B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 9 - Orsak & verkan: Del 4

Orsak & verkan: Del 4

Sidan skapad 2002-08-19
Uppdaterad 2002-08-20

Av Bengt "Bobo" Holmgvist
Foto: Per Bernal
Modeller: Gunilla Stjernberg
Fotografering på Stockholms Frisksport Klubb, Repslagargatan 15-17

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 9/1987:

Vader

Vaderna är en muskelgrupp det av "tradition" fuskas en hel del med. Både när det gäller regelbundenheten med vilka de tränas och utförandet av de olika vadövningarna.

Träningen uppfattas ofta som tråkig och mindre viktig jämfört med träningen av de övriga muskelgrupperna. Du orkar eller ids inte engagera dig i vadträningen. Det är dags att ändra på det nu!

Att ha muskelobalans mellan vaderna och den övriga muskulaturen, ser inte bara illa ut, utan är även hälsovådligt.

Många av de ryggproblem och skador den aktive bodybuildern drabbas av, kan ofta härröras direkt till denna alltför dåligt tränade muskelgrupp. Med hjälpa av "Orsak & Verkan" är det nu möjligt för dig att förebygga sådana ryggproblem. Du kan bygga en mer harmonisk fysik och samtidigt lära dig träna vaderna på ett roligare, men framförallt effektivare sätt!

Vi har kommit fram till det fjärde avsnittet av denna "Orsak & Verkan-serie". B&K:s läsekrets, till vilken du kära läsare tillhör, har under artikelseriens gång fått lära dig träna muskelgrupp efter muskelgrupp på ett biomekaniskt och anatomiskt riktigt sätt.

Du har på ett bättre sätt lärt dig förstå hur musklerna arbetar och stimuleras. Och, du har fått effektivt muskeluppbyggande träningsalternativ, som i effekt vida överträffar de livsfarliga dopningspreparat som florerar i vår sport. "Orsak & Verkan" är inte enbart effektivare, utan ger dig också det du mest vill få ut genom träningen - en friskare, starkare, vackrare och muskulösare kropp!

Med hjälp av "Orsak & Verkan" blir det nu för första gången möjligt för dig att exakt komma åt och aktivera de muskler du egentligen är ute efter att träna. Du slipper de farliga anabola preparaten och får bra, riskfria resultat. Tänk på att dumhet och okunnighet bäst botas med medvetenhet och kunskap.

I "Orsak/Verkan" får du den kunskap som rätt förvaltad kan göra dig till en bättre kroppsbyggare. Eller kroppsbyggerska. De principer vi behandlar i denna serie gäller både damer och herrar. För att poängtera detta kommer vi även att använda kvinnliga modeller. Låt inte denna utmärkta artikelserie oberört gå dig förbi!

Text: Per Bernal

Vader

Det är dags att ta död på den myt som får folk att tro att träningen av vaderna är tråkigare och mindre viktig än träningen av den övriga muskulaturen. Dåligt utvecklade vader i kombination med en annars välutvecklad fysik, ser inte enbart löjeväckande ut utan innebär även en större risk för skador.

Vaderna utgör kroppens stöttepelare. Det är dessa som bär upp vår kropp och som dagligen utsätts för åtskilliga tons statisk belastning när vi går och springer. För att inte tala om när vi kör tunga benpass. Det finns därför all anledning i världen för dig att "införliva" ett par vader som står i proportion till din övriga fysik. Varför lider flertalet byggare av dåliga vader? Det finns en rad bakomliggande orsaker till detta fenomen. Att det är tråkigt och jobbigt att träna denna muskelgrupp, räcker inte som argument för att förklara detta problem. Utan situationen kräver en analys av vadernas "natur" och funktion.

Vaderna är en muskelgrupp vars uppgift är att bära upp vår kropp och förflytta oss med hjälp av gång eller löpning. Dess arbetsuppgift karaktäriseras därför ofta av långvarig och statisk tung belastning. Och här finner vi genast orsakskälla nummer 1.

