Planera och hinn mera!
Varför verkar vissa människor hinna med allt? Och hur orkar de träna flera dagar i veckan? Smart tidsplanering och prioritering är svaret! Lär dig att planera ditt liv - och hinn med mycket mer under din livstid!
"Jag skulle så gärna träna men jag har aldrig tid! Lämna barnen på dagis, jobba åtta timmar, hämta barnen från dagis och laga middag tar upp all min tid. När det är gjort har hela dagen gått, utan att jag hunnit uträtta någonting för min egen skull. Tiden räcker helt enkelt inte till."
"Jag måste jobba och försörja familjen. Efter jobbet är jag helt slut och måste snabba på hem, för att hinna till middagen. Och på helgerna är det ju så mycket annat..."
Den vanligaste ursäkten till att träningspasset aldrig blir av är just att "tiden inte räcker till".
Kanske har du själv använt denna förklaring någon gång. Det är onekligen en effektiv ursäkt, då det ligger en smula sanning i den.
Denna ursäkt - eller vi kan kalla den bortförklaring - försätter dig i en om än något omöjlig situation. Uppenbart är att här behövs ett fast träningsprogram som förs in i din dagbok, bland dina övriga rutiner och ärenden. Tycker du det verkar svårt, kan vi trösta dig genom att här presentera experthjälp av psykologen Michael Norris och ekonomen Doug Shetler. Norris står för utformandet av "L.I.F.E Management system" i USA och Shetler undervisar i ekonomi på UCLA och har har utbildat sig i time-management i Santa Monica.
En något förvånande upptäckt dessa båda experter gjort är att de människor som påstår sig ha mest ont om tid förefaller vara de som inte har några tidsproblem alls!
"Det är samhällets uppbyggnad som till stor del är orsak till detta problem. Redan vid barnsbens ålder sätts en klocka på armen och vi lär oss att passa tider. Ordet tid förknippas vanligen med brist på tid. Med denna hos folk så vanliga grundinställning till tid, är det inte konstigt att ingenting fungerar."
"Dygnet innefattar 24 timmar", säger Shetler. Sömnbehovet för en människa ligger på högst nio timmar, men oftast mindre. Detta lämnar 15 timmar att planera till annat. Jag har svårt att föreställa mig att det finns de som har ett späckat schema i hela 15 timmar!"
Vänstra hjärnhalvan
Norris anser att de flesta människor ser på tiden på ett felaktigt sätt. Han säger, "Dagens människor använder mest sin vänstra hjärnhalva, som är intellekt- och problemlösarhalvan. Jag försöker att få dem använda sin högra hjärnhalva mer, den kreativa och intuitiva delen av hjärnan. Den halva där även idéer och "snilleblixtar" föds.
Ta Einstein t ex. En dag då han var ute och gick uppenbarade sig något som liknade en ljusstråle på himlen. Han upplevde en vad jag brukar kalla "Aha-upplevelse"!
Därefter gick han hem och skrev ner formeln: E = mc2.
För att kunna "komma åt" höga hjärnhalvan rekommenderar Norris en tyst timme om dagen. En timme under vilken ingenting uträttas. Inga telefonsamtal, inga besök - och så lite fysisk aktivitet som möjligt.
Det finns en del sätt att ta till för lättare utnyttja tiden rätt.
Lär dig prioritera
"De flesta av oss använder 80 % av tiden till att uträtta 20 % uppgifter", säger Norris. "Och dessa 20% vi uträttar är sällan de vi borde tagit itu med först. Det är där viktigt att man lär sig prioritera en del saker framför andra."
Shetler menar att man inte bör blanda ihop begreppen vad man vill göra och vad man borde göra. Ett bra sätt är att göra en lista över vad som ska göras. Gå och klippa sig, gå till skomakaren osv. Skriv även upp när de olika ärendena ska uträttas.
"Istället för att göra en lista som omfattar en hel vecka, rekommenderar Shetler att det skrivs en för varje dag. Börja varje morgon med att skriva ner vad som ska uträttas under dagen. På det sättet är listan alltid färsk - och det är större chans till att det som skrivs ner blir gjort. Undvik att lägga till nya eller dra bort redan ditskrivna uppgifter. Börjar du ändra är risken stor att något blir ogjort och det i sin tur leder till att du känner dig frustrerad då dagen är slut och saker förblivit outrättade."
Skjut inte upp något
"Skjut inte upp någonting. Det förvärrar bara situationen. Ju längre tid det skjuts upp, desto svårare blir det att ta tag i det. Framför allt, börja inte med något nytt förrän du gjort klart det du håller på med. Vill du lyckas med detta bör du inte möblera om i listan efter att halva dagen gått, bara för att du värderat om punkterna."
Både Norris och Shetler förmanar att inte se på listan som någon regellista, då har budskapet gått förlorat.
