B&K - Tidningen - 1992 - Nummer 1 - Insändare

Insändare

Sidan skapad 2002-03-27
Uppdaterad 2002-03-27
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 1/1997:

Öppet brev från herr-VM-laget 1991.

Vi ser med oro på den utveckling som B&K genomgått de senaste åren. De kommersiella skälen för er breddning av tidningens innehåll är lätta att förstå. Aerobics och dylikt blir allt större och har naturligtvis sin plats i en tidning som B&K.

Det som däremot är olyckligt är den, i vissa fall, dåliga bevakningen av svenska tävlande. Vid VM i Polen fanns ingen från B&K på plats. Årets höjdpunkt bland amatörerna, svenskt silver och dessutom på nära geografiskt håll då finner vi det mycket besynnerligt att ingen från B&K bevakade detta.

Likaså var, enligt vårt tycke, reportaget frän EM i våras i magraste laget. Vi frågar oss därför:

  • Är inte B&K längre intresserade av byggning på amatörnivå?
  • Är inte årets svenska tävlande på internationella tävlingar tillräckligt "säljande" för B&K?
  • Är B&K beredda att, inför framtiden förbättra bevakningen vid EM- och VM-tävlingar - även när relativt oattraktiva resmål, som Polen m fl länder, är arrangörer?
  • Är inte B&K rädda att förlora fler "gamla" läsare än man värvar nya med den nya inriktningen?
  • Varför togs ingen kontakt med oss, om ni nu hade så mycket att göra vid tiden för VM? Skrivkunnigt folk fanns på plats.

Sthlm 911115: Med bodybuildinghälsningar VM-laget 1991:

Jan-Peter Olofsson
Jan Malmqvist
Anders Georgson
Michael Sewerin
Ingvar Larsson
Kenneth Johansson
Rickard Carlsson
Anders Lindbäck
Renato Somenzi
Andreas Johansson

Svar på brev från VM-laget

Det är med häpnad och största förvåning jag läser ert brev. Det känns verkligen tufft att få så svidande kritik från människor i en sport man älskar och gör allt för att försvara. Under 10 år har vi på B&K gjort vårt bästa - men det räcker tydligen inte för er som skrivit under brevet.

Jag besvarar här, punkt för punkt, era tyckanden.

• Istället för att åka till Polen själv, köpte jag material av Albert Busek från Tyskland, som är en utmärkt fotograf och skribent. Jag anser mig som egen företagare själv kunna välja hur jag anskaffar mitt material.

Dessutom kan Busek leverera initierat högkvalitativt material, vilket jag bedömde att ingen i den svenska truppen kunde eller hade tid med. Och i de fall jag tidigare erbjudits skrivet material av Jan-Peter Olofsson, har han begärt för mycket betalt. Som vilket annat inköp som helst; så måste jag ta hänsyn till pris, kvalitet och leveranstid.

För att försäkra mig om att få bästa möjliga bildmaterial på det största medaljhoppet på VM (Ingvar), vidtogs följande åtgärder.

A. Studiofotografering

B. Träningsfotografering under 2 dagar i Alingsås. Jag skickade helt enkelt ned fotograf & assistent för att genomföra detta.

C. Totalt fotade vi olika profiler under 7 dagar och samtliga bra profiler studiofotograferades backstage på SM. Dessutom hade vi en fast stationerad fotograf framför scenen, samt ett filmteam med 2 kameror som bevakade evenemanget. Men det kanske anses som en alltför svag bevakning av "amatörsidan" det också? Jag beställde därefter fotningar med bl a Micke Sewerin, Alexandra Vusir m fl. För att ha extra bilder på de övriga VM-tävlande är studiofotografering gjord med Renato Somenzi, Rickard Carlsson och Jan Malmkvist på SM - om vi nu talar VM-deltagare. Om de sedan skulle vara med och slåss om finalplatser på VM, skulle jag få bilder av dem från Busek.

Och om någon av dem hade placerat sig i toppen, hade vi efter tävlingen skickat en fotograf eller som vi ofta gör tagit hit det aktuella namnet (till Stockholm).

Men vi på B&K är alltid lika oroliga - kommer någon att vara dopad? Våra fotosessioner för 10 000-tals kronor är då bortkastade.

Då frågar man sig: Vem är boven? Vi eller de tävlande & "officials" som nu klagat på oss?

• "Är B&K inte längre intresserade av byggning på amatörnivå", frågas det. En oförskämd fråga/påstående jag bara inte fattar hur man kan haspla ur sig. Årets höjdpunkt för svenskt vidkommande är SM - inte VM - vilket vi säkert är överens om.

