Sidan skapad 2002-08-14
Uppdaterad 2002-08-14 |
Text: Eva Lundquist
Ill: Seth Janson
Sök på nätet med gymråttans favorit:
|
|
|
|
Från B&K Sports Magazine 6/7 1997: |
1. Hur ofta äter du frukost?
- a) Alla dagar i veckan.
- b) Fem-sju dagar i veckan.
- c) Tre-fem dagar i veckan.
- d) Frukost? Sällan.
2. Därför hoppar jag över frukosten...
- a) Hoppa över frukosten? No way!
- b) Huve't sitter fast i kudden.
- c) Väckarklockan ringer alltid för sent, eller annan valfri ursäkt.
- d) Aptit klockan sju på morgonen? Tror ni jag är galen?!
3. Jag äter min frukost...
- a) Hemma.
- b) För det mesta hemma, men ibland på jobbet/i skolan.
- c) Var? Jag äter då och där tillfälle ges.
- d) Ingenstans.
4. Äter du alltid likadan frukost?
- a) Nej, jag provar gärna något nytt ibland, främst på lediga dagar och helger.
- b) Ja, jag har usel fantasi och är för trött för att tänka efter.
- c) Ja tyvärr, för det mesta.
- d) Tja, vi snackar inte direkt om min favoritmåltid. Om det blir något är det bara för att jag känner att jag borde/måste.
5. Så här lång tid får frukosten ta...
- a) Jag går upp i tid för att äta i lugn och ro. Det blir runt en halvtimmes frukost varje morgon.
- b) Jag sover hellre lite längre...
- c) Cirka tio minuter - i bästa fall. Jag önskar att jag hade mer tid!
- d) Jag gör hellre något annat än äter frukost!
6. Vad gör du mer än äter under frukosten?
- a) Läser tidningen eller lyssnar på radio/ser på frukost-TV och tar det lugnt.
- b) Sätter på musik så att jag vaknar.
- c) Gör? Vadå gör? Jag äter... Klär mig och packar väskan samtidigt.
- d) Jag gör hellre något annat än äter frukost.
7. Så här ser min frukost ut...
- a) Gröt eller fil/yoghurt med müsli, någon smörgås, frukt, kaffe/te.
- b) Eventuellt lite yoghurt och en macka om jag orkar, om jag vaknat till.
- c) Jag tar det som finns hemma. Bara det går snabbt att slänga ihop och att få i sig.
- d) I stort sett ingenting. Kanske ett glas juice eller kaffe.
8. Jag äter...
- a) Rejält, annars pallar jag inte fram till lunch.
- b) Lite, för jag orkar inte tänka på mat så tidigt på dagen.
- c) Inte tillräckligt. Det brinner, jag måste iväg.
- d) Just ingenting, frukost är totalt ointressant.
9. Ser dina helgfrukostar annorlunda ut?
- a) Absolut, då lyxar jag ofta till det och tar även god tid på mig.
- b) Ja, på helgerna är jag mer utvilad och njuter mer av frukosten.
- c) Ibland, det beror på hur mycket jag har att göra under dagen.
- d) Nej, på helgerna är jag om möjligt ännu tröttare. Men brunch är en annan sak...
10. Vad innebär en drömfrukost för dig?
- a) Olika goda yoghurtsorter, ha tillgång till färska bär och exotiska frukter, färskt bröd och lyxiga, magra pålägg, typ kalkonfilé.
- b) En frukost där jag inte är så trött.
- c) En butler som fixar allt. Serverat och klart.
- d) Att slippa tänka på den över huvud taget.
Poäng
- A = 4 poäng
- B = 3 poäng
- C = 2 poäng
- D = 1 poäng
35-40 poäng: Early morning lover
Du älskar verkligen frukost. Du vet att en bra frukost är lika med en bra start. Innan dagen tar fart ser du fram emot en stund i lugn och ro. Du är en livsnjutare som tar dig tid att känna efter. Du ser även dina frukostvanor som grunden till dina många lyckade träningspass.
Tips: Du vet vad du behöver för att må bra. För att hälla liv i denna goda vana kan du försöka variera frukosten även på vardagarna. Smaksätt filen och/eller gröten med exempelvis kanel, ingefära eller kardemumma. Det funkar även i kaffet! Experimentera och njut ännu mer av din mat och ro i aria stund. När du ändå har maten framme på morgonen kan du snabbt sno ihop några läckra mellanmål för dagen.
25-34 poäng: Tuggummikroppen
Helst skulle du vilja avskaffa morgnarna, eftersom det känns som om du bara fått en timmes sömn, trots att du gick och lade dig i hyfsad tid kvällen innan. Det tar tid innan du släpar dig ur sängen, varför du, när värsta tuggummikänslan i kroppen gett sig, får ganska bråttom. Frukosten blir ihopplock av det som råkar finnas till hands, men visst längtar du efter att njuta vid köksbordet utan att vara så trött.
