Glöm veckotidningsrecepten!
Varför skall vi tjejer och killar missunna oss lyxen att vara glada och må bra? Det finns få ämnen det spridits så mycket lögner om som "viktminskning".
Det är både skrattretande och skrämmande information som sprids via glättiga snabbantningsreportage. Läs denna guide och du får veta hur det verkligen går till. Och du slipper att bli sur och må sämre!
Veckotidningarnas bantningsmetoder tar sig allt extremare former. "Banta 3 kg på 48 timmar. Du får en oslagbar bantningsmetod", är bara ett av otaliga exempel på säljande och missledande veckotidningsrubriker. För dessa sk viktreduceringsmetoder, är helt värdelösa, ja t o m hälsofarliga, då de endast ändrar och felbalanserar vätskebalansen i kroppen. Det enda du förlorar är vätska och muskler. Inte fett. Den enda dokumenterat effektiva metoden är den där du konsumerar färre kalorier än du förbränner. Här står allt om hur du bäst går till väga!
Så fort det närmar sig badsäsong slår idiotreportagen alla rekord i veckopressen. Jag satt en av dessa soliga och varma vårdagar på gräsmattan utanför mitt arbete. Som sällskap hade jag en av de mest lästa veckotidningarna. Jag bläddrade förstrött igenom tidningen. På modesidorna passerade det förbi en hel rad med slanka kvinnor iförda endast baddräkt eller bikini.
Jag bläddrade vidare i tidningen och passerade matsidorna och den obligatoriska romanen. Livet kändes härligt och jag fortsatte att vända blad. Vad ser jag då? Jo, på nästa sida står det att läsa: "Banta 3 kilo på 48 timmar. Du får en oslagbar bantningsmetod". Plötsligt kändes det som solen hade gått i moln och kylan spred sig över min kropp. Som luttrad kroppsbyggerska måste man naturligtvis reagera på något så sanslöst som detta. Ett stort antal kvinnor läser veckopressen och många av dem tror faktiskt på fullast allvar att det är möjligt att banta enligt en metod som denna. Eller flygvärdinnebanta eller päronbanta, ananasbanta och morotsbanta.
Och förmodligen finns det en hel del killar som också går på valserna.
Tyvärr så har veckopressen helt glömt bort att tala om vad som händer i kroppen när man bantar efter metoder som dessa. Att det egentligen handlar om en felbalansering av vätskan i kroppen och inte viktreducering. Vår kropp är en intelligent och listig konstruktion och den är gjord för att överleva (även veckopressens bantningsmetoder).
Utrustad med tålamod
Hur gör man då för att minska i vikt? Till att börja med så bör man utrusta sig med tålamod. Du kan nämligen inte viktminska mer än 1 kilo i veckan, möjligen något hekto mer. Viktreduceringen bör helst vara mindre, ungefär ½ kilo i veckan. Detta för att du under bantningen skall ha möjlighet att leva någorlunda drägligt. Många som försökt sig på att minska i vikt har ätit väldigt lite mat.
Tyvärr har det den negativa effekten att kroppen snabbt vänjer sig vid detta väldigt låga energiintag. Om man dag ut och dag in äter exakt lika mycket kommer man visserligen att gå ned i vikt, i början.
Men efter en tid upptäcker man att vikten står stilla och trots stora ansträngningar minskar man inte i vikt. Anledningen är att kroppen sänkt sin förbränning för att spara fettet som en reserv i fall den skulle råka ut för total svält.
Nästa steg är att räkna ut hur mycket du äter under ett dygn för att hålla dig på den vikt du nu har. När du gjort detta är det dags att minska energiintaget (kalorierna). Du måste alltså stoppa i dig mindre mängd energi än vad din kropp förbrukar under ett dygn.
Jämn blodsockerkurva
Det är bra om du äter rätt typ av mat under rätt del av dygnet.
Du börjar dagen med att äta en bra frukost. Den består av mat som innehåller kolhydrater. T ex gröt, bröd, frukt och juice. På morgonen är det dessutom tillåtet att äta ganska mycket mat. Den energi du får i dig på morgonen hinner du göra av med under dagen. Efter ca 2 timmar är det dags för mellanmål som självklart ska bestå av frukt. Detta för att hålla blodsockerkurvan så jämn som möjligt och slippa trötthet och suget efter godis. Du kan dessutom effektivt hålla hungern stången.
Nu har vi kommit fram till lunchen och den skall inte bestå av en Calzone, kebab, hamburgare eller tunnbrödsrulle. Nej, det ska vara potatis, ris eller pasta. Och till det ska du äta fisk, fågel, skaldjur eller magert kött.
Lunchen kan också bestå av ganska mycket mat. Om man äter rätt så kan man hålla energiintaget ganska lågt, trots att mängden mat på tallriken ser mycket ut.
Bada i vassen?
Ca två till tre timmar efter lunchen är det dags för mellanmål igen och det blir naturligtvis någon frukt. Det har nu blivit eftermiddag och de flesta av oss håller på med någon aktivitet. Många av oss motionerar och andra går på kurser med mera.
Av den anledningen kommer du hem lite senare på kvällen och hungern har då slagit klorna i dig och helst av allt vill du kasta dig över den där goda smörstekta biffen med gräddsås och pommes frites till. Men du är ståndaktig eftersom du bestämt dig för att ligga med de andra på badstranden i år och inte bada i vassen som förra året. Därför äter du sallad med kyckling, tonfisk, räkor eller kanske en äggviteomelett. På kvällen ska man inte äta så mycket och svårarbetad mat. Vår kropp skall sova och då går den in i ett stadium av vila där förbränningstakten sänks och där vi inte behöver inte så mycket energi.
