Mindre matematik - mera muskler
Såsom skådespelare var han inte bäst. Men i egenskap av bodybuilder var det Arnold Schwarzenegger alla lyssnade på. Året var 1981 och det var första gången jag träffade denna levande legend. Han var i full färd med att förbereda ännu en Conan-film.
Och jag ställde frågan de flesta gymbesökare än idag, 20 år senare, ställer sig: "Hur många set och hur många repetitioner ska jag använda mig av i gymmet för att på kortast möjliga tid få så mycket muskler som möjligt?"
Arnold slog ut med armarna och svarade;
- Många tänker som min gamla österrikiska matematiklärare då det diskuteras träningsprogram, svarade han med den karaktäristiska accenten.
- Det är bara siffror som verkar gälla. Men känslan, passionen och dagsformen glöms bort. Den ena kör sex set med sex repetitioner av varje rörelse. Den andra tränar tre set med tre repetitioner i varje. Den första talar om föruttröttningsprinciper av vissa muskelgrupper och använder ord som "kontakt med muskeln" och "genomblödning", medan den andra talar om att "en muskel ständigt måste tvingas lyfta allt större vikter".
Båda har rätt. Och fel.
Vad det handlar om är att vara så tuff som möjligt mot sig själv den aktuella träningsdagen.
Att bara stirra sig blind på ett visst antal reps eller set är fel. Vissa dagar är du helt enkelt starkare både fysiskt och psykiskt - och måste då passa på att utnyttja detta. Du kan då överträffa dig själv eftersom dagsformen finns där.
Att pressa dig till stordåd när kroppen säger ifrån är dumt, onödigt och omöjligt!
Det är vid sådana tillfällen matematiken överskuggar logiken, log Arnold, så att (den dåvarande) gluggen mellan framtänderna lyste.
Tja, varför inte sluta att räkna set och reps nästa träningspass? Chocka dig själv och dina muskler. Våga ha roligt, våga variera och våga prova något nytt. Det är kanske så du kan bygga något nytt? Vila sedan ordentligt, innan du återigen attackerar muskeln några dagar senare.
Satsa vid varje träningstillfälle på att komma in i zonen där du tvingar kroppen att bygga mer muskelmassa, för att sedan orka lite mer nästa gång du ska attackera samma muskelgrupp. Zonen där framgången finns. Zonen där din fantasi, vilja och dagskapacitet styr mer än matematik.
Jag sammanfattade:
"Mindre matematik ger mer muskler. Om du vågar att lyssna på din kropp."
"Du får inte glömma att det ska vara roligt att träna. Och matematik är inte alltid roligt."
Mycket glädje önskar jag dig i ännu en späckad utgåva av Sveriges bästa tidning för dig som vill träna hårt.