B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 9 - Idrottsskador

Idrottsskador

Sidan skapad 2002-08-12
Uppdaterad 2002-08-12


Torbjörn Hanson

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 9/1992:

Aerobicinstruktör med smärta i fötterna

Fråga: Tack för en intressant frågespalt. Jag hoppas att du kan ge mig hopp och goda nyheter angående min skada.

Jag är sedan tre år tillbaka en aerobicinstruktör som under det senaste året lidit av värk och smärta i mina fötter.

Båda fötterna ger mig så mycket problem att jag inte kan utföra mitt jobb. Min läkare säger att jag har "plantar fascitis" i båda fötterna och röntgen visade också en hälsporre under höger fot som värker mest. Jag fick antiinflammationsmedicin och blev tillsagd att vila från all aktivitet där jag belastar mina fötter. Efter 3 månaders vila så är jag inte mycket bättre. Varje gång jag provar att köra ett lätt pass så får jag tillbaka min värk. Vad kan jag göra? Jag älskar mitt arbete och vill inte tvingas att ge upp.

Svar: Låt mig först och främst förklara din skada lite mer i detalj för övriga läsare. En fascia är en fast bindvävshinna (likt en bindel, band eller linda) som avgränsar, omger och stödjer muskler och övrig vävnad. Plantar betyder att denna fascia är belägen på fotens undersida och plantar fascitis betyder att man har en inflammation av denna hinna.

En hälsporre är en hakformig benutväxt på hälbenets undersida vid fotsulesenans fäste eller dess baksida vid hälsenans fäste.

l ditt fall så är hälsporren belägen på hälens undersida. Denna bensporre kommer att skära in i mjukvävnaden (muskler, senor och ligament) på fotens undersida. Detta kan vara väldigt smärtsamt och upplevas som om små om man kliver på en glasskärva. Smärtan varierar med hälsporrens storlek, hårdhet, dess lägen och hur stor belastning som läggs på foten.

Vare sig en inflammation av plantar fascitis eller en hälsporre uppträder utan en specifik orsak. Det är viktigt att man inte glömmer bort orsak och verkan, istället för att bara stirra sig blind på problemet. Antiinflammations-medicin som namnet anger hämmar en inflammation, men om anledningen till inflammationen inte eliminerats så kommer denna att komma tillbaka.

En vanlig anledning till inflammation är pronation av fötterna, vilket betyder att det mediala hålfotsvalvet är för lågt (plattfotad). Detta kan antingen vara medfött eller så kan ligamenten i hålfotsvalven med tung belastning eller hårt idrottande med tiden gradvis sträckas så att hålfots valvet blir allt lägre. Faktum är att vid 20 års ålder har 80 % av vår befolkning någon försämring av fotvalven. De flesta av oss är emellertid lyckligt ovetande om detta, eftersom vi inte upplever någon smärta eller värk i våra fötter.

Det är möjligt att denna gradvisa förslitning blivit mer vanlig med tiden, eftersom vi i dessa dagar står och går allt mer på härda underlag. Vissa skor, speciellt damskor, kan också leda till förändringar i fotens struktur. Foten och dess valv ska fungera som en stötdämpare och då något av dessa valv fallit, så kan förslitningsskador lättare inträffa då stötarna inte längre absorberas lika bra. Foten är också likt grunden på en byggnad. Om grunden är sned så kommer hela huset att bli snett. Detta är anledningen till att många skador i knä, höft, rygg etc antingen direkt kan vara orsakade av ofullständig stötabsorption i våra fötter, eller tillräckligt av en irritation för att förhindra dess läkning.

Personer med för höga hålfotsvalv kan också få plantar fascitis vid överanvändning, där foten tvingas att ta upp stötar med hela kroppsvikten på en fot i taget. Detta kan leda till bristningar som i sin tur leder till inflammation.

Din hälsporre är orsakad av en muskel i obalans, där musklerna på fotens undersida är för spända och dess dragkraft leder till en uppbyggnad av kalk vid dess fäste på hälens undersida.

Denna kalkansamling leder till förändring av skelettet med en benutväxt. Efter vila, då inflammationen läkt (detta ska inte utföras om du upplever symptom som svullnad, rodnad och värme) så kan du i en sittande position rulla en golfboll under foten. När du hittar en öm punkt kan du massera i en cirkelrörelse tills ömheten släpper. Anpassa trycket efter hur öm varje punkt är. Du kan också uppsöka en fotspecialist som kan massera ut dessa ömma punkter under dina fötter.

Denna massage kommer att bryta upp ärrvävnad och kalkansamlingar, som inte har hårdnat allt för mycket. Det är med största sannolikhet så att din hälsporre ar för härd, då den visade sig på röntgen. Det betyder att du har två alternativ:

1. Att uppsöka en fotspecialist som kan ta ett avtryck av dina fötter för att tillverka specialgjorda hålfotsinlägg. Jag känner inte till exakt vilken typ av hålfotsinlägg de har i Sverige.

Här i USA finns det en speciell typ som är gjorda av läder, plast och kork, vilket gör att de är böjbara.

Dessa hålfotsinlägg har också ett speciellt stötdämpande material och specialgörs för folk med hälsporrar genom att ha en urkarvning där hälsporren är. Detta för att belastningen ska tas upp av övriga hälen, utan att irritera vävnaden under hälsporren.

2. Ditt andra alternativ är att få hälsporren opererad. I vissa fall så är detta ditt enda alternativ men det är ingen garanti för att den inte kommer tillbaka.

Du behöver säkert specialgjorda hålfotsinlägg och fotmassage för att förhindra att problemen kommer tillbaka. Regelbunden fotmassage kan vara bra för att tjäna ditt levebröd. Det hjälper också om man använder bra skor, med ordentligt stöd. Lycka till med tillfrisknandet!