Tips: Satsa på två frukostar. Ät något litet tillsammans med kaffe/te hemma och ta med yoghurt, flingor och frukt tilljobbet/skolan. För att vara på den säkra sidan bör du fixa frukost nr 2 redan kvällen innan. Medhavd frukost/mellanmål innebär att du slipper undermåliga kafeterior som bara har flottiga ostmackor på vitt bröd att erbjuda. Din kropp och hjärna blir gladare och träningen kommer att gå bättre.
15-24 poäng: Stressad go-getter
Redan när du vaknar (efter att ha ställt om klockan ett par gånger) är du i färd med att planera ditt dagsverke. Du är effektiv i dina göromål, men frukost är ingen prioritet. Efter snabbdusch, tandborstning och hårföning kontrolleras kylskåpets innehåll. Hmm, filen slut igen. Du slår ständigt nya hastighetsrekord i frukostätning och tankarna är redan någon annanstans.
Tips: Den som lever ett stressat liv är om möjligt ännu mer beroende av en bra start på dagen, både för mental koncentration och för kroppens välbefinnande. Hur blir det annars med dina effektiva träningspass? Du är bra på planering och borde även inkludera frukosten i denna. Handla för hela veckan så att det alltid finns något att ta till varje morgon. Förutom mjölk, fil och yoghurt bör du satsa på havregryn, branflakes eller annan müsli. Köp ordentligt med frukt som står sig länge (t ex äpplen och päron). Duka frukostbordet färdigt så långt det går innan du lägger dig. Och ställ om klockan EN gång mindre innan du rusar upp, så hinner du unna dig åtminstone tio minuters lugn och ro.
10-14 poäng: Frulle-drulle
Du ger inte mycket för frukost, är absolut inte hungrig och är mer grinig än gosig på morgonkvisten. Limpan har torkat och kylskåpet gapar tomt. Vad förändrar det? Att börja planera och fixa i förväg är inte din melodi, du vet med dig att det bara blir vackra föresatser som rinner ut i tomma intet.
Tips: Okej, du struntar i frukosten, men erkänn att du inte mår tipptopp framåt förmiddagen. Och hur går det med träningen? Kanske har du ingen morgonhunger för att du äter för bastant på kvällen? Fundera på vad du skulle kunna tänka dig till frukost. Har du lättare att dricka någonting? Kanske dags att satsa på något protein- och/eller kolhydratpulver, som du på två röda kan blanda med vatten eller minimjölk. Då är du i alla fall lite snällare mot kroppen. För din del är det också viktigt med ett bra, bastant mellanmål på förmiddagen. Bättre att göra så, än ingenting alls.
Din dag blir som din frukost
- Frukost är dagens kanske viktigaste måltid. Helst bör man få i sig 25-30 % av dagsintaget redan då.
- Ät både kolhydrater och protein till frukost. Kolhydraterna ger dig bränsle till kommande träningspass och dessutom bidrar de till mental skärpa, eftersom kolhydrater (stärkelse) är hjärnans favoritsnacks. Kolhydrater möjliggör även ett bättre upptag av protein till cellen (muskelbygge).
- Undvik typiskt snabba kolhydrater (enligt listan över glykemiskt index, GI). Ju snabbare kolhydrater du äter, desto snabbare kommer blodsockerkurvan att höjas. För att sedan lika snabbt dala. Det är då du får koncentrationssvårigheter, blir trött och får ett ökat sötsugbegär. Äter du mestadels snabba kolhydrater till frukost har du, något förenklat, redan gett en riktlinje för dagen hur mycket insulin som ska frigöras (utsöndras då du äter kolhydrater), vilket påverkar svängningarna i blodsockerkurvan. Exempel på frukostvaror som ger snabba kolhydrater är vitt bröd, cornflakes, honung, puffat ris.
- Om du till största delen äter långsamma kolhydrater kan du kontrollera både blocksockersvängningarna och insulinutsöndringen bättre. Det betyder i sin tur bra muskeltillväxt, bättre fettförbränning, optimal koncentration, du håller dig frisk och har ordentligt med energi under passet. Exempel på frukostvaror som ger långsamma kolhydrater är yoghurt, mjölk, fil, pumpernickel, branflakes, frukt.
Bra frukost
- Bröd: Pumpernickel, osötat fullkornsbröd, rågbröd.
- Pålägg/tillbehör: Mager skinka, kalkonbröst, magert kött från vilt, bredbar lättost (olika smaker), 10-17% hårdost, sportmessmör, ägg, en klick kaviar, keso, makrill, lax.
- Grönsaker: Paprika, tomat, gurka, purjolök, dill, gräslök, groddar, smörgåskrasse.
- Dryck: Kaffe, te, lätt- och minimjölk, vatten, färskpressad osötad juice.
- Frukter: Ananas, äpple, päron, banan, lite russin, kiwi, persika, jordgubbar, mango, körsbär, grapefrukt, plommon m m. Köp säsongsfrukter och gör gärna en fruktsallad. Lyxa till det då och då med exotiska frukter. Ät med fördel färsk frukt, istället för konserverad eller torkad.
- Mejeriprodukter: Naturell yoghurt, fruktyoghurt, filmjölk, mjölk (gärna magra varianter).
- Flingor/gryn: Havregryn, branflakes, vetekli, kruskakli, osötad müsli.
|
|