Träningsfilosofi
Fråga: Jag vet att du åker runt och håller många seminarier. Det vore intressant att få en sammanfattning på vad du pratar om.
Benjamin
Svar: Jag pratar om träning (om redskapsträning från nybörjare till elit), träningsupplägg, kost och kosttillskott. Framför allt poängterar jag alltid hur viktigt det är att lyssna på sin kropp. Alla är vi unika, var och en på sitt sätt och det är din kropp som kommer att ge dig de bästa svaren på hur du fungerar.
Den enda man ska tävla mot är sig själv. Jämför dig inte med andra utan se dina framsteg i träningen i förhållande till hur det var när du började. Det är något som ofta glöms bort. Man måste lära sig att vara nöjd med det man har och göra det bästa efter dessa förutsättningar.
Jag lever verkligen själv efter den här filosofin för det viktigaste är inte hur man ser ut, utan hur man mår. Träna ska man göra för att må bra och tycker man att träningen är rolig kommer resultaten snabbare, samtidigt som det i styrketräning gäller att skynda långsamt. Träning är inte bara för stunden, träning är för livet. "Heaven is not a place - it"s a feeling!"
Hur ser ett träningsupplägg ut?
Fråga: Grattis till din VM-placering! Vill passa på att fråga lite om hur du lägger upp din träning. Hur mycket går du upp i vikt off season? Tränar du någon aerobisk aktivitet off season? Vad och hur mycket i så fall? Och hur många styrkepass blir det per vecka?
Hälsningar från en som beundrar din fysik
Svar: Min träning varierar oerhört mycket, just för att inte min utveckling ska stagnera. Men för tillfället ser mitt träningsschema ut så här:
- Måndag - armar
- Tisdag - axlar
- Onsdag - ben
- Torsdag - rygg
- Fredag - bröst
Varje pass inkluderar 4-5 övningar per muskelgrupp. Jag brukar köra 4 set för varje övning och jag varierar mellan 8 och 12 repetitioner. Det beror faktiskt på vilket humör jag är på. Det är bland annat det jag menar när jag säger att man ska lyssna på sin kropp. Det handlar inte bara om hur "musklerna mår", utan även hur du känner dig i övrigt. Både lördag och söndag är vilodagar.
Off season går jag upp mellan 8 och 10 kg, men det är inte för att jag latar mig! Jag är övertygad om att aerobisk aktivitet är viktigt, året om. Därför brukar jag gå långpromenader cirka tre gånger i veckan. Sträckan är en halvmil så det brukar ta runt 45 minuter. Förutom det brukar jag spela squash eller innebandy vid ett tillfälle per vecka.
För att visa ett exempel på hur mitt träningsupplägg kan variera ska jag berätta om ett toppenprogram. Det går ut på att man på tre veckor har hunnit träna igenom kroppen två gånger.
- Måndag - Bröst, rygg
- Tisdag - Ben, vader, mage
- Torsdag - Axlar, armar
- Fredag - Rygg, bröst
Veckan därpå startar jag där jag slutade. Alltså blir påföljande vecka så här:
- Måndag - Ben, vader, mage
- Tisdag - Axlar, armar
- Torsdag - Bröst, rygg
- Fredag - Mage, vader, ben
Tredje veckan blir då enligt följande:
- Måndag - Axlar, armar
- Tisdag - Rygg, bröst
- Torsdag - Ben, vader, mage
- Fredag - Armar, axlar
Som du kanske noterat kastar jag om ordningsföljden för de muskelgrupper som hinner tränas två gånger den veckan. Det är ytterligare ett sätt att skapa variation i träningen, för att musklerna aldrig ska vara "beredda" på vad som komma ska.
Har stretchen någon betydelse?
Fråga: Hur viktig är stretchen för att få resultat? Själv slarvar jag ärligt talat ganska mycket med stretchen, men det kanske är ide att ändra på? Ska jag stretcha både innan och efter passet? Hela kroppen eller räcker det med de muskelgrupper jag tränat? Hur gör du?
Oskar B.
Svar: För mig är stretchen oerhört viktig. Om du stretchar får du en bättre genomblödning i muskulaturen vilket gör den mjukare. På så vis undviker du att skada dig. Dessutom kommer du att få bättre "flex" i muskulaturen. Jag ägnar alltid minst 10-15 minuter åt stretching innan jag börjar mina träningspass. Det är både en mental och fysisk uppvärmare som gör att jag är beredd när jag sätter igång med vikterna.
Jag anser att man ska stretcha hela kroppen innan träningen. Även om du bara ska köra vissa muskelgrupper kommer du ändå att vara med och stabilisera rörelserna med hela kroppen. Det finns även många som menar att man alltid ska stretcha efter passet. Det viktiga är dock att man inte hoppar över stretchen, utan att man låter den få ta den tid den tar.