Det är ett vanligt fel att äta för mycket på kvällen. Det är förvisso så att kolhydrater befrämjar sömnen men det betyder inte att man ska äta tre nattmackor med smör och tjocka skivor ost på. Det är först när man äter en extremt strikt diet (kroppsbyggarens tävlingsdiet) som sömnproblem kan uppstå.
Ät rejält ibland!
Någonting annat som är väldigt viktigt är att man varierar kaloriintaget/dygn. Man måste alltså lura kroppen genom att äta olika mycket varje dygn. Det skall vara rejäla skillnader.
Om du har ett intag på ca 2 000 kcal/dygn kan du lura kroppen genom att två dagar i rad äta 1 250 kcal och det tredje dygnet äta 3 500 kcal. På detta sätt får man kroppen att under tre dygn förbränna mer än vad den skulle gjort om du ätit 1 250 kcal varje dag.
Dessutom håller du igång din förbränning hela tiden, vecka efter vecka. Du mår bra och det blir mycket behagligare att tappa vikt på detta sätt.
Vidare bör man komma ihåg att kroppen behöver en mindre mängd fett för att hålla igång förbränningen. Det mest åtråvärda fettet är det fleromättade. Men det behövs inga större mängder. Ett intag på ca 50-60 gram/dygn räcker för att transportera ut de fettlösliga vitaminerna. Det säger sig själv att man skall undvika vitt socker. Det innehåller för mycket energi och har i övrigt inga direkta fördelar.
Självklart ska man äta mat som innehåller mycket fibrer, eftersom fibrerna håller igång tarmarna och dessutom är inte nedbrytbara till användbar energi. Kroppen behöver kolhydrater som en förbrännbar energikälla. Tar man bort en stor del av dem kan kroppen inte förbränna som den ska. Och dessutom förlorar man en hel del vätska. Kolhydrater binder nämligen tre gånger sin egen vikt i vätska.
Veckotidningsbantningen = illusion
Veckotidningsbantningen går ut på att ta bort så mycket kolhydrater som möjligt, vilket i sin tur betyder att man förlorar en hel del vätska som skall finnas i kroppen. Självklart visar vågen redan efter ett par dagar att du gått ned i vikt men det är tyvärr en illusion. Vad som händer när du sedan börjar äta någorlunda normalt igen är att kroppen suger åt sig vätska och du ökar i vikt.
Förmodligen ökar du mer än du lyckades ta bort under dessa 3-5 dagar och det beror just på att kroppen suger åt sig mer vatten än den egentligen behöver i händelse av att du skulle starta denna vansinnesdiet igen. Den lägger alltså upp en liten buffert av vatten. Vilken luring!
Du bör eftersträva att plana ut din blodsockerkurva så mycket som möjligt under dygnet. Om du gör det kommer du att upp täcka att hungern inte gör sig påmind så ofta. Att banta är inte lätt och det är tålamodsprövande.
Ibland orkar man inte och då brukar det stoppas in nästan vad som helst i munnen. Men bara för att man inte orkade hålla diet en just den dagen så har man inte slutat banta. Man fortsätter helt enkelt oförtrutet dagen därpå.
Vi är inte mer än människor med allt vad det innebär. Vi gör faktiskt fel då och då. Men det betyder inte att vi har misslyckat! Man vaknar till en ny dag med nya tag.
Glöm inte träningen
När man sedan nått den vikt man satt up som mål kan man inte börja äta som man gjorde tidigare, för då är man snabbt uppe i den vikt man hade innan dieten började. Man måste ha klart för sig vid dietens bör jan att när man nätt sitt mål så har man fortfarande arbete framför sig. En kostomläggning är nödvändig för att hålla den vikt man lyckats banta ned sig till. Man fortsätter att äta som man gjort under dieten men man äter lite mera.
Så småningom kommer man att upptäck att man kan äta mer mat och ändå inte gå upp i vikt. Till allt detta dietande är det bra om man kan träna eller motionera med någonting. Springa i skogen, gå på workout, cykla i den sköna vårsolen eller helt enkelt gå ut och gå. Vi har fått en kropp med muskler som vill arbeta och då ska vi väl utnyttja dem.
Och om vi äter den mat våra kroppar vill ha så mår vi bra och fungerar bättre. Vi har en kropp och det är så härligt att vara glad och må bra så varför ska vi missunna oss den lyxen?
10 tips för att komma i form
- Ät alltid en frukost som består av mycket kolhydrater i form av t ex fullkornsbröd, frukt och gröt.
- Försök att hålla viktminskningen till ca ½ kilo i veckan.
- Variera kaloriintaget för att hålla en bättre förbränning i kroppen. Ät frukt som mellanmål för att hålla en jämn blodsockerkurva. Och därmed stilla suget efter "godis".
- Håll ett kaloriintag på mellan 1 000-1 500 Kcal under diet.
- Skaffa snarast en kaloritabell!
- Tappa inte modet om du "syndar" ibland. Fortsätt din diet nästa dag!
- Kombinera din diet med träning!
- Du undviker lättast att äta "skräpmat" genom att inte fylla kylen med den!
- Sätt upp ett långsiktigt mål, så slipper du vara fanatisk!