B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 9 - Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Sidan skapad 2002-08-14
Uppdaterad 2002-08-14


Fredrik Paulún

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 9/1997:

Alternativ till testosteron?

Fråga: Jag har sett kosttillskott som innehåller ekdysteroider. De påstås i annonserna ha kraftfulla muskelbyggande egenskaper. Stämmer det?

Svar: Jag skrev i boken "Kosttillskott för idrott' om ekdysteroider eller ecdysteron som jag kallar det i boken. Vid min research kom jag fram till en del intressanta slutsatser. I naturen används ecdysteron bl a av krabbor och humrar för att ömsa skal. Man finner även höga koncentrationer av ämnet i den sydamerikanska växten Pfaffia Paniculata, ur vilken substansen utvinns. Eftersom ecdysteron har en kemisk struktur som påminner om däggdjurens testosteron kan man misstänka att de båda hormonerna ska ha liknande effekter i människokroppen. Det skulle innebära att ecdysteron skulle ge anabola effekter och en ökad muskelmassa hos idrottare.

Det finns några enstaka ryska studier där man givit ecdysteron till försöksdjur, men det finns inga studier på människor, än mindre på tränande individer. I djurstudierna tycks det som om ecdysteron skulle kunna ge en något förhöjd proteinsyntes, men dessa resultat kan inte överföras direkt till människan. De allra flesta steroidliknande hormoner har dessutom östrogenliknande effekter i människokroppen, som t ex gamma oryzanol. Därför är det mycket tveksamt ifall man över huvud taget ska äta ecdysteron som tillskott. Enligt Mauro di Pasquale (Drugs in sports 3(1), 3-4, 1995) kanske ecdysteron t o m skulle kunna vara en antiandrogen, dvs kunna minska effekten av ditt eget testosteron. En möjlig mekanism är att ecdysteronet skulle kunna binda till testosteronets receptor och blockera den så att ditt eget testosteron inte kan aktivera den. Resultatet skulle då vara totalt motsatt mot vad man önskar, med mindre muskelmassa och mer kroppsfett.

Acne av kosttillskott?

Fråga: När man läser om monstertjurarna visar det sig alltid att de äter extremt mycket protein. Själv äter jag som en häst: Ägg, mjölk, fisk och hela proteinbaletten, men räcker det? Jag brukar komma upp i 120-140 g protein per dag. Jag väger 64 kg, tränar 4-5 gånger/vecka (äter vitamin-/mineraltillskott). Även om jag inte är spinkig vore en viktökning på sin plats. Går det utan weight-gainers och liknande? Har läst att vissa tillskott kan ge acne. Finns det vetenskapliga tester som visar vilka tillskott som kan ge acne och inte?

Svar: Protein är inte den enda nyckeln till muskeltillväxt. Du behöver framför allt kolhydrater, men naturligtvis även protein och fett. Kolhydraterna frigör det anabola hormonet insulin vilket får musklerna att ta upp mer protein och växa. Viktökningspulver kan därför vara lämpligt att ta efter träningspasset då du är i stort behov av snabb näring. Det protein du äter bör räcka, eftersom jag rekommenderar minst 1,5 g/kg kroppsvikt/dag om du äter tillräckligt med energi. I ditt fall blir det knappt 100 g protein/dag. Ligg dock kvar på ditt nuvarande intag eftersom det är bättre att ligga lite över rekommendationen än under. Jag har hört från en del personer att de får acne av viktökningspulver och proteinpulver. Det är svårt att säga vad det beror på och det finns inga vetenskapliga undersökningar om detta. En teori är att tillskottet ger ett extra tillskott av energi, vilket kan förändra hormonbalansen med acne som följd. Det är dock inte vetenskapligt belagt.

Efedrin är ett dopningsmedel

Fråga: Jag har hört talas om efedrin. Är det farligt? Kan du berätta om både de positiva och negativa följderna av att ta efedrin?

Svar: Det första du ska veta är att efedrin är ett, dopningsmedel. Efedrin ökar luftrörens diameter vilket gör det lättare att andas. Det används därför i hostmediciner och i vissa milda astmamediciner. I USA har efedrin varit ett populärt tillskott i många år eftersom de positiva effekterna är bättre gnista och ork under träningspassen, ökad fettförbränning, eventuellt snabbare återhämtning och mindre muskelnedbrytande effekt vid diet. De negativa effekterna är att det är vätskedrivande, man "tänder av" ett par timmar efter ett intag av efedrin vilket gör dig trött och hängig, man kan få sömnlöshet, nervositet och man blir lätt psykologiskt beroende av preparatet. Män kan dessutom drabbas av prostataförstoring och tillfällig impotens. Kemiskt liknar det amfetamin. Ofta minskar efedrinets effekter efter några veckor. Ett sätt att bibehålla efedrinets potens är att samtidigt ta 10 gånger så mycket koffein som efedrin och en halv aspirintablett. Den kombinationen är den mest effektiva för att bränna fett. Märk väl: Resultaten är tillfälliga. Dessutom kan kroppen lättare lägga på sig fett efter efedrinanvändning. Det beror på att kroppen sänker sin naturliga förbränning för att skydda sig mot att du ökat ämnesomsättningen på kemisk väg.