Jag är en kille på 18 år som tränat bodybuilding i drygt 2 år. Från början startade jag med träningen mest för att få bättre "magrutor", men har nu satsat även på övriga muskelgrupper.
Vad som bekymrar mig är hur jag skall träna upp mina "sågmuskler", som ni brukar kalla dem i B&K (serratus).
Har du någon eller några bra övningar att rekommendera?
Peder
Oj, jisses, du måste vara mycket komplett som bodybuilder eftersom du nått det stadiet då du bara behöver ägna dig ät att mejsla fram "sågmuskeln". Nej, skämt åsido, du kan faktiskt träna just den muskulaturen, via olika mer eller mindre märkliga övningar.
En övning är helt vanliga hantelpullovers. En annan övning som är väldigt effektiv är om du med raka armar utför ett slags dragövning i latsmaskinen. Du ställer dig ca 50 cm från stången, fatta ett grepp som är något bredare än axelbrett. Med helt raka armar pressar du därefter stången i en båge ner mot låren. Det är mycket viktigt att du håller armarna helt raka. Samma sak gäller kroppen.
En tredje övning är en variant på dips. Du "hoppar" upp i dipsställningen precis som om du skulle träna dips. Tänk dig nu att du skall påbörja ett set med dips, men istället för att böja armarna "sjunker" du neråt så att axlarna kommer i höjd med öronen. När du "sjunkit" ner så långt du kan pressar du dig upp till utgångspositionen. Kom ihåg att hela tiden hälla armarna raka i en låst position.
Det är väl tämligen överflödigt att tillägga att övningens rörelseomfång är ganska kort.
Ätardagen
Jag är en kille på 17 år som tränat bodybuilding i snart 1 år, 6 dagar i veckan. Jag väger nu 73 kg och är 178 cm lång.
Den 1:a april tänkte jag genomföra en "deff" i ca 8 veckor. Till dess tänkte jag äta upp mig lite. Under deffen tänkte jag minska mitt kaloriintag med ca 1 000 kcal.
1. Jag tänkte ha en s k "ätardag". Hur många kcal skall jag då ligga på? Vilken mat skall jag äta?
2. Om man springer på morgonen innan måltid, bränner jag då mer fett än om jag äter innan?
"Gymråttan"
Hej "Gymråttan"!
På din s k "ätardag" kan du öka kaloriintaget med 2 000-3 000 kcal och den mat du äter på "ätardagen" är densamma som du äter under veckorna, dock med undantaget att du äter mer av den bra maten. Tonvikten vid ökat kaloriintag skall då ligga på ris, pasta, bröd och potatis - det skall alltså vara komplexa kolhydrater.
Det här med ätardagar har i mänga fall helt "spårat ur". Många tycks tro att man skall försöka få i sig så mycket glass, godis, pommes frites, pizza och hamburgare som möjligt. Det är lite märkligt att man inte ger kroppen "högoktanigt" bränsle utan istället ett berg av sopor. Jag undrar ibland om samma människor tankar sina bilar med vattenutspädd bensin för att få lite extra "drag under huven". l mina otekniska ögon rimmar det mycket dåligt.
Det är mycket bättre om du går i rask takt än springer. Anledningen till detta är att du aldrig skall komma upp i arbetspuls. När hjärtat ligger 10-15 pulsslag under arbetspuls använder kroppen nästan uteslutande fett som bränsle. Och, ja, man bränner mer fett om man springer innan frukost än efter. Man har studerat detta fenomen i bl a USA och varför det ligger till på detta vis, har ingen någon säker förklaring på. Dock vet man att det är på detta sätt.