Det stora flertalet kroppsbyggare tränar sina vader för lätt. För att dessa skall växa krävs en mycket stor arbetsbelastning. Vaderna måste utsättas för ett stressmoment som vida överstiger det du får vid gång eller löpning. Först då finns skäl för dem att växa. Annars skulle de inte klara av att även i fortsättningen klara av de stressituationer som uppstår när du tränar.

Det hjälper dock inte med att endast använda tunga vikter i vadträningen. Övningsutförandet spelar en mycket viktig roll.

Och här finner vi orsakskälla nummer 2; Det övningsutförande många kroppsbyggare använder sig av i vadträningen är ofta katastrofalt. övningarna utförs på ett sätt där lår och rygg arbetar mycket aktivt till skillnad från vaderna. För att dessa skall växa, är det nödvändigt att du verkligen ligger rätt i muskeln och att du arbetar i hela dess längd. Och framförallt att du sträcker ut vaderna maximalt under belastning.

Till skillnad från många andra muskelgrupper, är det inte kontraktionsfasen i vadträningen som främst verkar styrke- och volymbyggande. Utan det är sträckmomentet i vadövningarna som ger de bästa ökningarna. Ju mer du kan sträcka ut vaderna under tung belastning, ju större effekt ger vadträningen.

Och här finner vi genast orsakskälla nummer 3; Stela fotleder! Detta är den stora boven i vårt "vaddrama". Många kroppsbyggare lider av stela fotleder. Vanligtvis ett resultat av alltför många "överhoppade" vadstretchpass. I och med att vår byggare inte kan sträcka ut vaderna maximalt i övningens nedersta läge, blir muskelutvecklingen dålig om ingen alls.

Uttrycket "ju längre muskler du har desto större ser de ut" gäller här till fullo!

Som en viktig parantes kan också nämnas, att just stela fotleder ansvarar för en stor del av de ryggproblem många byggare lider av. I en övning som benböj är de rena "ryggmördare". För att nå bottenläget i denna övning, blir du tvungen att fälla fram överkroppen då de stela fotlederna inte tillåter dig skjuta fram knäna tillräckligt.

Detta utsätter ryggraden och då speciellt korsryggen för enorma påfrestningar. Ryggproblemen blir ganska snart ett faktum!

Det ena ger det andra och här innebär det orsakskälla nummer 4; Det dåliga resultatet vadträningen genererar i, gör att du tränar dina vader oregelbundet. Det blir ett träningspass här och där när samvetet är som sämst. Problemet är bara att vaderna är en muskelgrupp som måste tränas mycket hårt och regelbundet för att du skall få utdelning.

Och den dåliga utdelningen är orsakskälla nummer 5; Utdelning och motivation är två faktorer som hos människan mentalt är nära besläktade. Kort sagt, taskiga resultat ger taskig motivation. Den "onda" cirkeln bakom tunna vader är sluten! Låt oss summera vad vi här kommit fram till och sedan dra de slutsatser som skall hjälpa dig bygga bättre vader.

Dålig vadutveckling är en naturlig följd av;

  • Alltför lätta vikter används.
  • Alltför dåligt övningsutförande.
  • Alltför stela fotleder.
  • Alltför oregelbunden träning.
  • Alltför dålig träningsmotivation.

För att bygga bättre vader skall du främst lära dig utföra vadövningarna korrekt och strikt. Detta gör du bäst genom att använda mycket lätta vikter och arbeta i vadmuskulaturens hela längd. Detta ger dig två fördelar; Du lär dig utföra övningarna perfekt och dina vader blir samtidigt "repståliga". Du höjer vadernas smärt- gräns med de lätta vikterna och de höga repstalet.

När du senare går på de riktigt tunga vikterna, klarar du av att hålla ett strikt övningsutförande. Trots de tunga vikterna. Och det är detta som ger resultat. Tunga vikter i kombination med strikt träning! De lätta vikterna och det höga repstalet du använt underinskolningen", gör att du även klarar av den smärta som uppstår när du kör hårt. Smärta är ofrånkomlig och nödvändig och är ett gott tecken på att du verkligen stressar dina vader maximalt. Resultaten kommer som på ett brev på posten!

