B&K - Tidningen - 1987 - Nummer 1 - Idrottsmedicin

Idrottsmedicin

Sidan skapad 2002-03-28
Uppdaterad 2002-03-28


Per Tesch

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 1/1987:

Fråga: Jag är en kille på 16 år som provat en helt ny diet jag läst om. Det hela går ut på att bara äta mellan 12.00-20.00. Innan dess bara frukt. Man kan i princip äta hur mycket som helst (utom godis osv). Jag skulle vilja veta hur kroppens muskulatur reagerar på denna diet och lite mer i detalj om processen i kroppen. Min kompis gick ned cirka 10 kilo på tre månader.

Svar: Den diet som du beskriver, antar jag, är den som förordas i bestsellern "Fit for life". Du säger att man bara äter mellan 12.00-20.00. Detta är en sanning med modifikation.

Du tilläts ju äta frukt före klockan 12.00. Frukt är ingen dålig energi och näringskälla - tvärtom.

Tanken med diet är ju bl a att få en kolhydratrik och näringsrik diet, men att undvika "tomma" kalorier. För den som tränar hårt är det dock min uppfattning att du bör satsa mer på sk "långsamma" kolhydrater, typ bröd och gröt, än de "snabba" kolhydraterna du får genom frukter och fruktsafter.

Fråga:  

  1. Är man för gammal att börja med bodybuilding då man är 40 år? Om inte, tar det längre tid att öka i styrka och volym än för en 20-åring. Varför i så fall?
  2. Skall jag äta lika mycket proteinrik kost även de dagar jag vilar från träningen?

Svar: 

  1. Man är aldrig för gammal för att börja träna styrketräning, även om utsikterna att bli en ny Arnold eller Mr Olympia inte är direkt lysande om man börjar vid 40 års ålder.
     
    Å andra sidan, om man aldrig tränat, kan man förvänta sig en kraftig ökning i styrka och volym.
     
    50-60 åriga män, som börjat styrketräna rationellt, kan inom loppet av några månader öka muskelomfånget på ett imponerande sätt - kanske med 10 %. Detta är omöjligt för en som styrketränat i några år. 20-åringen har bättre förutsättningar att bygga volym och styrka framförallt för att han har högre produktion av det manliga könshormonet Testosteron. Detta hormon har en avgörande betydelse för att muskeln skall kunna växa och bli starkare.
  2. Ärligt talat är det nog ingen som kan komma med ett 100-procentigt svar. Det verkar dock som om muskeln har störst upptagningsförmåga av aminosyror - proteinets byggstenar - omedelbart efter fysiskt arbete. Därför är det också sannolikt att du är i mindre behov av extra protein de dagar du inte tränar.

Fråga: Jag är en tjej på 24 år som flera gånger påbörjat en ganska hård diet. Jag vill få bort en del underhudsfett, men inte minska allt för mycket i muskelvolym. Är det din erfarenhet att en tjej minskar mer i volym än en kille under en dietperiod?

Varför mister vissa kvinnor mensen under långvarig diet?

Svar: Killar löper nog större risk att minska i muskelvolym vid diet i kombination med träning jämfört med tjejer.

Det är oftast en kortvarig "intensiv" deffning, häftig begränsning av energiintaget och omläggning av kosten tillsammans med hård träning, som leder till oönskad förlust av muskelmassa.

Resultatet av en sträng diet innebär inte bara att underhudsfettet försvinner - en förändring i kvinnans hormonbalans kan också göra att den normala menstruationscykeln rubbas.

Dessa sker hos kvinnor när underhudsfettet understiger cirka 10%.

Fråga: Jag är sedan tre år en styrketränande och mer välmående person. Jag är 20 år gammal, 184 cm lång och väger 76 kilo. Men en del hinder och tveksamheter står i min väg;

  1. Vad är mest effektivt för att få bort överflödigt fett på ändan? (Rephoppning?)
  2. Hur ofta och hur hårt bör man träna för att få en muskulös mage? (kosten sköter jag).
  3. Är det möjligt att utöva fotboll (varannan dag) samtidigt med styrketräningen utan att kollapsa?

Svar:

  1. Rephoppning. Ja varför inte. Om du gör det tillräckligt ofta och tillräckligt intensivt är det bra träning. Alternativ träning är ett ordentligt benpass och cykling!
  2. Det mesta här i livet är ju relativt! Jag inbillar mig att de flesta motionsbyggare kan skaffa sig en hygglig mage utan speciell magträning, men med allsidig styrketräning 2-3 ggr/vecka.
  3. Javisst!