"Se på den som en hjälpreda till att få saker och ting uträttade. Målet är att du slutligen ska vilja få någonting gjort för din egen skull."
Analysera det du inte gör
"Det absolut vanligaste felet många gör är att de skriver ner alldeles för många punkter. Det är lätt hänt då folk bara skriver utan att tänka på vad de egentligen skriver. Ta detta som exempel;
Du bestämmer dig för att köpa en ny bokhylla. Det som på pappret är en punkt är i själva verket tre. För det första måste du till banken för att hämta ut pengar. För det andra ska du ut och leta i olika möbelaffärer efter den rätta bokhyllan. Och för det tredje måste du bestämma tid för och ta emot en hemleverans. Genom att klargöra om det ligger fler än ett moment bakom en punkt, sparar du både tid och energi då du kan klämma in något moment med någon annan punkt. Banken kanske ligger på samma väg som något annat ställe du ska till.
Köp rätt agenda
Efter allt detta prat om att göra upp listor har du säkert förstått att vad du behöver är en agenda, en dagbok, att föra anteckningar i. Då återstår bara frågan: vilken typ av agenda passar dig och dina anteckningar? Agendan bör innehålla en sektion där du kan skriva ner dina bra idéer. En bra agenda innehåller schema för årliga-, månad-, vecko- och dagliga anteckningar.
Du behöver oftast inte en agenda som är avsedd för affärsanteckningar. Den blir för krånglig och hamnar snart i bokhyllan! Hellre en för enkel, än en allt för krånglig anteckningsbok!
För trött för att träna - men inte att roa sig
"Se ofta över ditt schema" säger Shetler. "Var noga med att uträtta ärenden den tid de står uppsatta. Försök att så fort som möjligt komma in i en fast rutin. Kom ihåg att det inte hänger på tiden att du inte hinner träna.
Det är helt enkelt för att du inte själv vill. Folk säger alltför ofta att de känner sig för trötta. 'Jag har inte tillräckligt med energi till att träna'.
Mitt konstaterande är att det inte beror på att de jobbar för mycket eller sover för lite. För uppenbart är att dessa människor aldrig är för trötta för att gå ut och roa sig."
"Det handlar mer om en dålig vana att inte göra det du sagt du ska göra. Och det leder till frustration. Det dåliga samvetet gör sig påmint, då du inte gör det du lovat. Och det är det som gör dig trött. Det värsta du kan göra är att dag efter dag sätta upp en och samma punkt, men aldrig ta itu med den. Detta handlande leder till att du för var dag som går bygger upp en högre och högre mur runtomkring dig att ta dig över".
"Anta att du tränar tisdag, torsdag och fredag mellan sex och sju på kvällen. Boka då aldrig in någonting annat under denna tid! Ett schema är till för att följas. Precis som det är i skolan. Ytterligare ärenden och punkter ska schemaläggas den tid som är ledig. Inte på redan upptagna. Så pass mycket självrespekt borde du ha så att du inser att det du uträttar är viktigt."
"Om du tillhandahåller ett brev eller på något annat sätt ett meddelande som kräver respons ifrån dig, se då till att svara direkt. Gör du inte det får du stå ut med att det gör sig påmint tills du tar itu med det."
Se på alla möten som viktiga
Shetler anser att det är av största vikt att du tar dina anteckningar på allvar "Varje möte, med vem det än må vara, bör betraktas som om det gällde ett möte med självaste presidenten, Jag har själv märkt att ett sådant här handlande leder till att konflikter aldrig uppstår. Då folk upptäcker att jag värderar mitt möte med dem väldigt högt, känner de sig uppskattade och börjar anlita mig oftare. Mina vänner uppskattar detta då de vet att jag inte sviker dem."
Passa tider och se till att andra gör det också
Att passa tider ska väl inte vara så svårt? Det ärbara en fråga om disciplin. Men hur få man någon annan att göra detsamma, speciellt som denne någon har en förmåga att alltid komma för sent?
"Om du stämt möte med en person en dag och du vet att denna person oftast kommer för sent, ring då upp och påminn om och när ert möte tar plats, Affärsmän gör på detta sätt i all välmening och det kan spara även dig en hel del problem.
Du kanske vill ringa väldigt tidigt dessutom för att påminna och fråga om han eller hon kan komma på avtalad tid. Får du ett nej frågar du bara vilken tid som skulle passa bättre."
Skulle det vara så illa att den här personen gör det till en vana att alltid komma för sent bör du göra klart för honom eller henne att du försätts i problem i och med dennes sena ankomst. Om inte det hjälper föreslår jag att du helt sonika lämnar mötesplatsen efter att ha väntat i låt säga 20 minuter. Den vinken kan ingen undgå att fatta."
"De här olika tipsen borde kunna vara till hjälp för dig att bättre ta till vara på din tid och använda den rätt. Nu ligger avgörandet i dina händer. Vill du träna, så tar du dig tid till att göra det, Det är helt upp till dig."