Vi har 7 sidor SM-reportage i nr 12 och bevakning av alla landsdelsmästerskap. Om någon i förbundsstyrelsen hade intresse av att stödja svensk amatörbodybuilding - och få ett vad de anser bra reportage från t ex VM i Polen - skulle de väl kunna erbjuda sig att skriva detta gratis?

• "Är inte årets svenska tävlande på internationella tävlingar tillräckligt säljande för B&K?". Frågan är mycket luddig. Jag genomskådar här en slags hackkycklingsmentalitet där någon eller några irriterar sig på mig eller B&K som produkt. Vad menar ni?

Vore intressant att få ett telefonsamtal med ett förtydligande. Ty snart fattar jag inte vad ni klagar på.

• "Reportaget från EM (1991) var i magraste laget", säger ni.

Om ni tycker att 5 sidor är "magert" för en tävling, så har ni aldrig producerat en tidning. Antalet bilder kan ni själva räkna (om nu alla vet hur detta reportage såg ut som står med namn på detta klagobrev) i jubileumsnumret.

B&K var där, publicerade massor av bilder och en text. Är det texten som är dålig? Eller är det bilderna som är dåliga? Eller "kräver" ni 10 sidor för att vara nöjda? Jag fattar inte kritiken, innan denna närmare preciseras.

På skoj har jag tittat i andra bodybuildingtidningar världen över. INGEN av dem har ett större reportage från EM - om de har något alls! Vi var till och med tvungna att sätta texten på lägre punktantal (mindre text) än normalt, för att få med de 12 tätskrivna A4-bladen från detta evenemang.

• "Är ni inte rädda att förlora gamla läsare?", frågar ni.

En snäll fråga, som jag närmare kan redogöra för om någon av er har intresse. Kort kan jag säga; Vi datakör samtliga våra registrerade namn, för att få fram förnyelseprocenten, som dramatiskt förbättrats de senaste åren. B&K säljer bättre än någonsin, varför vi inte är "rädda".

Till sist vill jag säga följande:

B&K Sports Magazine är den enda privatägda tidningen i Sverige som GRATIS låter sitt förbund medverka. Vi upplåter utrymme för SBBF att vidareförmedla information, vilket är unikt.

B&K bekostar till och med bilder + repro på dessa, för att göra förbundssidan mer läsvärd. Normalt betalar ett förbund stora pengar, för att kunna ge ut en tidning - som är enormt viktig för hela sporten.

Fattar ni som skrivit under brevet hur viktig tidningen är för att dra folk till de tävlingar som ni själva ställer upp på? Eller har "det goda" med tidningen helt glömts bort?

Ring vilket förbundskansli som helst så får ni veta hur många hundra tusen de varje år satsar på sina respektive tidningar (som i så gott som samtliga fall går med förlust).

När det gäller bevakning av aerobics, så förstår den sunt tänkande och framåt individen i denna bransch, att detta endast är av godo. B&K kommer nu att börja skriva om "cross-training", dvs vikten av styrketräning för en aerobicutövare.

Aerobic-människorna är en enormt stor målgrupp, som vi inom denna sport skall göra allt för att införliva i verksamheten. Att vi sedan ägnar några sidor åt detta tycker vi är försvarbart.

Att vi utökat sidantalet med 16 sidor, det är det ingen som kommenterar.

Att det finns synpunkter på B&K uppskattar jag. Men då det kommer brev som luktar uppvigling, då blir jag ledsen.

Med vänliga hälsningar Ove Rytter, Chefred.

For lidt styrkelyft

Fråga: Må en laeser fra den anden side sundet, fa lov att kommentere jeres ellers udmaerkede blad. Hvor var det rart at laese artiklen "SM Styrkelyft" i nr 9. Efter min mening er der alt for lidt styrkelyftsartikler her i bladet. Var det ikke muligt at få nogle flere artikler/stof om sporten. Det er jo en sport der er i kraftig fremgang, både i Sverige og her i Danmark.

Nogen gange kan det godt blive lidt kedeligt at, igen og igen at lese traeningspas, reps, set osv. Kan vi ikke få noget med kraftsportskonkurrencer, der må jo foregå en masse af dem, rundt omkring i verden. Måske nogen ord fra Andreas Cahling ovre i USA fik han ikke et fotografiapparat med da han rejste?

Men ellers tak for et godt blad, isaer siderne "Set&Hort" og "Träningstipset" skal I ha ros for.

