B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 5 - Proteinberikade maträtter

Proteinberikade maträtter

Sidan skapad 2002-08-13
Uppdaterad 2002-08-13

Text: Alan "V" (som i Vögli) Bergström
Foto: Anders Pedersen

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 5/1997:

Den hårt tränandes vardag inrymmer sällan tid till att tillbringa timmar vid spisen. Om nöden är uppfinningarnas moder så är den hungriga bodybuildern mixermatens fader. Men mat är inte bara för kroppen utan lika mycket för själen. Och att inta alla sina måltider direkt ur mixern är sjusärdeles själlöst. Detta faktum har även kosttillskottstillverkarna uppmärksammat och därför har de tagit fram proteinpulver som kan användas till matlagning. De "gamla pulvren" går också att använda till det, kan tilläggas.

Väldoftande kryddor och smakfullt anrättade trerättersmiddagar är kanske inte vad man direkt förknippar till en hårdtränande bodybuilders kosthåll. Men motsatsen till bord med rutiga dukar, dignande av lantpaté och kök som sprider en doft av timjan och cederträ behöver inte vara torrt ris och trådig tonfisk som äts med sked ur en gammal glasslåda medan man sitter på en tvätthög av gamla träningskläder.

Tidigare har ju dessutom proteinpulver varit synonymt med något vitgult, illaluktande som suger upp varje uns av vätska i käften och smakar spackeldamm. Förtvivlat har man försökt att blanda det med allehanda juicer och frukter. Man har till och med försökt med den näringsmässiga motsägelsen glass, i hopp om att bibringa brygden en sväljbar karaktär.

Varför finns proteinpulver?

Den främsta anledningen är att det är "kompaktkäk" för den som inte orkar få i sig de mängder mat som ibland krävs. Numer har de gamla proteinpulvren fått stå tillbaka för de s k näringsdrinkarna, dvs pulver med en (enligt tillverkarna) optimal sammansättning av protein, kolhydrater, vitaminer, mineraler och fett. Detta "rymdkäk" behöver endast blandas med vatten, alternativt lätt- eller minimjölk för att åtnjutas som en drickbar måltid. Numer har man också fått bort mycket av de tidigare smak- och luktsensationerna så att man inte längre behöver skjuta upp träningspasset pga illamående.

Snabbmat för byggare

Kul grej tyckte vi, först maler, torkar och extraherar man ner kött, ägg och växter till pulver för att sedan förpacka det på burk och sälja det till dem som vill göra ny mat av det. Går det, och smakar det i så fall något?

För att ta reda på detta snörde Redax på sig förklädet, greppade stekspaden och gick lös bland vispar, mixrar, slevar och pannor.

Resultatet är presenterat här och svaren på frågorna är: Att använda pulver i matlagningen är kanske inte det allra billigaste alternativet, men det fyller andra viktiga kriterier. Det är enkelt, går fort att tillaga (utom pastan) och resulterar i måltider med mycket bra näringssammansättning. Dessutom smakar det hyggligt.

Allmänt

Det här är bara några tips. Det finns i princip ingen maträtt som du inte kan blanda lite pulver i. Man kan t ex (med lite tålamod) göra glass eller frozen yoghurt. Man kan även blanda pulvret direkt i pastasåsen, frukostflingorna eller morgongröten.

Som med all matlagning är det fullt möjligt att misslyckas. Vi gjorde ett par gummi-omeletter och några våfflor som nu är sålda till Reeboks avdelning för utveckling av outslitbart sulmaterial innan det satt. Recepten i artikeln är så exakt återgivna som det går (ju fler kockar desto mer soppa). Det kan hända att vi hade i en anings mindre av det ena eller en anings mer av det andra. Som i all skapande matlagning används ögonmått och känsla mer än vågar och centilitermått. Men följer du recepten kommer du att lyckas bättre än vi gjorde från början, dvs du kommer att få ätbara anrättningar. De sista förfiningarna har vi alltså lämnat till dig. Ett ovärderligt tips är dock att alltid blanda pulvren med de torra ingredienserna först. På så sätt undviker du att det klumpar ihop sig.

Kom ihåg - det är bara när man har slutat att försöka som man verkligen har misslyckats.

