B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 4 -  Johan Oldenmark: Träningsfrågor

Johan Oldenmark: Träningsfrågor

Sidan skapad 2002-04-01
Uppdaterad 2002-04-01


Johan Oldenmark

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 4/1997:

Fungerar morgonträning?

Fråga: Anser du att det är någon skillnad på morgon- respektive kvällsträning? Tror du att jag kommer att få lika bra resultat om jag uteslutande kör morgonpass, eller har kroppen inte tillräckligt med energi då? Har du själv märkt någon skillnad vad gäller det?

Svar: Du behöver inte vara orolig, det har ingen betydelse för resultaten vilken tid på dygnet du tränar. Själv tränar jag ofta på morgonen. Det som dock är viktigt att tänka på är att kroppen ska ha tillgång till energi. Ät därför en bra frukost, förslagsvis bestående av fullkornsbröd, ägg, någon frukt och mycket vatten. Eller varför inte havregrynsgröt och banan? Ytterligare ett alternativ är filmjölk, müsli och frukt. Och vatten, som sagt. Om du känner att du har energi på morgonen kommer du inte att misslyckas!

Är jag för stor för att tävla?

Fråga: Jag undrar vad som är vanligt för en junior i -70-kilosklassen. Mina armar är 38,5 cm, underarmar 32 cm, lår 60 cm, vader 35 cm. Nu väger jag 82 kg och är 172 cm (är inte direkt fet under off season heller). Är det bra grundförutsättningar för att kunna ställa upp i klass -70? Eller är jag för lång/stor?

Svar: Din fråga är väldigt svår att besvara, utan att se hur du ser ut. Under en tävling är det framförallt helheten man tittar på och måtten är inte så viktiga. Det som har betydelse är muskelutvecklingen, din symmetri med andra ord. De olika muskelgrupperna ska matcha varandra. Man ska alltid prova sina vingar och är du sugen på att tävla tycker jag absolut att du ska göra det.

Personligen tror jag att du kommer att lyckas bra. För att inte förlora muskelmassa ska du försöka att gå ner i vikt långsamt. Håll dig till 0,5-1 kg per vecka. Vem vet, kanske hamnar du på strax under 75 kg hård? Du vet kanske att det för seniorerna finns en ny klass, förutom -70 kg finns även -75 kg. Jag vet inte hur gammal du är, men för juniorerna ser klasserna ut som förut (-70 kg, -80 kg och +80 kg). Lycka till!

Smal som önskar volym

Fråga: Jag är en kille på 29 år som alltid haft komplex för min smala kropp. Smal kropp med kalaskula. Som bara blir större. Jag är 185 cm och vägde till en början 76 kg. Sedan började jag cykla till jobbet tre gånger i veckan (sammanlagt tre mil), gick ner sex kg men magen var kvar! Ändå dricker jag mycket vatten (två-tre liter) och äter bra mat (ris, kyckling, potatis, makaroner, fisk).

Nu tänkte jag satsa på styrketräning. Hur många gånger i veckan kan vara lagom till att börja med? Nu kör jag tre gånger och undrar om det är för tidigt att börja med fyra gånger i veckan (har tränat två månader)? Är det okej att samtidigt köra motionsträning? Nu simmar jag 30 minuter efter varje pass.

Kan jag öka konditionsträningen eller blir det inga muskler då? Kan jag bli av med magen genom enbart styrketräning? Eller ska jag börja med att motionera bort den först för att sedan bygga upp kroppen? Eller ska jag kombinera styrketräning och konditionsträning? Hur tycker du att jag ska träna för att få bästa möjliga volym i kroppen? Hoppas att du kan hjälpa mig mot ett sportigare och lyckligare liv!

Svar: Först och främst: Var inte för kritisk mot dig själv. Börja med att fundera på hur mycket tid du har så att du kan planera din träning. Om du ska lyckas med dina föresatser måste du tycka att det är roligt. Därför säger jag att om du tränar för mycket riskerar du att strypa ditt intresse. Resultaten är en kombination av hur träningen går, vilken kost du äter och hur du mår och fungerar privat.

Eftersom du tränat i två månader räknas du in i nybörjargruppen och därför tycker jag att du kan hålla dig till tre styrkepass i veckan (max en till en och en halv timme per gång) plus tre konditionspass, t ex simning eller cykling. Alltså rekommenderar jag en kombination av dessa träningsformer, för att bygga muskler men samtidigt komma åt kalaskulan.

Tänk på att det är när du vilar som resultaten smyger sig på. Kosten är också mycket viktig, speciellt om man vill bränna fett. Du ska inte banta, utan ändra kostupplägg. Ät mindre måltider, ofta, för att hålla förbränningen uppe och tänk på VAD du stoppar i dig. Ett träningsschema du kan prova är:

  • Måndag: Bröst, axlar, triceps.
  • Onsdag: Ben, vader, mage.
  • Fredag: Rygg, biceps.

Då vilar du från styrketräningen tisdag, torsdag, lördag, söndag. Lycka till!