Vid sidan om detta skall du stretcha dina vader och dina fotleder regelbundet. Helst dagligen i 10-15 minuter. I artikeln "Stretcha dig frisk och stark i sommar!" (B&K 6/7 -87), finns två övningar jag varmt kan rekommendera här. Den ena är för fotleden och den andra för vadmuskulaturen och hälsenan. Kolla upp vilka dessa är och kör dem så ofta som möjligt. Extra noggrann skall du vara efter dina vad pass, då vadmuskulaturen tränats och kontraherats. Ta god tid på dig att stretcha igenom denna muskelgrupp. Minst 10-15 minuter. När du väl börjar få upp flexibiliteten (du får märkbara resultat redan efter 2-3 veckors tid), kommer även utdelningen.

Träna dina vader regelbundet. Hoppa aldrig över ett vadpass. Hinner du inte köra ett vadpass på gymmet, kan du köra hemma. Vilket du också förövrigt skall göra mellan dina vadpass på gymmet. Vaderna är en så pass tålig muskulatur, att de kan tränas mycket frekvent. Enda upptill fyra dagar/vecka! Läs mer om detta i träningsprogrammet i slutet av denna artikel.

I och med att dina träningsresultat kommer att förbättras successiv kommer även din inställning till vadträningen att förändras. Och detta är viktigt, då bra motivation är ett måste i vadträningen. Kom ihåg att dina muskler växer bäst om du är positivt inställd till dem och verkligen tror på att de kommer att förbättras.

När det gäller dina vader, är det antagligen endast en tidsfråga innan de är minst lika bra eller bättre än din bästa muskelgrupp!

Vadövningar

Donkeys

Att de bästa övningarna är de där du endast använder din egen eller din träningspartners kroppsvikt, visar vadövningen Donkeys klart. Detta är en av de absolut bästa vadövningarna. Och det enda du behöver är en någorlunda tung träningspartner, en tjock vikt att stå på och något att luta dig mot. Kryddar du sedan med lite träningsgnista och jävlaranamma kan du ge dina vader ett träningspass de sent kommer att glömma. Övningen aktiverar främst vadens tvillingmuskel, gastronemicus, samt i viss mån soleus och plantaris.

Utförande: Det suveräna med donkeys är att du får en försträckning av vadmuskeln redan i övningens utgångsposition. När du sedan lägger till den sträckning du når i övningens nedersta läge och kontraktionsfas i dess översta läge, är det möjligt för dig att belasta vaderna maximalt i hela dess längd.

Ställ dig på en tjock gummivikt eller dylikt. Se till att den inte tippar under rörelsen gång. Placera fötterna så att endast dess främre del vilar på gummivikten. Hälarna skall vinklas något utåt. (Detta ger en jämnare muskelutveckling på gastronemicus båda muskelhuvuden. Vinklas hälarna utåt ytterligare, aktiveras främst det yttersta huvudet. Motsatsen gäller om du vinklar hälarna inåt. Detta gäller generellt i all vadträning). Resten av foten skall hänga fritt i luften.

Sträck benen maximalt och håll detta läge under hela övningsutförandet. Det är ett måste för att du skall nå en fullständig sträckning av vaderna. Luta dig framåt och placera dina underarmar mot en bänk i midjehöjd. Låt din träningspartner inta sin plats längst ned på din rygg. Ställ dig sedan så att tyngdpunkten vilar i en linje rakt genom höfterna. Sänk kroppen långsamt tills du sträckt ut vaderna maximalt. Håll positionen och häng ut vaderna ordentligt i 2-3 sekunder. Pressa sedan upp kroppen så högt som möjligt och håll positionen någon sekund innan du upprepar rörelsen igen.

Tips: När du inte orkar utföra fler strikta reps, kan du böja benen och skjuta fram knäna. Du för då över en stor del av belastningen till soleus och kan då köra totalt slut på vaderna. Det är inte heller nödvändigt att gå upp så högt som möjligt i övningens toppläge, då det inte är själva kontraktionen utan utsträckningen som ger muskelvolym. Du tillåts då använda större belastning. Dessa "knep" kan även praktiseras i de övriga vadövningarna med garanterat bra resultat. Tekniken skall dock undvikas tills du behärskar alla övningar perfekt.

