B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 3 - Geir Borgan Paulsen

Geir Borgan Paulsen

Sidan skapad 2002-03-11
Uppdaterad 2002-03-11

Fakta om Geir Borgan
Namn: Geir Borgan Paulsen 
Ålder: 34 år, 35 i april
Familj: Sambo med flickvännen Lena
Yrke: Fd gymägare, nu bodybuildingproffs
Längd: 179 cm
Vikt off-season: 123 kg
Tävlingsvikt: 110-112 kg
Bästa manliga, utländska bodybuilder: Utan tvekan Lee Haney
Bästa kvinnliga, utländska bodybuilder: Cory Everson
Det viktigaste i ditt liv: Kroppsbyggning tre månader om året, och Lena den resterande tiden.
Vad gör dig glad: Överraskningar, andra glada människor.
Vad gör dig ledsen/på dåligt humör: Krig, se människor som har problem.
Övriga intressen: Vara tillsammans med Lena.
Övrigt: När Geir började träna bodybuilding vägde han 68,9 kg jämfört med 112 kg idag, (tävlingsform).

Mått i centimeter

1981  1991

Biceps: 

41  54
Lår:  66  75

Rygg/bröst: 

130 

140
Midja:  76  88 
Vader:  44  50

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 3/1992:

Proffset som slog direkt!

Visst är det lite svårt att tänka sig denna norska gigant på 179 centimetrar över havet, med en kroppsvikt på 123 kilo, som en liten gutt på skärgårdsön Kragerö, spelandes fotboll för en sisådär 25 år sedan.

Men det var precis så det var. På denna lilla ö, helt utan bilar, med dryga hundratalet öbor, växte Geir upp till den muskeljätte han idag är. På den tiden var det skridsko och skidåkning för hela slanten. Och han trivdes. Mycket frisk luft och färsk fisk från havet kan göra underverk med vem som helst. Förutom en stark fysik påpekar han att även det starka psyket är en följd av hans trygga och kärleksfulla barndom.

Just psyket menar han vara den egenskap som är den bästa och starkaste tillgången, då det handlar om att "slå sig" fram inom bodybuildingens hårda proffscirkus.

Började som tyngdlyftare

Geirs byggarkarriär, började egentligen redan då han satte igång att träna tyngdlyftning som 14-åring. "Som vanligt" var det även i Geirs fall en kompis som ville börja träna och då drog med sig Geir som sällskap. Geir fastnade för sporten medan kompisen lade av. Tyngdlyftningen krävde teknik, precision, explosivitet, styrka och koordination, fem moment som Geir såg som spännande utmaningar. Bodybuilding däremot, bannlyste han totalt. Det var väl ingen sport att stå och spänna sig på en scen?! Men så var det då den goda vännen Tage Knudsen som 1978 började tjata på Geir att han med, den redan då fantastiska fysiken borde satsa på bodybuilding istället. Det gick ett år, och 1979 började Geir så smått utöva en mer bodybuildinginriktad träning. Förutom att han började inse att det låg något i det som Tage hade yttrat, sade även lederna, efter tolv års tyngdlyftning ifrån. Knäna orkade inte längre.

Började 1980

Och hade det inte varit för Tages eviga tjatande hade aldrig Geir kommit på tanken med att börja träna bodybuilding. Envis är han, men denna gång gav han alltså med sig. Från och med 1980 började Geir träna bodybuilding med 100 % satsning. Sju månader senare ställde han för första gången upp i en bodybuildingtävling. Det var Norska Grand Prix, som han överraskande gick och vann. Efter den tävlingen följde Norska och Nordiska Mästerskapen. Det var även i denna veva som Geir tillsammans med en kompis öppnade ett gym på Kragerö. Det förestod han i tre år, varefter det såldes. Det tog alldeles för mycket tid och arbete att förestå ett eget gym i samband med att han ville ägna sig helt åt träningen. Innan han öppnade det egna gymmet hade han arbetat på gym i drygt tio år, men nu var det som sagt proffskarriären som var det viktigaste.

Kosten står för 100 %

Som för så många andra nybörjare inom denna sport, var även Geirs kunskaper när det gäller muskeluppbyggande och näringsriktig kost dåliga. Geir berättar:

"Det var inte lätt att känna till sådant som bra kost när man bara tränat ett litet tag, men nu är det givetvis annorlunda. Det tar tid innan man lär sig. Nu inser jag att kosten betyder väldigt mycket om man är ute efter att nå toppen. Många byggare menar att kosten har 50 % delaktighet i framgångarna medan de resterande 50 procenten ligger i träningen. Jag vill nog säga att kosten är 100-procentigt viktig precis som träningsdosen och vilan måste uppgå till 100 procent. Dessutom bör man nog ha den rätta talangen till att bli en bra byggare för att lyckas." "När jag började träna åt jag vanlig mat såsom husmanskost, men ganska snart insåg jag att det krävdes. något mer. Idag består grundbasen i mitt kostprogram av ris, potatis, rött kött, kyckling, fisk, ägg, gryn, bröd, norsk hårdost samt keso.