Henrik Jensen

Svar: Hej Henrik, vi bevakar styrkelyft i mycket liten omfattning, då vi mer inriktat oss på bodybuilding. Dock kommer det i B&K ett litet reportage från VM i styrkelyft och vi kommer i fortsättningen att ha med nya världsrekord o d. I övrigt kan vi bara hänvisa till specialtidningar om styrke- och tyngdlyftning.

Michael "Lillen" Andersson

Insändare: Jag tycker absolut att ni ska göra ett reportage om Michael "Lillen" Andersson (tränar på Casall Norrköping).

Denna suveräna kille som började för cirka 10 år sedan att träna hemma i pappas garage, på en hemsnickrad träbänk, en skivstång, en kungsfjäder och en hemsnickrad boxboll! Idag har han vunnit två SM-guld i -70 kg-klassen, två år i rad! Han är väl värd några sidor i er tidning! Det är min åsikt. Hoppas ni tar upp "ämnet".

Hälsningar från en trogen läsare, som för övrigt bara tränar på amatörnivå.

Fatta pennan alla läsare!

Insändare: Tack för artikeln om legenden Steve Reeves i ert utmärkta jubileumsnummer. En kroppsbyggare som är en förebild för var man. Hans namn kommer alltid att uttalas med respekt och beundran.

Apropå Steve, så är det ju så, att han gjorde en hel del filmer på 50-talet. Kan vi inte alla som läser tidningen skriva till Sveriges television och/eller till TV3, TV4 och "tycka till" för at vi i television skall få se någon av hans filmer i vilka hans strålande fysik kommer till sin rätt och kan beskådas. Några av filmerna var; Goliat och Barbarerna, Herkules, Herkules hämnd. Goliat och Barbarerna är producerad av American International Pictures. Herkulesfilmerna distribuerades i Sverige av Europa film.

Är ni med mig läsare!? Låt oss fatta pennan idag eller ringa till de olika kanalerna så kanske vi på sikt kan få se någon av Steve Reeves filmer i television. Steve var och är helt unik och fantastisk.

Ronald Brännström

Är det bra att träna 6 timmar om dagen?

Fråga: Jag bara undrar en sak! Är det bra att träna 5 dagar i veckan 6 timmar om dagen? Min fd kille brydde sig bara om sin muskler. Gör de professionella så? Jag tror att er tidning ger folk (en del) nippor. De blir som besatta av att träna. Det var därför det tog slut mellan honom och mig. Han hann ju inte med musklerna?! Hur mycket ska man träna i början och är det viktigt med diet? Varför?

Svar: Hej! Oj, var han verkligen på gymmet? Kollade du det? 6 timmar orkar inte ens Lee Haney träna. Och skulle han göra detta, så blev det förmodligen inte mycket kvar av karln. Vi tycker synd om din kille som bara brydde sig om sina muskler. Men det finns faktiskt de som blir "besatta "av fysisk träning. (Även om detta fenomen är ytterst ovanligt. Men det kan uppfattas som "besatthet" av en person som inte alls är intresserad. Denna person kanske läser böcker flera timmar varje kväll, men är för den sakens skull inte "besatt" av att läsa.)

Detta "fenomen " finns inom alla idrottsled, t ex inom löpning, golf, simning osv. Dessbättre är kroppen en smart maskin, som själv säger ifrån - om det går allt för långt. Tråkigt är bara att det kan ta tid och att omgivningen kan bli lidande.

Om diet är "nödvändigt". Nej - inte om man tränar 6 timmar om dagen! Då handlar det om att stoppa i sig massor av kalorier för att överleva!

Mer av andra byggare

Fråga: Jeg er norsk gutt på 21 år som lever med dette bladet. Ett av de virkelige bedre "muskelblad'". Men jeg syns dere fokusserar for mye på de svenske byggerne. Dere er jo et helsvenskt blad, men litt om hva som hender i vårt langstrakte land skader ei. Vi har jo ikke et helnorsk byggerblad her. Hva med vår store Geir Borgan Paulsen med en fin 3 plass i "Night of the Champions". Leste aldri noe om det i B&K. Det er jo virkelig relevant. Eller hva?

Stå på! Hilsen TG

Svar: Hej TG, jovisst hade vi reportage från "Night of the Champions'"! Men det kommer mer med Geir Borgan!

Under våren (planerat till nummer 3) gör vi ett nordiskt "proffsnummer" med både Geir Borgan, Andreas Cahling, Mats Kardell och Jari Leino! Hoppas att detta gör dig glad.