Halva stående enhensvadpress

Detta är en lite annorlunda vadövning i vadpressmaskinen. Här tränar du endast en vad i taget. Dessutom utför du endast hälften av den rörelse du normalt utför i den stående vadpressmaskinen. Detta ger en rad fördelar;

  • Du kan koncentrera och ta ut dig maximalt när du endast har en vad i taget att tänka på.
  • Du kommer längre ned i övningens slutläge och når därmed ett större sträckmoment i vadmuskulaturen. Den faktor som främst ökar din vadvolym.
  • Du kan träna med tyngre belastning då du endast utför övningens halva rörelse. Du utsätter vadmuskulaturen för större stress och når samtidigt en större sträckning i vaden med hjälp av de tyngre vikterna.
  • Den stående enbensvadpressen attackerar effektivt gastronemicus men även soleus och övriga delar av vadmuskulaturen.
Utförande: Stå i vadmaskinen med raka ben och rak överkropp. Luta dig framåt så mycket som möjligt. Detta avlastar effektivt ryggraden och utsätter vaden för ett större sträckmoment. Andas in och lyft fram bröstkrogen. Fäst blicken rakt framför dig eller snett uppåt. Placera ena foten på fotstödet och vinkla ut hälen något. Sänk kroppen sakta tills du inte kommer längre ned. Häng här ut vaden i 2-3 sekunder och dra sedan långsamt upp kroppen med hjälp av vadmuskulaturen. Stanna när du nått strax ovan rörelsens hälft. Frys och sänk sedan vaden långsamt igen och upprepa rörelsen.

Stående vadpress

Det här är en av vadövningarnas basövningar med stort "B". Genom att göra små ändringar av den ursprungliga varianten, får man en suverän övning som tillåter stor belastning utan att du behöver bekosta utförandet. Övningen aktiverar främst gastronemicus och även soleus genom ett litet specialknep, där du böjer och skjuter fram knäna när du inte orkar utföra fler strikta reps.

Med detta knep blir det samtidigt möjligt att här flytta ned vadens muskelbuk. Räddningen alltså för alla de kroppsbyggare som tycker sig lida av vader med alltför högt "fäste".

Utförandet: Utförandet liknar i stort det du använder i stående enbensvadpress. Placera båda fötterna med främre delen på fotstödet. Stå med raka ben och rak överkropp. Tryck fram bröstet och luta dig framåt så mycket som möjligt, Du försträcker då vaderna och avlastar samtidigt ryggen från de tunga vikterna.

Sänk kroppen långsamt till du inte kommer djupare. Häng här ut ordentligt i 1-2 sekunder och pressa sedan upp kroppen så högt som möjligt. Håll kvar vaden i det kontraherade läget för någon sekund och sänk sedan kroppen igen. Upprepa rörelsen.

När du inte orkar utföra fler strikta reps, böjer du på benen och skjuter fram knäna. Utför sedan så många hela vadpressar som möjligt. När inte detta är möjligt kan du fortsätta med halva. Detta ger dig resultat du aldrig vågat drömma om förut.

Omvänd vadpress i hacklift

Här är en suverän vadövning som fallit till glömska hos många "byggarveteraner". Tråkigt då detta är en av de bättre vadövningarna som står till buds. Fördelen med denna övning är att du får en fantastisk försträckning redan i övningens startposition. Den är skonsam mot ryggen och du tillåts lasta på stora vikter om den utförs rätt. Du tillåts även aktivera vaden ur alla möjliga vinklar, genom att du lätt kan ändra på hälarnas vinkel utåt eller inåt. Därigenom kan du komma åt gastronemicus yttre, mellersta och innersta sida.

Detta gör att den omvända vadpressen i hackliften kan dela första platsen med donkeys om bästa vadövning. Frågan är också om inte vadpressen i hackliften är strået vassare, då du lätt kommer in den exakta och effektivaste arbetsvinkeln, jämfört med donkeys där det krävs stor erfarenhet och där belastningen lätt blir fel om personen på ryggen sitter fel.