Detta äter jag året runt med undantag av ost, mjölk och rött kött, som jag slutar med 4 veckor före tävling. Keso slutar jag med 14 dagar för tävling. Mitt kaloriintag inför tävling ligger på 3 000-3 800 kcal, jämfört med ca 4 000 kcal off-season. När jag går så högt som 3 000 kcal använder jag mig inte av några 'ätardagar'. Men skulle jag gå lägre vad gäller antalet kalorier blir det någon 'ätardag' då och då, när jag passar på att äta glass och f choklad, men det är sääällan."

Idag sköter Geir kosten, och naturligtvis träningen, minutiöst. Med ett förflutet som hårt tränande och tävlande tyngdlyftare har Geir de bästa kunskaperna i muskeluppbyggande träning med sig i bagaget. När han så sakta gick över till en allt mer bodybuildinginriktad träning var det basövningar som utgjorde större delen av passen. Geir anser att det är dessa övningar som bäst bygger muskler. Och tittar man på Geir kan man inte annat än att hålla med om att han är ett levande bevis för det uttalandet.

Variation

Idag heter Geirs bästa muskeluppbyggande recept "Variation". träningspassen varierar från gång till gång. Inget pass är det andra likt. Han strävar efter att komma åt musklerna från olika vinklar, så att ingen muskelfiber kommer undan. Han varierar övningarna, repetitionstalet, vikterna, och kör oerhört strikt vissa pass för att "cheata" (fuska, köra ostrikt) i andra. Geir menar att det handlar om att inte låta musklerna vänja sig vid ett speciellt träningssätt eller viktmotstånd. Genom att jämt variera, hinner inte musklerna minnas vad de fått utstå och på detta sätt får man de att växa ännu bättre.

På frågan vad Geir anser vara sina starkaste sidor som byggare svarar han; "Psyket och symmetrin".

"Jag har ett enormt starkt psyke, vilket är en väldigt bra egenskap i en sport som bodybuilding. Dessutom tycker jag att jag har bra symmetri och mina bästa muskelgrupper är; min massiva rygg och axlarna. Just nu prioriterar jag magen. Jag är ute efter att få mindre obliques och få smalare midja. Som nästa prioriteringsmuskel på schemat ligger bröstet, som jag ska gå in för att bättra på ordentligt nästa år. Men man måste ta en sak i taget."

Geir säger att de muskler som varit lättast att bygga är benen och ryggen. Och när det gäller de som varit svåra, svarar han biceps och triceps.

"Tack vare tyngdlyftningen har jag haft lättare att lägga på mig muskler på benen och ryggen. Dessa två muskelgrupper var de som fick arbeta mest både under träningen och tävlingarna, vilket lett till att de vuxit mer på kortare tid än de andra. Armpassen har jag däremot alltid (tills nu), haft svårt att koncentrera mig på. Jag har tränat dem utan att känna efter var de olika övningarna egentligen har aktiverat musklerna. Men det har det blivit ändring på nu. Nu strävar jag efter att få ordentlig kontakt med musklerna, och det växer de av."

Inför tävling lägger Genom träningen cirka tre månader före tävlingsdatum. Under dessa tre månader som återstår, utgör större delen av träningen av relativt lätta pass. Från att ha tränat med ett repetitionstal som legat omkring 6-10, går han över till att köra 8-12 repetitioner. När det återstår 6 veckor är det minst 8 och högst 16 repetitioner som gäller. Även nu varieras träningen allt som oftast. Dieten lägger han om ca 8 veckor före tävlingsdatum. På denna tid skall han hinna gå ner mellan 6-8 kg, vilket utgör hans "över- vikt" off-season. Geir tror på att det är bättre och sundare att inte ligga så högt över tävlingsvikt under lågsäsongen. Både för in- och utsidan av kroppen. Det är helt enkelt onödigt att belasta kroppen med mer vikt än vad som är nödvändigt, menar han.

Wayne DeMilia ringer upp

Att sköta träningen och inte minst kosten är nödvändigt om man som Geir och många andra killar och tjejer vill satsa på att bli något stort inom bodybuilding. Och det var fram till förra våren som Geir fortfarande gick och drömde om det där stora genombrottet. När så en dag Wayne DeMilia ringde upp Geir i hemmet blev det början till ett nytt liv. Han undrade helt sonika om inte denne norske och högpotentielle kille, som varit "top-tre" i amatör-VM de tre senaste åren, ville vara med och slåss med de stora grabbarna på den omtalade tävlingen; Night of The Champions 1991.

Sagt och gjort. Geir bestämde sig för att komma i toppform och åtminstone placera sig bland de tio bästa. Bara några dagar senare hörde Ben (du vet vem) Weider av sig och ville att Geir skulle skriva kontrakt med IFBB och därmed ingå i proffsstallet. Och så blev det. Men Bens krav på Geirs placering var betydligt högre, han ville att Geir skulle ingå bland de fem bästa, minst!

