Jag är en tjej som tränat bodybuilding i drygt 7 år. Jag har gjort kroppsfettmätningar och även fått reda på hur mycket muskler jag har, i kilon räknat, på kroppen. Sedan jag började träna uppskattar jag att jag lagt på mig ca 6 kilo muskler och minskat ca 2 kilo i fett, vilket jag är nöjd med.
Den största kroppsförändringen ligger i att jag lyckats bygga upp mina tidigare obefintliga axlar och vader, vilket jag tycker är snyggt på en tjej.
Jag är allmänt positiv till muskler på tjejer om det inte går till överdrift. Och jag har aldrig fått några klagomål på min kropp frän manligt håll - tvärtom.
Men den senaste tiden tycker jag att utvecklingen stagnerat. Det är inte lika lätt att öka i muskelmassa längre, även om det är mycket lättare att upprätthålla det jag redan byggt upp.
Kan det vara så att vi tjejer bara kan öka till en viss gräns?
Eller kan vi bli "hur muskulösa som helst?" I så fall - ligger den under mannens "maxpotential" om man räknar procentuellt. När man ser de mest muskulösa damerna börjar man ju tvivla på att det finns en gräns. Eller är det så att gränsen varierar enormt mycket från individ till individ??
Petra i Stockholm
Frågan om män och kvinnor har samma förutsättningar att "bygga" muskler - Svaret skulle kunna vara kort: Det är nej!
Män har större potential att få större muskler. Men jag skall utveckla ämnet något. Först, visst kan man fråga sig var den yttersta gränsen går för kvinnor om man tittar på t ex Miss Olympia-kandidaterna. Många har byggt upp en imponerande muskelmassa. Det behövs inte så mycket fantasi för att inse att resultaten i många fall inte bara handlar om långvarig och hård styrketräning samt näringsriktig kost. Tyvärr är bruket av anabola steroider, tillväxthormon och andra droger också utbrett bland kvinnliga kroppsbyggare. Men om de kvinnliga byggarna ställs upp tillsammans med sina manliga motsvarigheter, som sannolikt inte varit mindre återhållsamma med droger då kommer de ändå att stå sig slätt vid en jämförelse. Skillnaden är förmodligen minst lika stor som när du jämför två otränade individer av olika kön.
Det finns ett antal vetenskapliga undersökningar som har försökt ta reda på hur kvinnor och män anpassar sig till ett och samma träningsprogram. Om man ser till de absoluta förbättringarna i styrka och muskelmassa ökar männen mer än kvinnorna. Det är inte så konstigt eftersom kroppsdimensionerna för männen från början är större och de dessutom är starkare. De relativa förändringarna verkar dock vara ungefär lika stora. Detta är kanske något
förvånande!? Kom ihåg att det ofta rör sig om ganska korta träningsperioder som man studerat; från 8 veckor till högst 6 månader. Efter det vet man egentligen inte vad som händer. Men som du själv har konstaterat så är inte ökningen i muskelmassa lika stor som den varunder de första åren av träning. Man når en utplaning i tillväxten och får nöja sig med en blygsammare tillväxttakt.
Detta gäller både män och kvinnor.
Men eventuellt avtar förmågan att växa ytterligare tidigare hos kvinnor. Den huvudsakliga anledningen till att män ökar mer i muskelmassa hänger samman med att deras hormonsystem i högre grad främjar muskeltillväxt. Testosteronproduktionen, är som du säkert vet, mycket större hos män än hos kvinnor. Testosteronet har en kraftig anabol (uppbyggande) effekt på muskelprotein. Utan träning och tillförsel av aminosyror (proteinets byggstenar) och näringsämnen kommer dock inte muskelmassan att öka.
Långvarigt sjuk
Jag är 30 år och har styrketränat de sista 10 åren utan att ha några planer på att tävla. Jag är 180 cm lång, väger 85 kg och har ganska hyfsad deff. I samband med en sjukdom blev jag mer eller mindre sängliggande under en månad. Det var en katastrof! Konditionen var urusel när jag frisknat till och när jag började styrketräna igen
hade jag tappat massor. Jag hade gått ner 8 kg. Nu till min fråga. Jag brukar normalt träna mycket ben. När jag återupptog träningen märktes det att jag tappat mer styrka då jag körde knäböj, benpress och benspark än då jag tränade bencurl. Kan det vara så att olika muskler påverkas olika mycket när man lägger av?
Jag tyckte även att framsidan på låren var mycket tunnare än baksidan!
Nisse
Musklerna förtvinar snabbt när man lägger av med träningen. Ju bättre tränad man är från början desto större blir effekten. Är man helt otränad blir nedgången i muskelmassa inte så stor - ganska självklart!
Om du skadat dig någon gång och tvingats gå i gips några veckor är resultaten mest tydliga när man kan jämföra med det icke-skadade benet. Man upprätthåller ju muskelvolymen bara genom att gå. Detta gäller för en som aldrig tränar! Och som sagt, om man dessutom styrketränar blir raset större när man gipsas in. För att få en uppfattning om hur stor muskelförtviningen kan vara skall jag ge några exempel på vad som händer hos "normala" icke-styrketränande män när de enbart upphör att använda sina ben.
Om dessa, för övrigt friska män lägger sig till sängs under fyra veckor - kommer både vader och lår att förtvina med ca 10 %.
Det verkar även som om kvaliteten på musklerna försämras när man är inaktiv. Förutom tvärsnittet förändras också 'tätheten" på musklerna. Detsamma gäller om man låter dessa män hoppa omkring på kryckor - och därmed avlastar det ena benet under samma tidsperiod. Det intressanta är att framsidan på låret, knästräckarna, är mycket mer påverkbara än de muskler som finns på baksidan av låret och som har till uppgift att böja benet - flexorerna. Detta stämmer ganska väl med din egen iakttagelse. Extensorerna liksom vadmusklerna räknas till de sk posturala muskelgrupperna och används vid nästan all aktivitet när vi är stående. Detta är inte fallet - med flexorerna.