B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 5 - PT-proffs

PT-Proffs

Sidan skapad 2002-08-13
Uppdaterad 2002-08-13

Text: Camilla Porsman och Ove Rytter
Foto: Ove Rytter

Kalla fakta
• Karl och Jodi tar 40-60 dollar per pass.
• Sammantaget tränar de klienter ca 100 timmar per vecka, vilket ger en sammanlagd månadslön på ca 140 000:-.
• För att få träna sina klienter på Gold's måste varje enskild PT betala en månadsavgift på 280 dollar, ca 2 000:-.
• I dagsläget finns det ca 300 registrerade tränare på Gold's.
• Både Karl och Jodi är certifierade av NSCA.
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 5/1997:

De är ett sedan länge sammansvetsat par. De har under lång tid levt och tränat ihop. De har även tävlat i par-VM ihop. Och de tjänar grova pengar på att träna andra!

Det var i familjen Lists oisolerade, extremt dragiga garage som det hela började. Den då 14-årige Karl och hans bror Arnie började styrketräna. En och annan hantel och skivstång köptes in, men efter hand byggde bröderna själva den utrustning de behövde. "Vi älskade det, det var rena himmelriket att få gå dit och träna. Det spelade ingen roll om det var minusgrader där ute, vi tränade oss svettiga ändå i våra träningslinnen." Karl och hans fru Jodi Friedman-List återfinns idag på Gold's Gym, Venice, Kalifornien, där de både tränar själva och bedriver framgångsrik PT-verksamhet. Vi stämde träff med dem för att få reda på hemligheten bakom deras succé.

"Kontakten med klienten är grunden till framgång"

Både Karl och Jodi menar att en professionell men ändå nära relation till klienterna är den största framgångsfaktorn.

"Jag vill ha en nära kontakt med mina kunder, och då får jag acceptera att ibland också vara deras psykoterapeut. En del av mina klienter tycker att jag är en mycket bättre lyssnare än deras äkta makar", skrattar Karl. Men så har han betalt för det också.

"Till stor del handlar det om att visa dem respekt, att få dem att respektera sig själva och tro på sin egen förmåga. Personlig träning, eller hela fitness-begreppet egentligen, handlar om att ge människor kraft. Att inte se träningen som något nödvändigt ont, utan istället som något positivt som man gör för sin egen skull, något som man mår bättre av. Det är nödvändigt, för jag kan ju inte genomföra själva förändringen åt dem, bara peka ut den rätta vägen."

"Man måste ta sig tid"

"Som tränare måste man vara där hela tiden", fortsätter Karl. Med varje enskild person, varje set, varje repetition - du måste vara där till 100 %!" Något som Jodi för övrigt fick lära sig tidigt under deras förhållande, berättar hon. "Du vet hur det är när man är nyförälskad... Man vill gärna ta varje tillfälle i akt att småprata lite. När jag såg Karl på gymmet gick jag därför fram och började prata med honom. Det var inte alls uppskattat", skrattar hon och slänger en menande blick på Karl som skyndar sig att lite ursäktande lägga armen om sin fru. "Jag menade ju inte att vara oartig... Men när jag tränar mina klienter är det bara de som gäller. Jag ser över huvud taget inte vad som händer på resten av gymmet och blir irriterad av jag blir störd", förklarar han. "De här människorna betalar för att träna med mig - då måste de få full valuta för sina pengar också."

"På söndagarna skriver vi kostprogram"

Det är upp tidigt och sent i säng som gäller för Karl och Jodi. Bland klienterna finns en del företagsledare och många affärsmän och -kvinnor som inte har möjlighet att komma ifrån andra tider än just mycket tidigt eller mycket sent. "Det är kö utanför Gold's när de öppnar klockan fyra på morgonen... och det är alltid ett gäng kvar när de ska stänga vid midnatt", avslöjar Karl. Inte ens de kvällar då paret slutar lite tidigare betyder det nödvändigtvis att de får lugn och ro. Nej, då är klienterna välkomna att ringa om de har frågor. Och det har de. Om allt. Jämt. Men både Karl och Jodi menar att det hör jobbet till. Söndagarna är vikta åt kostprogramsskapande för de klienter som önskar sådana.

Ändå tycker inte Karl och Jodi att det handlar om några uppoffringar. "Nej, vi älskar ju det här. Jag har tränat i 20 år och varit personlig tränare i 12 år... och jag skulle inte vilja byta mitt liv mot något annat", menar Karl bestämt.

"En bra tränare lär genom sitt eget exempel"

Båda strävar efter att bli så bra de någonsin kan bli. "Om jag vill vara en bra lärare (och personlig träning handlar ju om att ge kunskap) då måste jag också vara ett bra exempel för mina klienter. Det ska synas på mig att jag vet vad jag talar om, det måste märkas att jag har personlig erfarenhet av ett visst träningssätt eller en viss diet som jag rekommenderar. Jag måste veta hur det känns i kroppen... På det viset har det varit en "blessing in disguise" för mig att jag faktiskt provat steroider en gång i tiden. Jag vet hur de påverkar kroppen - och eftersom jag är helt drogfri idag, vet jag också att det går att både växa och komma i superform utan drogerna.

