B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 8 - Idrottsmedicin: Per Tesch

Idrottsmedicin: Per Tesch

Sidan skapad 2002-08-20
Uppdaterad 2002-08-20


Per Tesch

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 8/1987:

Stretchmarks

Fråga: Jag är en dansk kille som tränat bodybuilding i några år. Den senaste tiden har jag fått "hudsprängningar" över bröstet, sk  "strech-marks". Vad beror detta på? Kan jag förhindra att det fortsätter utan att sluta träna?

Anders Pedersen, Hjörring, Danmark

Svar: Sk "stretch-marks" är inte ovanligt bland "byggare". Och speciellt inte hos de som varierar mycket i vikt dvs lägger på sig ordentligt med fett för att sedan "deffa". Jag vill också påstå att det är vanligare bland de som brukar anabola steroider och snabbt går upp i vikt. "Stretch-marks" dyker också upp hos kvinnor i samband med graviditet samt vid vissa sjukdomstillstånd som kännetecknas av störd hormonbalans och som resulterar i fetma. "Stretch-marks" beror på att läderhuden går sönder och ger ärrbildningar. "Reparationsprocesserna" eller proteinsyntesen av vävnaden är störd! Det är inte helt klart om orsaken enbart är "uttänjning" av huden - möjligen kan faktorer som rubbningar i hormonbalans och tillfällig näringsbrist också ha en inverkan.


Är begreppet överträning överskattat?

Fråga: Det talas ofta om att man måste vila minst 36 timmar för att en muskel skall kunna återhämta sig efter ett träningspass. Men jag känner till bodybuilders som "prioriteringstränar" vissa muskelgrupper varannan dag med gott resultat.

Hur går detta ihop? Är begreppet "överträning" kanske överskattat? Jag kan också dra paralleller till t ex friidrottare som tränar så gott som varje dag"!

Svar: Vilan eller återhämtningen är nästan lika viktig som själva träningen för att man skall uppnå en träningseffekt. Ju intensivare träningen är desto mer betydelsefull är vilan mellan träningspassen. Man kan också säga att ju större belastningen är på muskulaturen, desto längre vila behöver man. En maratonlöpare springer flera timmar dagligen - hans energiomsättning är mångdubbelt större jämfört med en hårt tränande kroppsbyggare. Intensiteten och belastningen på musklerna är dock betydligt större för "byggaren" och det är just detta faktum som gör att han kräver en längre återhämtning för att han skall uppnå en träningseffekt.

Det mesta talar för att man behöver åtminstone 48 timmars återhämtning mellan två tränings pass där man tränar samma muskelgruppen. "Överträning" är inte ett överdrivet fenomen! Överambition och brist på återhämtning är just "boven i dramat". Visst finns det friidrottare som tränar varje dag - men man når inga toppresultat genom att träna med maximal belastning varje dag!


Får huvudvärk under benträningen

Fråga: Jag läser B&K sedan ett knappt år tillbaka och måste säga att tidningen gett mig massor av inspiration! Jag tränar efter det program som Ulf Larsson tidigare skrivit om. Det har fungerat bra; men jag har fått ett problem;

Då jag tar i ordentligt får jag ofta huvudvärk. Speciellt under benträningen med tunga vikter. Vad beror detta på? Är det ett vanligt problem?

Svar: Det är skojigt att höra att du får inspiration till träning genom att läsa tidningen. Det är inte konstigt att man ibland får huvudvärk i samband med tung benträning. Blodtrycket kan nämligen öka kraftigt då - beroende på den tunga belastningen och den krystningsmanöver, sk Valsalva, som man samtidigt gör för att öka trycket i bukhålan. Det finns beskrivningar av tyngdlyftare som sökt läkare efter långvarig huvudvärk - där man konstaterat mindre kärlbristningar i hjärnan troligen orsakade av de tunga lyften. Försök att träna med lättare vikter och högre repetitioner under en period, så kanske problemen försvinner. Annars bör du uppsöka läkare.


Skadeverkningar av anabola steroider?

Fråga: Vad är det egentligen för skadeverkningar man kan få av anabola steroider? Vet forskarna vad som händer 20 år efter det att man använt dessa preparat? Kan man dö om man tar för stora doser?

'No drugs, please'

Svar: Man vet inte säkert vad som händer efter 20 års bruk av stora doser av anabola steroider - men skadeverkningarna ökar med dosen och med tiden. Det finns många idrottsmän i dag som kommer att få lida resten av livet för att ha brukat anabola steroider under långa tider. Biverkningarna är många och har beskrivits här tidigare. Låt oss nämna några negativa effekter hos män: högt blodtryck, förhöjda blodfetter, ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, nedsatt njur- och leverfunktion, nedsatt spermieproduktion, personlighetsförändringar etc.