B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 6/7 - Sushi

Sushi

Sidan skapad 2002-08-14
Uppdaterad 2002-08-14

Text: Eva Lundquist
Ill: Seth Janson

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 6/7 1997:

Sushi handlar inte om sladdrig, rå fisk. Sushi betyder faktiskt sötsurt ris. Vilt skördande bönder försörjer miljoner hungriga japaner som proppar i sig runt 70 kg ris var. Fisken däremot kan vara rå - ja. Men inte sladdrig. Och gott är det. En delikatess och en konst.

Japaner lagar vacker mat, det är tecknet på att man bryr sig om sina gäster. Därmed handlar deras matlagning om precision. Vissa sushipålägg kräver stora förberedelser, andra nästan ingen alls. Hur precis eller omständlig du vill vara är upp till dig.

Det behöver alltså inte vara svårt att göra egen sushi hemma, även om man kanske inte ska vifta loss med en katana det första man gör. Så istället för att slå sönder köket kan du slå dina vänner med häpnad genom att bjuda på suverän byggarmat, som håller både off season och under dietmånaderna!

Till all sushi serveras japansk soja, som man doppar bitarna i. Om du vill visa att du vet vad du pysslar med ska du doppa fisksidan i sojan, inte rissidan. Mellan de olika sushibitarna äter man gari, inlagd ingefära.

Grundingredienser

I de flesta större städer finns orientaliska butiker som säljer nedanstående ingredienser.

  • Sushiris (alternativ: grötris eller rundkornigt ris)
  • Risvinsvinäger (alternativ: vitvinsvinäger)
  • Japansk soja till sushi
  • Nori, havstångsblad
  • Gari, inlagd ingefära
  • Wasabi, pepparrotsmassa
  • Eventuellt sake (japanskt risvin, säljs bara på Systembolaget)

Tillbehör

  • Sojaskål
  • Bambumatta
  • Pinnar (upplysningsvis är det även okej och rätt etikett att äta sushi med fingrarna)

Sushi

Riskuddar, smaksatta med risvinäger som antingen har fisk eller skaldjur på toppen (eller så gör man risrullar fyllda med fisk eller skaldjur) och grönsaker. Bitarna doppas lätt i en skål med soja.

Shoyu

Japansk sojasås som är ljusare och mindre salt än den kinesiska sojan. Du får inte samma smakupplevelse om du väljer den kinesiska sojan.

Wasabi

En grön, stark pepparrotsmassa, vilken behövs både som tillbehör till rätten och under sushi-tillverkningen. Wasabi finns både färdigblandad på tub och som pulver att blanda med vatten.

Gari

Inlagd ingefära som skurits i tunna skivor. Används som tillbehör till rätten. Man tar en bit gari mellan varje sushi, för att "rensa" smaklökarna inför nästkommande sensation.

Nori

Havstång som tvättats, torkats och rostats. Används främst som hölje till sushirullar men används även till vissa sushibitar som ett slags skärp, för att hålla samman riskudden och dess pålägg.

Riset

Räcker till 20-25 bitar

  • 2 dl ris
  • 2 dl vatten
  • 3 msk risvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt

Den största hemligheten med lyckad sushi handlar om riset. Så här gör du för att det ska bli perfekt.

  1. Skölj riset med kallt vatten i en kastrull. Vid första sköljningen gäller det att snabbt hälla av vattnet. Skölj ytterligare 5-6 gånger, vattnet ska bli helt klart innan du häller av sista gången.
  2. Ta nytt, riktigt kallt, vatten och blötlägg riset i en kastrull. Låt stå minst en timme, gärna längre.
  3. Sätt plattan på högsta värme och koka riset i 6-7 minuter under lock. När riset kokar häftigt, rör om och sänk värmen till lägsta och låt puttra i ca 5 minuter.
  4. Då vattnet försvunnit, ta kastrullen från värmen och låt stå ytterligare ca 15-20 minuter.
  5. Under tiden kan du fixa sushivinägern, genom att blanda samman risvinäger, socker och salt. Om sockret inte vill lösa sig - värm blandningen tills sockret smälter.
  6. När riset stått klart - häll upp det i en skål, helst av trä, dock ej av metall. Blanda i sushivinägern. Riset står sig sedan ungefär ett dygn, det ska stå i rumstemperatur.