När så tävlingsdagen stod för dörren och killarna höll på att värma upp, insåg Geir att han t o m skulle kunna vara med och slåss om medaljplats. Geir berättar:

"Jag var lite nervös till en början, men när jag såg de andra killarna blev jag lugnare. Jag insåg att mina chanser till att ta medalj var ganska stora.

Jag minns att Dorian gick omkring och sneglade nervöst, medan Sonny inte såg helt orädd ut han heller. Annars tycker jag det var god stämning bakom scenen. Alla hjälpte alla med att värma upp och smörja in varandra. Killarna var hur trevliga som helst ... bakom scenen!

På scenen gick det betydligt tuffare till. Jag märkte direkt att proffstävlingar fortskrider i ett mycket "raskere" tempo. Det är mycket tuffare och hårdare på scenen än i amatörtävlingarna och "gutterne er icke snelle mot varandre". Men det beror väl till största delen på att det står så mycket pengar på spel. Den här sporten är som de riktigt insatta känner till, inte billig."

Sensationell tredjeplats!

Trots att det var tufft och hårt, speciellt för denne debuterande norska förmåga, slutade tävlingen med en helt sensationell tredjeplats. Han var värd sin placering - ingen tvekan om det. Men vem hade vågat hoppas på detta innan tävlingsstart?

"Det kändes bra att få medalj i sin första proffstävling. Det var svårt att fatta. Men så var det. Jej tog det me ro, med fattning liksom.", avslutar Geir lugnt.

Och han förklarar att han inte sprang omkring och tjoade och skrek av lycka, utan tog denna enorma succé tämligen lugnt. De andra deltagarna däremot stod överraskande och såg på när bronsmedaljen delades ut till den i dessa sammanhang okända nordbo. Men det kan nog vara bra att som denna lugna och jordnära norrman ta sådana här segrar och betydande framgångar ganska kallt. Att veta var man står och inte sväva ut i det blå, vilket även Lee Haney också uttryckt, är oerhört viktigt.

"Gläds åt framgång. Men ta inte för givet att den kommer igen."

Det handlar om att glädjas åt den egna framgången, men inte ta för givet att den snart kommer igen. Slappnar man av och räknar med något som inte går att garantera, blir en eventuell förlust och motgång så mycket svårare att ta. Och det är med de tankarna i bakhuvudet som Geir satsar vidare och sköter kosten och träningen. Närmast är det "Arnolds Classic" (avhölls den 29 februari) som gäller. Men den stora drömmen, som han en dag vill se gå i uppfyllelse; det är att bli utsedd till Mr Olympia. Och visst har han allt som krävs för att kunna nå det målet.

Det återstår bara att slipa på detaljer i fysiken och vara uthållig.

Vem vet? Kanske får han chansen redan i höst under den omtalade Mr Olympiatävlingen i Helsingfors?

B&K önskar all lycka och framgång!

Geir Borgan Paulsens goda råd

  1. Var inte för ivrig.
  2. Låt kroppen få vila ordentligt.
  3. Träna mycket basövningar. 
  4. Rådfråga folk som kan.
  5. Sköt kosten!
  6. Cykla cirka 1 timme 3-4 gånger i veckan när du går på diet.

Träningprogram inför tävling

2-1-2-system. Geir tränar två dagar, vilar en, tränar två osv. Muskelgrupperna är uppdelade på fyra dagar.

Dag 1: Bröst, vader och mage.

Geirs bröstövningar är följande: 

  • Vanlig bänkpress
  • Liggande hantelpressar 
  • Flyes
  • Bench Pullover 

Vadövningarna är: 

  • Stående vadpress 
  • Sittande vadpress 
  • Liggande vadpress i benpressmaskinen

(observera att Geir endast tränar två vadövningar/pass)

För magen tränar Geir: 

  • Sit-ups
  • Hängande benlyft

Dag 2: Rygg och lite mage.

För ryggen tränar Geir dessa övningar:

  • Lateral Pulldowns
  • Stående rodd med fri stång 
  • Sittande rodd
  • Marklyft

* Samma övningar för mage som dag 1.

Dag 3: Vilodag.

Denna dag cyklar Geir på gymmets motionscykel i en halvtimme.

Dag 4: Ben och axlar.

För ben tränar Geir följande övningar: 

  • Knäböj med fri stång
  • Benpress 
  • Benspark 
  • Lårcurl
  • Marklyft med något böjda ben, så att det ska "ta" högre upp.

Dessa utgör Geirs axelövningar: 

  • Sittande hantelpressar
  • Framåtlutande hantellyft 
  • Upright rowing 

Observera att Geir endast tränar axlar två månader före tävling. De resterande av årets månader tränar han dem inte alls. Han menar att han inte behöver det, då han körde dem så mycket och hårt i början av sin träningskarriär.

Dag 5: Biceps, triceps och mage. 

Geirs bicepsövningar är följande: 

  • Bicepscurl med stång
  • Koncentrationscurl
  • Cablecurl med brett handtag i cablemaskin

Tricepsövningarna är följande: 

  • Triceps pushdown
  • Stående French Press med rak stång 
  • Enarms cablepress

Magövningarna är desamma som dag 1.