B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 6 - Mattipset

Mattipset

Sidan skapad 2002-08-17
Uppdaterad 2002-08-17
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 6/1982:

Den här gången innehåller mattipset tre spännande recept. Pastarätter är mångas svaghet, och dessa behöver inte heller vara onyttiga. Den vegetariska lasagnen som här presenteras är verkligen delikat! Waldorfsalladen måste du bara prova! Mums! Recepten är inskickade av Ann Wästman i Hässelby. Håll till godo!

Vegetarisk lasagne

  • Lasagneplattor, gröna, (köp spenatpasta plattor som inte behöver förkokas)
  • Riven ost
  • Tomatsås
  • 2 gula lökar
  • 1 burk champinjoner
  • 1 burk krossade tomater
  • basilika
  • herbamare (örtsalt)
  • vitlöksalt
  • oliver, gröna

Hacka löken och fräs den tillsammans med svampen i smör/olja. Tillsätt tomater och kryddor. Koka ca 10 minuter. Skiva ca 10 gröna oliver. OBS de ska läggas i sedan såsen kokat klart.

Spenatsås

  • 1 litet paket djupfryst hackad spenat
  • 1 burk keso, 250 g
  • muskot
  • herbamare (örtsalt)

Tina spenaten i en kastrull. Rör i keso och kryddor.

Smörj en eldfast form. Lägg lasagneplattor i botten. Häll på spenatsås. Plattor igen. Tomatsås. Fortsätt att varva. Obs avsluta med ett lager sås. Strö över riven ost.

Häll ev. lite mjölk runt kanterna så att de inte blir så torra i ugnen. Grädda i ugn. 200-225 grader i ca 30 minuter.

Waldorfsallad

  • Rotselleri (3 dl hackad)
  • Äpplen (3 små)
  • Valnötter eller hasselnötter
  • Gräddfil (kan bytas ut mot vispad grädde och några teskedar citron) (1 ½ dl)

Sellerin skalas och hackas i tärningar. Kokas i lätt saltat vatten några minuter. Låt svalna. Äpplena skalas och hackas också i tärningar. Hacka nötterna. Blanda allt i en skål. Blanda ner 1,5 dl gräddfil el vispad grädde/citron.

Äpple/fikon-efterätt

  • Äpplen
  • Torkade fikon (finns att köpa i hälsokostaffärer)
  • Strödadlar (färdighackade torkade dadlar från hälsokostaffärer)
  • Kanel

Smörj en eldfast form. Täck den med äppelklyftor. Strö hackade torkade fikon över. Häll eventuellt på lite strödadlar också.

Häll på lite kanel.

Gräddas i ugn. 225 gr ca 20 minuter.