Är GABA en bluff?
Fråga: Ska man äta kolhydratrik kost innan styrketräningspasset och proteinrik mat efter, eller tvärtom? Jag som tränar på kvällen undrar om sista målet då riskerar att "lägga sig runt magen"? Undrar också om GABA är ett bluffmedel, jag märkte då ingen effekt?
Svar: Faktum är att du, om du vill bygga muskler, alltid ska äta både kolhydrater och protein tillsammans i varje måltid. Tillsammans ger de en mycket större muskelbyggande effekt än om man äter dem separat. Det beror framför allt på att de tillsammans ger högre nivåer av de muskelbyggande hormonerna (t ex insulin och tillväxthormon). Dock ska du lägga tonvikten på att få i dig extra mycket kolhydrater innan träningen. Det är viktigt eftersom du förbrukar mycket energi, i form av kolhydrater, under dina styrkepass.
Som du helt riktigt nämner är det lättare att bli fet av mål du äter strax innan du går och lägger dig. Du har betydligt lägre förbränning på natten än på dagen, och ett för stort energiintag strax innan du möter John Blund, kan definitivt göra dig fet. När du precis har tränat behöver du dock energi och byggstenar för att kunna växa. Därför rekommenderar jag dig ändå att äta efter ditt träningspass. Det behöver du för uppbyggnads- och återhämtningsprocesserna, och risken att bli fet då är väldigt liten.
GABA är inget bra tillskott. Jag gav det två hantlar (av fem möjliga) i min bok "Kosttillskott för idrott". Att det inte fick ännu sämre betyg beror på att det kan fungera som ett sömnmedel, vilket kan vara bra för den som har sömnproblem.
Tips för glutenallergiker
Fråga: Jag är glutenallergiker och även intolerant mot laktos och ägg. Säkerligen är det fler än jag som styrketränar, som har samma problem. Skulle du kunna ge oss lite kostråd?
Svar: Helst skulle jag vilja prata direkt med dig för att få veta vad du exakt menar med allergi, respektive intolerans. Det är nämligen två begrepp med olika betydelser. Jag har exempelvis aldrig hört talas om att någon är intolerant mot ägg. Däremot finns det många som är allergiska mot dem. Vi utgår dock ifrån att du vill utesluta allt som innehåller gluten, mjölkprotein, mjölksocker och ägg. Jag har själv, av nyfikenhet, provat att under tre månader äta vegetariskt utan gluten och mjölk. Det var svårt och jag förlorade mycket vikt. Du kan emellertid äta både kött, fisk och kyckling vilket ger dig fler bra proteinkällor än vad jag hade att tillgå under mitt experiment.
Ditt problem är snarare kolhydraterna eftersom du inte kan äta spannmål, vilket gör att du måste undvika bröd, pasta, gryn och flingor. Det gör att du har ris, potatis, majs, bönor, linser, frukt, hirs och bovete som främsta kolhydratkällor. Ofta går det att byta ut spannmålsprodukter mot glutenfria alternativ. Jag rekommenderar dig att införskaffa en kokbok där man tipsar om glutenfria rätter. Själv upptäckte jag att det ofta gick att byta ut vanligt mjöl mot majsmjöl. Istället för pasta fungerar det ofta med ris, vilket man även kan koka gröt på. Dessutom finns det utmärkt glutenfritt bröd och glutenfri pasta, som tyvärr är lite dyr.
Hur mycket ska kosten variera?
Fråga: Ofta hör jag att man ska variera sin kost. Frågan är i vilken utsträckning. Är det viktigt att proteinkällorna varierar från måltid till måltid? Exempelvis ett mål med äggvita, nästa med torsk, påföljande med tonfisk osv? Eller räcker det att variera från dag till dag? Annars blir det ett fasligt planerande och matlagande.
Svar: Att variera kosten är viktigt, och du bör variera mellan målen. Varje mål måste i sig inte vara komplett, utan det räcker om hela dagens intag totalt är av bra sammansättning. När det gäller proteinet kompletterar frukosten middagen och om du äter något proteinrikt till varje mål kommer du aldrig att riskera en brist. Dessutom bör du veta att alla de proteinkällor du nämnde, och alla andra animaliska källor, ger fullvärdigt protein av mycket hög kvalitet. Du skulle således i teorin kunna leva på enbart torsk som proteinkälla. Även flera vegetabiliska livsmedel innehåller så bra protein att du, med avseende gällande protein, skulle klara dig enbart på dessa. Din uppbyggnad av muskelmassa sker under hela dagen. Därför är det viktigt att du alltid har aminosyror, proteinets byggstenar, i blodet. Det får du om du äter protein i varje mål.