Så formar du riskuddarna

Blöt fingrarna lätt, ta en risbit (drygt 1 msk) och forma till en oval boll, som blir ca 3-4 cm lång och ca 1 cm tjock. Tryck med två raka fingrar på ena sidan och stryk därefter aningen wasabi (mycket starkt!) på den sidan. Drapera med olika pålägg.

Sushi med lax, tonfiskfilé och pilgrimsmusslor

För att vara på den säkra sidan är det bäst att köpa fryst fisk, alternativt att köpa dagsfärsk och själv frysa in (låt i så fall vara fryst minst 24-48 timmar innan användning). Låt fisken tina nästan helt (ca 4-5 timmar) när du ska använda den. Det är lättare att skära fina bitar av den råa fiskfilén om den inte är helt tinad.

Skär fisken i tunna skivor. Forma en riskudde, stryk på lite wasabi. Drapera med en fiskskiva eller pilgrimsmussla.

Sushi med crabsticks eller omelett

Crabsticks: Forma riskudden, stryk på lite wasabi. Crabsticks köper du i färdiga stänger, som läggs på riskudden. Vira ett tunt band nori runt om.

Omelett: Förbered genom att göra vanlig omelett i teflonpanna, som sedan skärs i skivor. Lägg en skiva på riskudden, utan wasabi. Vira ett tunt band nori runt om.

Sushi med tigerräka

Köp frysta, råa tigerräkor/scampiräkor. Låt dem tina så pass att du kan trä upp dem på tunna spett, så att räkorna håller sig raka vid kokningen. Lägg ner dem i kokande, lättsaltat vatten med aningen risvinäger i. Låt koka 2-3 minuter tills de fått färg. Doppa därefter i kallt vatten så att de svalnar. Ta bort pinnarna, skala, men lämna stjärten kvar som dekoration. Skär ett snitt längs undersidan. Forma riskudden, stryk på lite wasabi och drapera med en räka.

Sushirullar

Lägg ett helt noriblad, med den blanka sidan neråt, på en japansk bambumatta (alternativt smörpapper). Bred ut färdigt ris, i ett ca 1/2 cm tjockt lager. Stryk ett tunt, tunt lager wasabi rätt över riset och lägg fyllningen ovanpå. Rulla ihop, ungefär som när man gör rulltårta, hårt. Skär sedan ca 2 cm breda bitar. Använd en vass kniv och doppa kniven i vatten för varje bit du skär upp.

När det gäller fyllningen till sushirullarna kan du verkligen få utlopp för din fantasi.

Förslag:

  • Crabsticks, gurka (skärs i tunna långa stavar).
  • Torsk, hälleflundra eller annan vit fisk. Koka först i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, på med aningen sake (risvin) och lite röd karamellfärg. Det sistnämnda är enbart för ögats skull. Låt småputtra någon minut. Lägg ut en "sträng" av den nu rödrosa fisken, och lägg t ex gurkstavar eller någon annan grönsak intill.
  • Gör en röra på tonfisk (konserv, i vatten) och fettfri majonnäs och bred ut en sträng. Välj olika grönsaker att lägga intill.
  • Grönsaker att lägga i sushirullarna kan vara strimlor av morot, gurka, paprika, purjolök, inlagd ingefära, strimlade bambuskott, grönsalladsblad med mera. Testa dig fram till egna favoriter.
  • Annat att lägga i sushirullar kan vara lax, tofu i strimlor, strimlad omelett, rökt fisk, t ex rökt ål.