flesta recepten har lågt glykemiskt index, men det finns enstaka undantag för dig som tränar och vill ha ett "efter-passet-mål". I övrigt passar recepten alla! Särskild nytta har recepten för dig som vill förebygga hjärt-/kärlsjukdom, övervikt, cancer och åldersdiabetes. Faktum är att recepten i boken är utmärkta för dig som har diabetes eller hjärt-/kärlsjukdomar då de håller blodsockret på rätt nivå. De är även bra för dig som vill gå ner i vikt eftersom de mättar bra och ökar fettförbränningen.
Jag har skrivit över tio böcker om näringslära, träning och hälsa. Då de alla är ganska teoretiska har jag alltid haft en dröm om att få medverka till en receptbok full av perfekt mat med avseende på både näringen och smakupplevelsen. I mina ögon är båda faktorerna lika viktiga. Ingen mår i längden bra av att tvinga i sig sådant som på pappret kan verka nyttigt, men ger en negativ smakupplevelse. Dessutom är det fullständigt onödigt, vilket jag och Oscar har bevisat med denna bok. Jag har själv smakat på alla recepten i boken eftersom jag varit med vid fotograferingarna och jag garanterar att maten är fantastisk. Det är värt att prova varje recept, trots att några av dem kanske innehåller livsmedel du inte riktigt är van vid. Vanor är som bekant till för att brytas! Jag är ganska kräsen när det gäller mat, med avseende på både råvarorna och tillagningen, men Oscar har inte gjort mig besviken. Tvärtom har han överraskat mig med smaker som kittlar gommen och ger mersmak. Känslan av att maten enbart gör gott ger en extra dimension till upplevelsen.
Oscar och jag träffades första gången på Personal Training School, där Oscar var elev och jag lärare. Under en rast började vi prata med varandra och Oscar berättade att han även utbildade sig till kock. Med tanke på Oscars medvetenhet om kost och näringskunskap förstod jag ganska snart att vi kunde bli kompanjoner i ett av de allra viktigaste bokprojekten jag varit inblandad i. Att det är så viktigt beror på att boken verkligen kan hjälpa folk att hitta bättre matvanor. Alla recepten ger ju en möjlighet att äta bra mat utan att egentligen kunna näringslära.
Självklart är det en fördel att förstå varför maten är bra, och därför har jag valt att lägga med några korta kapitel om olika hälsofaktorer som glykemiskt index, fettkvalitet och antioxidanter. När Oscar och jag insåg att vi hade en uppgift framför oss började planeringen. Han satte samman recepten och jag kom med synpunkter på ingredienserna. När vi var klara hade 103 recept blivit skapade, näringsberäknade och lagade.