B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 8 - Orättvist men sant

Orättvist men sant

Sidan skapad 2002-08-14
Uppdaterad 2002-08-14

Text: Eva Lundquist & Brad Bose
Foto: Laura Wagner

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 8/1997:

Världens verkliga hardgainers är kvinnor. Anledningarna till att just tjejer har svårare än killar att addera muskelmassa är många. Bara genom att överblicka fysiologins lagar inser man snabbt att det är tufft att vara tjej och vilja skulptera om kroppen. Därmed inte sagt ätt det är omöjligt! Men det kräver en rejäl insats.

1. Kvinnor har tunnare skelett

Skelettet är "byggnadsställningen" som avgör hur mycket muskler du kan ha. Mäns skelett är både större och mer kompakt, vilket gör det lättare för en man att klara av en större muskelmassa. En person med grövre skelett har alltså från början större muskler. Kvinnor är oftast mer finlemmade och får verkligen kämpa för att bli det minsta biffiga.

2. Kvinnor har mindre hjärtan

En mans hjärtmuskel är större än en kvinnas. Detta innebär att hjärtat kan hålla mer blod i kamrarna, vilket i sin tur innebär att det med större kraft kan pumpa ut mer blod till musklerna. En mans hjärta behöver färre slag för att pumpa en lika stor mängd blod. Med andra ord får en man ut lika mycket näring och syre, med en lägre puls. Kvinnor, som måste arbeta hårdare, uttröttas fortare pga att hjärtat anstränger sig mer. Killar kan därför, i en jämförelse, vara "latare".

3. Kvinnor har en mindre blodvolym

Som om ovanstående inte vore nog - att män har större hjärtan och lägre puls - har killarna även fördelen av en större total blodvolym. Den totala blodvolymen hos en man är normalt runt 5-6 liter. För en kvinna motsvaras den totala blodvolymen av ca 4-4,5 liter. En större blodvolym innebär "plats" för mer näring, därmed lättare tillväxt.

4. Kvinnor har färre röda blodkroppar

Nu kommer ytterligare ett bakslag för tjejerna: Förutom att killarna har en större blodvolym, har de dessutom 6 % fler röda blodkroppar. Det betyder 6 % större förmåga att transportera syre. Vid styrketräning uppstår en syrebrist i muskeln (anaerob träning) och killar har då fördel av att mer syre transporteras till vävnaden eftersom återhämtningen då går snabbare, både mellan seten och mellan passen.

5. Kvinnor har mindre testosteron

Män har mycket högre nivåer av det kroppsegenproducerade könshormonet testosteron i blodet, jämfört med kvinnor. Det är nog tur det, eftersom testosteron är det hormon som gör killar till killar. Testosteron är ett anabolt hormon, dvs det gynnar muskeltillväxt (hypertrofi).

6. Kvinnor har mindre muskelfibrer

En muskelcell och en muskelfiber är två namn på samma sak. I detta fall har killarna slagit till igen. Varje muskel består av massor med muskelfibrer. Dessa muskelfibrer i sig är större hos män jämfört med kvinnors muskelfibrer. Gissa vad detta faktum innebär? Rätt! Mer massa till snubbarna.

7. Kvinnor har färre muskelfibrer

Som extra krydda, förutom större muskelfibrer i sig, fick alla killarna även fler muskelfibrer. Alltså finns där mer under huden, som har potential att växa.

Dessa sju punkter torde definitivt döda tjej-myten, om att inte våga köra styrketräning för att man är rädd för stora, bulliga muskler. Kvinnliga muskler besitter alltså ingen förmåga att explodera, även om det går att få goda träningsresultat. Tjejers muskler reagerar efter samma grundprinciper som killarnas, dvs "svarar" med tillväxt, om de utsätts för tyngre belastning. Detta gäller oavsett att potentialen att växa sig grov, inte är lika stor. Så visst kan kvinnor påverka sin fysik genom styrketräning. En tjej måste bara bita ihop lite mer, våga köra hårt och vara aningen tuffare.