Inför Jodis senaste tävling provade paret en för dem ny träningsmetod. "Karl fick mig att göra övningar som involverar hela kroppen. Jag tränade ungefär som friidrottare och andra atleter tränar", berättar Jodi och Karl förtydligar "Vi körde stenhårt med pulsmätare för att hålla intensiteten uppe så mycket som möjligt. Knäböj, hopp upp på och ner från bänkar - ja, en hel del plyometrisk träning - och så vidare... Hela tiden med målet att hålla pulsen uppe för att också styrketräningen skulle ge en kardiovaskulär träningseffekt och därmed ge en större total kaloriförbrukning. Kosten anpassades också efter detta. Iden var att få kroppen att använda kolhydraterna så effektivt som möjligt. Vi använde våra kunskaper om snabba och långsamma kolhydrater och om när kroppen har lättast att ta hand om olika näringsämnen. Och det fungerade!"

"Ibland får jag en oerhördlust att hitta på en korkad övning"

Dessutom hittade paret på helt nya övningar. Jodi skrattar åt minnet. "Det roligaste var att se reaktionerna hos de andra tränarna och tränande på Gold's. Först stirrade de misstänksamt, 'vad sysslar de där två med egentligen?!', men efter någon vecka kunde vi se andra börja kopiera våra övningar! Det är något av det roligaste med att träna på Gold's - folk där är villiga att testa okonventionella metoder för att nå framgång." Karl håller med. "Visst är det så. Ibland får jag en sådan oerhörd lust att hitta på någon helt korkad övning, en som inte alls funkar, och köra den där bara för att se hur många som kopierar den... och det gör han!" fnissar Jodi. Karl ser lite skamsen ut. "jo, det händer. Men bara när mina klienter inte ser på! Lite måste man ju få busa..."

Men buset är begränsat. "Karl tränar hårdare än någon annan på gymmet", menar Jodi bestämt och i mun på varandra berättar paret om ett av Karls första träningspass på Gold's. "Jag skulle köra knäböj..." börjar Karl, "...och han lastade på sju... SJU!... vikt- plattor på vardera sidan!" fortsätter Jodi. "Jag överdriver inte när jag säger att hela gymmet avstannade och alla ställde sig och tittade på honom när han körde. De hade inte sett någon köra så tunga knäböj på många år!"

"Numera tränar jag inte SÅ tungt, dock" erkänner Karl. "Precis när jag kom hit tränade jag några gånger med Mike Mentzer, han var ju det stora namnet då. Jag ville bli så stark jag någonsin kunde bli och det verkade smart att söka upp honom som tränare. Men jag hade tränat rätt länge redan då och började nästan direkt ifrågasätta hans träningsmetoder. Han körde aldrig tillräckligt lång uppvärmning och hans enda mål var att köra så tungt som möjligt. Efter ett tag började jag fråga mig själv varför jag skulle lyssna på en kille med förstörda axlar, dålig rygg och knappt fungerande knän. Visst ville jag bli så stark jag kunde bli, men på ett säkert sätt. Idag har jag insett att intensiteten i passet är mycket viktigare. Jag är stark och frisk idag, när jag är 33, och det vill jag vara när jag är 63 - eller 93! - också!"

"Målet är det optimala träningsprogrammet"

Målet för Karl och Jodi, både i sin egen träning och i sitt arbete med klienterna, är att skapa det optimala träningsprogrammet. "Eller livsstilsprogrammet, egentligen", förtydligar Karl. "Och det ser ju helt olika ut för varje enskild människa. Jag anser att du ska sträva efter den livsstil som gör dig så lycklig och hälsosam som du någonsin kan bli. För att få reda på vad det innebär måste du ställa dig själv en rad frågor:

  • Får du tillräckligt med sömn?
  • När är du hungrig? Och vad är du sugen på?
  • Har du tillräckligt med energi för att göra de saker du vill på dagarna?
  • Tycker du att det är roligt att träna?

...och så vidare. Som personlig tränare är det min uppgift att steg för steg guida folk mot en sådan livsstil, att hjälpa dem att hitta det som är rätt för just dem. Träningen, och i viss mån kosten, är förstås de enda delarna jag konkret kan hjälpa dem med, men får man bara det att fungera så brukar de andra delarna komma efter hand. ju bättre du känner din kropp och ju mer du känner dig hemma i din kropp, desto bättre trivs du också med dig själv. I takt med att musklerna blir starkare blir du också starkare psykiskt, för fysisk träning är också mental. Det är ett fantastiskt jobb på det sättet: Du hjälper människor att förändra sina liv till det bättre! Vad kan vara mer tillfredsställande än det?"

"Jag kan ju inte genomföra själva förändringen åt dem, bara peka ut den rätta vägen."