B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 2 - Idrottsmedicin

Idrottsmedicin

Sidan skapad 2002-02-10
Uppdaterad 2002-03-11


Per Tesch

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 02/1987:

Fråga: Bästa Per, varför får vissa människor synliga, ytliga ådror, medan andra har helt dolda?

Jag förstår att det har med underhudsfettet att göra, men jag vet smala människor som tränar lika mycket där den ene har ytliga och den andra helt dolda. Är det en för eller nackdel att ha ytliga ådror?

Svar: Om man har ytliga och synliga venerella ådror, är det något man har från födseln. Dvs det är genetiskt medfött. Man kan givetvis påverka deras "synlighet", genom att reducera underhudsfettet. Venerna kan också bli mer synliga under kroppsansträngning. Till exempel när man tränar. För kroppsbyggare skall det inte ha någon betydelse, om man har ytliga vener vid bedömning i en tävling. En kroppsbyggare med extremt ytliga och synliga vener, kan dock tolkas som bra "deffad" av domarna, vilket nödvändigtvis inte behöver vara fallet.

Fråga: Hej Per! Jag är en norsk kille som tränar rodd. Detta innebär att jag tränar styrke/spänstträning vid sidan av mycket långdistans och teknikträning. Vilka rörelser och hur många repetitioner skall jag använda mig av? Hur många gånger i veckan skall jag träna styrketräning för att få bra resultat?

Svar: Bäste Roddare, Jag vet att till exempel norska tränare förespråkar extremt långa set med lätta belastningar, för roddare i deras styrketräning. Personligen tror jag inte på denna träningsmetod, då den inte är något annat än ren "mjölksyreträning". I grenar som rodd, vilka bygger på både kondition och hög kraftutveckling, är det ett stort problem att bedriva dessa två former av träning samtidigt. Därför anser jag att man ska planera in träningen under lågsäsongen, så att man koncentrerar en period i taget på ren konditions- eller styrketräning, beroende på vad man är i störst behov av.

Generellt bör du som roddare träna dragrörelser, som delvis påminner om rodd. Sittande rodd (en- och tvåarms), marklyft, frivändningar och dylikt är exempel på några övningar. Knäböjningar med skivstång och benpress är exempel på bra benövningar. Det är dessutom viktigt att du kompletterar rygg- och benträningen med andra övningar, för att motverka en osymmetrisk utveckling mellan bröst - rygg och lårets fram- och baksida. Så några bröst, arm och axelövningar bör läggas in i ditt styrketräningsprogram, vid sidan om ryggträningen. Detsamma gäller för benen, där du bör lägga in någon övning för lårets baksida.

Om du önskar muskelvolym och styrka, ska du inte köra fler än 10-15 reps. Under den styrkeuppbyggande perioden ska du också träna 3-4 pass/vecka. Hälsningar Per

Fråga: Bästa Per, Jag är en kille som tidigare var mycket aktiv squashare. Men en inflammation i ena knäet satte stopp för detta. Efter snart ett år av behandlingar, börjar det bli lite bättre och jag vill börja styrketräna. Jag känner mig ganska svag i benen och är lite rädd att ta i. Hur skall man lägga upp ett bra uppbyggnadsprogram?

  • Vilka rörelser?
  • Hur ofta?
  • Hur tungt?

Vissa påstår att det bästa sättet att bygga upp mina ben är att spela squash igen. Vad tror du om det? Jag vill passa på att tacka för en bra spalt och tidning som jag nyligen började prenumerera på.

Arne Kjellsson, Gbg

Svar: Hej Arne! Om du börjar spela squash igen efter din skada, utan någon speciell uppbyggnadsträning, riskerar du att skada dig igen. Målsättningen innan du intensifierar din squashträning, bör vara att komma upp i normalstyrka igen. Progressiv styrketräning, där du huvudsakligen bygger upp och tränar muskulaturen kring knäleden, är här en nödvändighet.

Genom att ta kontakt med någon sportskademottagning, kan du få hjälp med att utforma ett uppbyggnadsprogram. I ditt fall blir det isolerande övningar i början för lårets fram- och baksida, till exempel benspark, lårcurl och benpress, och senare övningar som knäböjningar med skivstång. Glöm inte bort att samtidigt träna muskelgrupper som vader, rygg och mage.

Hur ofta? När du fortfarande befinner dig i ett rehabiliteringsstadium, kan du träna 3-4 ggr/vecka, med relativt låg belastning och relativt många repetitioner. Dvs 15-20 i varje set. Senare, för att få en ordentlig styrketillväxt, ökar du belastningen och sänker repetitionstalet till cirka 10 i varje set. Du ska samtidigt ge musklerna chans till längre återhämtning mellan passen. 2-3 pass/vecka med ganska tung belastning är lagom.

Lycka till!

Fråga: Hej Per! Jag vet att vissa byggare använder steroider i sin träning. Kan man uppnå lika bra resultat utan dessa? Jag känner en kille som minskade(!) i styrka när han provade detta! Vad kan det bero på? Är steroidernas "positiva" effekter överdrivna?

Svar: Hej "Undrande". Anabola steroider har ofta en positiv effekt på muskel- och styrketillväxten, om man samtidigt styrketränar. Denna effekt varierar från individ till individ och kan vara knappt märkbar, men också mycket kraftig. "Överdosering" medför inte alltid att effekten ökar i samma utsträckning. Däremot ökar risken för medicinska biverkningar drastiskt. Det är svårt att med säkerhet säga om man kan uppnå samma resultat utan som med anabola steroider. Det är dock ganska säkert, att det tar längre tid att uppnå samma resultat utan dessa.
 
För flertalet som tränar, är det dock en större glädje att göra framsteg utan preparat, än att göra något snabbare förbättringar på konstgjord väg! Hälsningar Per