B&K - Tidningen - 1997 - Nummer 2 - Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Fredrik Paulún: Mat- och kosttillskottsfrågor

Sidan skapad 2002-02-04
Uppdaterad 2002-03-11


Fredrik Paulún

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1997:

Foto: Irvin J Gelb

Varför är det bra med frukt?

Fråga: Innehåller frukt och bär några bra ämnen (förutom vitaminer/mineraler) som är bra för en som styrketränar?
En gymråtta

Svar: Frukt, bär och även grönsaker är fullspäckade med viktiga ämnen för den som tränar. De innehåller ett stort antal ämnen med intressanta funktioner i kroppen.
 
De viktigaste ämnena är antagligen antioxidanterna som skyddar oss mot gifter (fria radikaler). Ett stort antal studier visar att antioxidanter kan förbättra återhämtningen, stärka immunförsvaret och i vissa fall öka uthålligheten. Att de dessutom skyddar mot hjärt-/kärlsjukdomar, cancer och åldrande är knappast någon nackdel.
 
Nya undersökningar visar att det även finns så kallade antiöstrogener i de flesta frukter, bär, grönsaker, bönor, linser och ärtor. Antiöstrogenerna kan fungera med flera mekanismer. Den mest intressanta för dig är antagligen att de kan motverka omvandlingen av testosteron till östrogen. Det är en process som äger rum bland annat i fettväven och som minskar mängden testosteron i blodet, samtidigt som östrogenet ökar. Kan den processen minskas höjs samtidigt testosteronnivåema och du får lättare att bygga muskelmassa.

Vad ska jag äta av skolmaten?

Fråga: Jag är en kille som går i gymnasiet och som undrar om du kan ge mig en vägledning. Det gäller hur/vad jag ska välja av skolmaten, så att jag även fortsättningsvis får resultat av min styrketräning. Hur ska jag komplettera lunchen? Vad är bra som mellanmål och kvällsmat?
Olle

Svar: Jag vet inte exakt hur era måltider i skolan ser ut men jag har vissa generella råd. Ät alltid kolhydrater (till exempel pasta, ris, potatis, grovt bröd, frukt, bönor, linser) tillsammans med protein (till exempel kött, fisk, fågel, ägg, mjölk, bönor, linser).
 
Fett behöver du antagligen inte bekymra dig över, eftersom det finns i maten ändå. Om du ser till att få i dig alla näringsämnen vid varje måltid har du bästa förutsättningarna att bygga muskler. Kroppens egen produktion av de muskelbyggande hormonerna blir effektivast då. Ät även någon frukt eller grönsak till varje mål.
 
Det är bra att du frågar om mellanmål eftersom du behöver äta minst fem mål om dagen för att verkligen kunna bygga muskler. En bra rekommendation är att äta var tredje timme. Då kommer du alltid ha energi och byggstenar i blodet vilket gör att du får bra uthållighet, mental skärpa, snabbare återhämtning och muskeluppbyggnad. Du bör äta frukost och två lagade mål varje dag. De övriga målen kan vara ganska små och lätta. Grovt bröd med ost, skinka och ett glas mjölk är ett förslag.
 
Om du äter tillskott kan du ta någon typ av gainersprodukt, helst tillsammans med mat. Låt fantasin verka! Ett mellanmål kan se ut hur som helst så länge det ger både protein och kolhydrater. Samma sak gäller kvällsmaten. Med dessa råd kommer du dessutom få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver. Ät och väx!

Vattnig av bröd?

Fråga: Är det sant att man blir "vattnig" i kroppen om man äter mycket mjukt bröd? Jag är själv en brödälskare, helst äter jag det utan något på. Är det bättre att ersätta brödet med gröt, pasta eller ris? Eller kan jag få mina kolhydrater även i fortsättningen från bröd?
Tack på förhand från en brödälskare

Svar: Tyvärr finns det en ganska stor risk för att du drar på dig vätska när du äter vanligt mjukt bröd. Det beror på två saker: Vanligt bröd orsakar en stor frisättning av hormonet insulin och en av dess effekter är vätskeretention.
 
Bröd innehåller dessutom mycket salt (natrium), mer än de flesta tror. Pasta, havregrynsgröt eller polerat ris (parboiled, typ Uncle Bens) är betydligt bättre.
 
Ett annat alternativ är bröd med hela korn i. Det brödet ger nämligen betydligt mindre insulin än vanligt bröd. Det bästa är surbröd, t ex pumpernickel (tyskt, mörkt bröd med hela korn). Om du älskar bröd kan du emellertid ta en skiva tillsammans med övrig mat. Det är mängden som avgör.