Veteran-SM måste bestå
Sju veteraner ställde upp på SM i Uppsala 1986. Alldeles för få! Det finns faktiskt massor av bra "veteraner"' som skulle platsa. Jag tänker till exempel på Ehrling Wahlgren, Sune Nord, Per-Åke Jansson med flera.
Tänk vilken tjänst ni gör genom att deltaga. Kroppsbyggning är en sport för livet. Liv är rörelse. Lägg aldrig av! Vilken sport kan konservera kroppen som vår?
Alla kan inte vinna. Men ett mål kan vara att komma på pallen. Om det inte blir fler veteraner som tävlar, är jag rädd att veteranklasserna försvinner! Undertecknad gjorde sin tävlingsdebut 1975, samma år som jag skulle fylla 50. Kom igen nu gubbar! Låt inte veteranklasserna försvinna in i glömskans dunkel. Satsa på 1987.
Applåderna väntar! Gammel-Dahlis, 60.
PS. Man är inte för gammal förrän man ligger med näsan i vädret. DS.
Fråga: Hej B&K, jag vet att många som läser er tidning är utövare av andra idrotter än bara bodybuilding. Jag själv håller på med karate. Som ni säkert sett, har karate varit utsatt för mycket hårdare kritik än bodybuilding råkat ut för. Så en kille som jag, bodybuilder/karateka måste vara ett riktigt bottennapp.
Man känner sig lite skamsen att berätta vilka idrotter man sysslar med. Vad skall man göra åt saken? Göran T.
Svar: Hej Göran, B&K har, till vår stora glädje, massor av läsare inom bland annat friidrotten. Alltfler inser att en bra grundfysik är nödvändig för all idrott.
Så till din fråga; Om man ej gör någonting här i livet slipper man mycket kritik. Men som människa blir man inte särskilt lycklig.
Var och en borde få syssla med vad individen i fråga anser skojigt. Du ska veta att en stor del av massmediaskribenterna är piskade att hitta sensationer för att anses som bra medarbetare på sin tidning. Inga skandaler eller känsloframkallande artiklar = mindre upplaga.
Mindre upplaga ger tidningen sämre ekonomi och skribentens arbete/existens är i fara.
I detta land har vi dessbättre specialtidningar. B&K (som du redan läser - tack för det) som handlar om styrketräning/kost och för karate tidningen BUDO. I den sistnämnda får du seriös information, tips och råd.
Det allra bästa sättet att komma förberedd gentemot kritiker är att följa med i fackpress. Ty kunskap är styrka!
Bra tävlingsregler?
Jag ifrågasätter starkt förbundets tävlingsregler som klubbats för 1987. I år gäller kval till landsdelsmästerskapen, undantaget Norrlands Mästerskapet. Kvalningen sker genom Distrikts Mästerskapen runt om i Svea Rike. Det lustiga med detta kvalande, är att alla tävlande går vidare till landsdelsmästerskapen. Oavsett placering! Vari ligger logiken? Att öka biljettintäkterna, statusen och deltagandet på DM-tävlingarna?
Effekten bör bli den motsatta! För hur många orkar egentligen "deffa" två gånger per år? Dessutom skräms många nybörjare bort från scenen. För det kan ju inte kännas speciellt lustigt, att vara med för första gången i tungvikten och behöva möta killar som Anders Bengtsson och co. En byggare som faktiskt måste vara med på DM, för att kvala vidare till Götalands och senare förhoppningsvis SM och VM. Nej, Distriktmästerskapen måste få förbli en "nybörjartävling". För en medalj på en sådan tävling, är lika roligt och inspirerande för förstagångstävlaren, som en SM-medalj är för någon ur den svenska byggareliten. Men med delar av denna tävlandes i Distriktsmästerskapen, är risken stor för att våra debutanter får allt annat än "blodad tand" för sporten.
Så skräm inte bort våra nybörjare - Den svenska byggningens framtid! Anders