Utförande: Stå på en tjock gummivikt eller någon annan fast förankrad upphöjning. Ansiktet in mot hackliftens ryggstöd. Hälarna utåt om du önskar aktivera vadens utsida och hälarna inåt om du vill komma åt insidan. Vinklas hälarna rakt bakåt tar övningen inte lika på båda muskelhuvudena som det kanske är lätt att tro, utan mest på det inre mer lättutvecklade muskelhuvudet. Du skall istället vinkla ut hälarna något. Sträck benen och stå med rak rygg. Tryck kroppen mot ryggstödet. För upp kroppen så högt som möjligt genom att pressa med vaderna. När du inte kommer längre håller du detta läge i 1-2 sekunder och trycker vaden som i en vadpose. Sänk kroppen långsamt tills du inte kommer längre ned. Häng ut vaderna ordentligt i 1-2 sekunder och upprepa rörelsen.

Sittande enbens vadpress

Den sittande enbensvadpressen är en suverän övning som effektivt aktiverar soleus. Genom att endast köra ett ben i taget och skjuta fram knät, får du en väsentligt större sträckning i vadmuskulaturen jämfört med om du kör den mer traditionella tvåbens varianten. Och då sträckmomentet i vadövningarna främst är ansvarig för den volym på vaderna du når, bör denna övning vara en självklarhet i ditt vadprogram.

Utförande: Sitt ned i vadmaskinen och placera ena foten på fotstödet. Skjut fram knät kraftigt och placera benstödet 4-5 cm ovan knät. Detta ger dig en suverän försträckning av vadmuskulaturen. Sitt upp med rak överkropp. Gå ned så djupt som möjligt. Häng ut vaden maximalt i 1-2 sekunder och pressa sedan upp vikten så högt som möjligt. Håll topplägets kontraktionsfas ett litet ögonblick och sänk sedan vikten långsamt igen. Upprepa rörelsen. Då de flesta tenderar att överutveckla vadens insida, är följande lilla specialknep att rekommendera. Under det att du pressar upp vikten, skall du vinkla ut hälen så att foten pekar uppåt och snett utåt sidan. Detta aktiverar effektivt den eftersatta utsidan av vaden.

Att tänka på i vadträningen

Regelbundenhet är A och O i vadträningen. I och med att denna muskelgrupp är så tålig som den är, skall den köras 4 ggr/vecka för bästa resultat. Tränar du efter 3-1-3 systemet (tre dagars träning, en dags vila, tre dagars träning osv), innebär detta att du kör vaderna dag 1 och 5 på gymmet och dag 3 och 7 hemma. När det gäller hemmaträningen ska du köra en kontaktsökande lätt övning. Exempelvis stående enbensdonkeys i trappan eller på böcker. Kör 4-5 set där du utför ett maximalt antal reps. Gör gärna detta till musik du tycker om. Du blir då mer avslappnad och får då lättare kontakt med muskeln.

Detta underlättas också om du alltid kör barfota eller med en mycket tunn sko då du tränar vaderna.

Vadträningsprogram för nybörjare

  • Stående vadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 20-30 reps

Varannat pass

  • Stående vadpress: 3-4 set x 10-15 reps
  • Sittande enbensvadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 20-30 reps

Varannat pass

  • Sittande enbensvadpress: 3-4 set x 10-15 reps

Vadträningsprogram för medelgoda bodybuilders

  • Stående enbensvadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 15-20 reps

Varannat pass

  • Stående enbensvadpress: 3-4 set x 8-12 reps
  • Sittande enbensvadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 15-20 reps

Varannatpass

  • Sittande enbensvadpress: 3-4 set x 8-12 reps

Donkeys: 3 set x max antal reps

  • Vadträningsprogram för avancerade bodybuilders
  • Omvänd vadpress i hacklift: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 6-10 reps

Varannat pass

  • Omvänd vadpress i hacklift: 3-4 set x 12-15 reps
  • Stående enbensvadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 6-10 reps

Varannat pass

  • Stående enbensvadpress: 3-4 set x 12-15 reps
  • Sittande enbensvadpress: 1 koordinationsset x 25 reps, 3-4 set x 6-10 reps

Varannatpass

  • Sittande enbensvadpress: 3-4 set x 12-15 reps

Lätta pass

  • Donkeys 2-3 set x max reps