B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 9 - Ledare

Ledare

Sidan skapad 2002-08-14
Uppdaterad 2002-08-14
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 9/1997:

Vad är det vi missat?

Vad är det vi har missat? Eller rättare sagt: Vad är det som missuppfattats? Jag tänker på muskelskräcken. Ja, du vet den där förvirrade gymbesökaren som pekar på en Arnold-affisch och utbrister något i stil med att; "OK, jag vill träna upp mina muskler lite, men så där vill jag inte se ut". Ska man skratta eller gråta? Det är lika logiskt som att peka på Carl Lewis och säga att; "ok, jag vill springa lite, men inte så fort som han".

Att träna upp sin kropp tar tid. Till skillnad från att arbeta hårt, kan man inte forcera den avancerade uppbyggnadsprocessen (om man nu inte dristar sig till dopning, som alltid är det felaktiga sättet till bestående resultat). Att bygga muskler av kvalitet tar tid - och kräver en fin balans mellan hårdträning och vila, i kombination med en riktig träningsteknik. Den som ivrigt och hjärnlöst rycker i alla vikter och maskiner går en snar träningsdöd till mötes.

Att träna bodybuilding kan ske på så många olika nivåer, beroende vilket syftet är. Tyvärr accepteras muskelträningen i många fall endast då den är akut, medan förebyggande träning ofta ses med misstänksamma ögon. Vad är det vi missat? Vilken pusselbit fattas? Kanske måste vi kursifiera bodybuildingsporten mer!? Vi svenskar älskar ju kurser. Kanske något i stil med "5 cm-kursen för dina biceps", eller " 10 veckor mot spindelben" kan vara något?

Bodybuilding är ingen allvarlig skrotlyftarceremoni. Nej, bodybuilding är ett effektivt och, om du tränar efter ett progressivt program med eftertanke, superroligt! Ingen annan sport ger så snabbt visuella resultat på din kropp. Ingen annan sport kan forma om din figur lika lätt - och ingen annan sport kan bygga bort framtida skador, beroende på obalans och svaghet i muskulaturen. Hardcore-divisionen heter bodybuilding. Mjukisversionen heter fitness. Den fullt accepterade versionen heter REHAB (då måste man ju...).

B&K:s läsare verkar dessbättre ha insett fakta och läser denna tidning som aldrig förr. Det är vi glada för. Fortsätt att träna. På din egen nivå!

Eder Ove Rytter,