Proteinpulveranvändningstabell

Matvara  Användbara pulver
Bröd Twinlab Vege Fuel, Great Body ultra protein 90, Skip Promax 90%
Våfflor/Pannkakor  Optimum Egg D'Lite, Twinlab Vege Fuel, Great Body Absolute Whey, Skip/Big Boss Olympic 90
Omelett Optimum Egg D'Lite, Great Body 100% Egg
Muffins Twinlab Vege Fuel, Optimum Egg D'Lite, Great Body ultra protein 90, Skip/Big Boss Olympic 90 (eventuellt)
Spaghetti Twinlab Vege Fuel, Optimum Egg D'Lite
Glass/Youghurt  Twinlab Vege Fuel, Optimum Egg D'Lite, Great Body 100% Egg.
Drinkar/shakes Alla

Bröd

Ta ett brödrecept, vilket som helst och tillsätt 20-40 g valfritt sojaprotein. Det ska gå med vanligt protein också. Ett bra recepttips är det som står på AXA:s fiberhavregryn. Verkar smeten bli lite väl hård, kan du tillsätta lite mjölk eller vatten (beroende på vad du bakar). Verkar smeten istället bli lite väl lös kan du prova att tillsätta lite mjöl eller bakpulver.

Våfflor och pannkakor

...är maträtter som kanske inte tillhör traditionell "byggarmat" eftersom det kanske inte är det fettfriaste man kan ge sig på. Men det är gott och tillsätter man pulver blir näringsvärdet per våffla/pannkaka avsevärt bättre.

Protein-våfflor

Det lättaste är att helt enkelt blanda i proteinpulvret i en färdig våffelmix eller pannkaksmix. Gör man pannkakor kan man dessutom ersätta äggen med Egg D'Lite eller Great Body 100% ägg.

  • 1 dl (ca 36 g) TwinLab Vege Fuel
  • 1 dl våffelmix
  • 1 dl vatten
  • 100 gram keso
  • 1 msk osötad sylt eller frysta bär

Blanda proteinpulvret med våffelpulvret, blanda i vattnet och vispa till en jämn smet. Grädda två våfflor i ett teflonvåffeljärn. Blanda ihop keso och sylt/bär. Lägg ihop våfflorna med kesoröran emellan. Våfflor na hade en tendens att ramla isär, vilket vi löste genom att tillsätta lite bakpulver, ca 1 struken tesked. Använder man t ex Ramlösa istället för vanligt vatten blir våfflora dessutom ännu frasigare. Väljer du att följa ett vanligt våffel- eller pannkaksrecept kan du använda grovt vetemjöl för en mustigare smak.

Ca 360 kcal, 26 g protein, 46 g kolhydrater, 7 g fett

Säg omelett

En vanlig omelett, en spansk omelett, eller kanske en TexMex vid speciella tillfällen att kanske bjuda "denna där". Men tänk på att äggpulvret innehåller sju gånger så mycket protein som motsvarande mängd ägg. Skilda sovrum alltså.

Scrambled eggs

  • 1 (7,5 cl eller ca 28 g) skopa Egg D'Lite eller Great Body 100% ägg
  • 2 dl minimjölk

Blanda och häll i en teflonpanna. Stek i 30 sekunder på medelvärme under omrörning. Serveras med lite riven ost.

Ca 180 kcal, 30 g protein, 14 g kolhydrater, 0 g fett

TexMex-omelett

  • 1/2 tesked basilika
  • 1 stor, skivad tomat
  • 1 medelstor, kokt, tärnad potatis
  • 1/2 hackad, gul lök
  • 1 (7,5 cl eller ca 28 g) skopa Egg D'Lite eller Great Body 100%  ägg
  • 2 teskedar margarin eller olja
  • Lite svartpeppar
  • 4 st tortilla-bröd
  • Mager ost (efter smak)

Strö basilika över tomaten och låt stå. Bryn potatisen och löken i margarinet/oljan i teflonpanna på medelvärme. Tillsätt pulversmet och peppar. Rör om då och då. Fördela äggmixen på tortilla bröden, toppa med ost och basilika/tomaten. Vik ihop och servera.

