Mer än bara smaker
Vi kryddar gärna maten eftersom det ger mer och bättre smak. Något som de flesta dock inte vet är att kryddorna gör betydligt mer än bara ger smak. I folkmedicinen, t ex det traditionella indiska medicinsystemet Ayurveda, har kryddor använts i många olika syften sedan tusentals år. Även den moderna läkekonsten och forskningen har fått upp ögonen för dem under de senaste decennierna. Det är viktigt av två orsaker. För det första används de i matlagning världen över och för det andra kan de tjäna som säkra alternativ till vissa läkemedel. De flesta läkemedel har faktiskt sitt ursprung i naturligt förekommande ämnen, och kryddor är fulla av substanser med läkemedelsliknande effekter.
Termogenes - en effektiv fettförbrännare
Tre faktorer avgör hur mycket energi du ska förbruka under en dag. De är basalmetabolism, fysisk aktivitet och termogenes. Basalmetabolismen är den energiförbrukning du skulle ha fastän du skulle ligga helt still och bara finnas till. Den fysiska aktiviteten är den faktor som skiljer sig mest mellan olika individer. Den tredje faktorn, termogenesen, är fortfarande ganska okänd. Termogenes betyder värmeproduktion och är således den mängd energi som kroppen släpper ifrån sig som värme. Beroende på vad och hur du äter kan denna faktor uppgå till 200-500 kalorier för friska, vuxna personer. Termogenesen är störst direkt efter en måltid, vilket beror på att det bildas värme när näringsämnena metaboliseras (omsätts). Hos överviktiga finner man nästan alltid att deras termogenes är försämrad, vilket är en bidragande orsak till fetman. En väl fungerande termogenes gör det lättare för dig att hålla kroppsfettet nere.
Använd "fat-burners" i matlagningen
I mitten av 80-talet insåg man att vissa kryddor har förmågan att öka termogenesen. Kroppstemperaturen steg direkt efter måltiden och fortsatte upp till tre timmar. I en intressant studie från 1985 undersökte man effekten av senap och chilipeppar på termogenesen vid måltid. De personer som åt mat utan kryddor ökade sin energiförbrukning med 28 % efter måltiden. Det ska jämföras med dem som fick samma mat plus 3 gram chilisås och lika mycket senap. De ökade sin energiförbrukning med 53 % istället!
Denna energi försvinner som värme. Du har väl känt hur varm man blir, och hur svettpärlorna börjar tränga fram, om man äter en riktigt stark maträtt. I teorin borde man därför, om man åt dessa mängder senap och chili till varje måltid, kunna öka sin termogenes med ca 25 %. Det skulle innebära att mellan 50-150 kalorier skulle gå upp i rök varje dag! Antagligen skulle man kunna få ännu större effekt om man även åt andra kryddor med liknande effekter. Exempel på sådana är ingefära och vitlök. Mycket tyder på att även svartpeppar, vitpeppar, curry och andra kryddor med "brännande" smak skulle kunna öka termogenesen, men det krävs fler studier för att belägga det. Tyvärr finns det inga sådana studier där man undersökt effekten av alla verksamma kryddor tillsammans, men antagligen skulle det kunna sätta bra fart på metabolismen.
Fettförbränningseffekten uppstår eftersom de nämnda kryddorna har förmågan att öka utsöndringen av adrenalin och/eller noradrenalin. De är två kamphormoner som bi a har förmågan att bryta ner kroppsfettet och öka förbränningen av det. Det är dessa egenskaper som resulterar i ökad kroppstemperatur.
Kan det vara farligt?
Allt kan vara farligt, det är bara frågan om doseringen. Att äta stora mängder kryddor under lång tid skulle kunna leda till oönskade effekter. Det är exempelvis känt att capsacain, det aktiva ämnet i chili, kan förvärra magsår. Antagligen är det emellertid inte farligt för magen att äta chili för den som är frisk. Många ämnen, både de som vi intar via födan och de som kroppen själv producerar, kan orsaka skador på DNA. Dessa skador kan, om de inte repareras, orsaka cancer. Även många av de substanser som finns i kryddor tycks kunna skada DNA, men det finns inga bevis för att en konsumtion av dessa kryddor, i det verkliga livet, skulle kunna öka risken för cancer. Vissa av substanserna i våra kryddor kan t o m skydda oss mot olika former av denna sjukdom. Man ser exempelvis inte fler cancerfall i länder där man äter mycket kryddor, t ex Indien och Mexiko, än i andra länder. Om du använder kryddorna i matlagningen begränsar matens smakstyrka mängden kryddor. Om kryddorna tas i form av kosttillskott bör man dock vara försiktig eftersom du plötsligt kan få i dig mängder som skulle vara oätliga som krydda i maten. Därför bör dessa tillskott endast användas enligt rekommendationerna på förpackningen och under begränsade perioder.
Hur mycket behövs?
Det finns individuella skillnader i hur känslig man är för kryddornas effekter. I den studie jag refererade till tidigare varierade ökningen i energiförbrukning mellan 30 och 70 % (genomsnittet var dock 53 %) efter måltiden. Generellt kan man rekommendera att maten ska vara starkt kryddad, men ändå ätlig, för att ge en verklig effekt. Dessutom bör varje mål innehålla minst en termogen krydda för att du, i slutänden, ska märka en ökad fettförbränning. Det är svårt att ge rekommendationer i gram eftersom det är stora skillnader mellan olika kryddmärken. Avgörande faktorer är var kryddorna är odlade, hur länge de fått växa, vilken art de tillhör, hur gamla förpackningarna är och om kryddorna är torkade eller färska. De färska ger oftast starkare effekter. Ett bra tips är att bara ta kryddtillskott under dietperioder eftersom den naturliga termogenesen är nedsatt under dessa. Det är därför som det blir svårare och svårare att förlora fett ju längre dieten fortskrider. Med kryddig mat "lurar" du kroppen att sätta igång förbränningen igen och dieten går plötsligt lätt igen.
Vilka är det bästa formerna av kryddorna?
Det vimlar av kemiska substanser i kryddorna, men trots det har forskare i många fall lyckats lista ut vilka som är ansvariga för de positiva effekterna. I chili är det, vilket jag tidigare nämnt, capsacain som är den aktiva substansen. Capsacain finns i alla kryddor som innehåller chili eller är besläktade med den på något sätt, t ex tabasco, jalapeño, sambal och cayennepeppar. Ju starkare, desto bättre. Vanlig senap på tub, flaska eller burk duger gott för att få i sig allyl isothiocyanat, vilket är det aktiva ämnet i denna krydda. Ett annat sätt är att köpa senapspulver. Det ger mycket koncentrerad senap med starka effekter. Ingefära, som ger gingeroler och shogaoler, kan du med fördel köpa färsk. Den passar bra i grytor och wok. Även torkad ingefära som pulver duger. Vitlök kan användas i nästan all mat (fråga kockarna på restaurang "Garlic"!). Färsk vitlök är mycket effektivare än pulver, men kapslar duger också.
De bästa preparaten för fettförbränning finns alltså i kryddburkarna nere på ICA och Konsum, det hade du inte en aning om, va?