Ca 220 kcal, 9 g protein, 22 g kolhydrater, 6 g fett

Omelett med champinjoner

  • 1/2 tesked oregano, basilika eller timjan
  • Lite persilja
  • 1 (7,5 cl eller ca 28 g) skopa Egg D'Lite eller Great Body 100% ägg (blandad med 2 dl minimjölk)
  • 5 dl champinjoner
  • 2 teskedar margarin eller olja
  • 1 skivad tomat

2 portioner: Blanda pulvret med persilja, oregano och basilika eller timjan. Tillsätt mjölken. Bryn champinjonerna med en ½ tsk margarin eller olja i teflonpanna på medelvärme. Lägg över dem på en tallrik. Tillsätt ytterligare en ½ tsk margarin/olja i pannan och häll i hälften av pulversmeten. Lägg tillbaka hälften av champinjonerna och tillsätt hälften av tomatskivorna. Gör om proceduren med de resterande ingredienserna.

Ca 120 kcal/portion, 15 g protein, 9 g kolhydrater, 4 g fett

American style B&B-muffins

  • 1 dl mjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 äggvitor/eller motsvarande äggprotein
  • 1 nypa(!) salt
  • 1 dl Twinlab Vege Fuel
  • 2 matskedar brun/farin-socker
  • 1-1,5 dl lättmjölk
Blanda alla torra ingredienser väl. Vispa ihop äggvitan eller äggersättningen med mjölken och blanda ner pulvret. Mixa kort på hög hastighet. Det gör ingenting om det klumpar sig lite. Försöker du att mixa bort klumparna kommer röran att ha stelnat i mixern innan du är halvklar. Sleva ner muffins-mixen i bakformar (eller muffinsformar, om du har). Fyll endast två tredjedelar av formen, annars kom mer du att fä degiga gigantmuffins. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Har du gjort allt rätt bör du nu ha producerat åtta välskapta muf fins. För att få "the real American style" på dina muffins kan du trycka ner lite bär.

Ca 80 kcal, 8 g protein, 10 g kolhydrater, 0,1 g fett per muffins.

Pasta

Vi försökte göra pasta. Ska man göra pasta ska man ha hur mycket tålamod som helst och så måste man ha massor av stolar (att hänga pasta på). Lät oss säga att värt pastarecept inte är riktigt fulländat. Men med hjälp av det här receptet är du i alla fall på god väg.

  • 1 dl mjöl
  • 6 äggvitor (vi vågade inte prova med pulver här också)
  • 2 dl Vege Fuel
  • Lite salt

Mixa mjölet och pulvret i en bunke. Gör en "pulvervulkan" i mitten av bunken och knäck i äggvitorna. Rör ut äggvitorna i pulvret, lite i taget. Ta inte på degen - den är extremt klibbig. I en annan bunke blandar du två delar sojaprotein med en del mjöl. Använd detta att mjöla in dina händer och den yta du ska ha pastadegen på. Knåda degen ett tag - tills den är "elastisk" och mjöla efter behov (när degen börjar klibba fast på underlaget eller dina händer, dvs hela tiden). Täck över och låt degen vila i 30 minuter. Dela degen på fyra och kavla ut eller använd pastamaskin till den tjocklek du vill ha. Häng upp och lät torka i cirka 30 minuter. Dela pastabladen i pastamaskin, eller skär med vass kniv till tagliatelle eller lasagne-flak. Receptet kan dubblas hur många gånger som helst. När man väl har lyckats ska det visst vara värt det.

Vi gjorde lite pastasås också (innan vi svimmade) av: två burkar passerade tomater, basilika, lök, vitlök och svartpeppar (ca 40 kcal).

100 gram pasta innehåller ca 300 kcal, 40 g protein, 30 g kolhydrater, 0 g fett.

Speedad äppelpaj

BB:s är kända för att mixa allt. Fort ska det gå. Här är ett recept på världens snabbaste (drickbara) äppelpaj.

  • 2,5 dl äppeljuice
  • 2,5 dl iskallt vatten
  • 1 digestivekex
  • 1 tesked kanel
  • 4 istärningar
  • 1 påse MET-Rx/EAS Myoplex plus/Great Body Rx-Shape/ Big Boss Top Fuel