B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 6 - Insändare

Insändare

Sidan skapad 2002-08-17
Uppdaterad 2002-08-17
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 6/1982:

Rättvis bedömning eller subjektivt spektakel?

Insändare: Bodybuildingtävlingar har på senare år över hela världen börjat att tilldra sig större och större intresse.

I dagspressen är det numera vanligt att åtminstone lämna en kommentar till den största av dessa tävlingar i vårt land, de svenska mästerskapen.

Denna kommentar har alltid ett löjets skimmer över sig, med rubriker som "vackrast i Sverige" och "skönhetstävling för muskelberg" och återfinns aldrig bland sportsidorna, där den borde höra hemma, skriven från en mer seriös vinkel. Massmedia håller denna ständigt växande sport på behörigt avstånd från de "erkända" sporterna.

Antal utövare är tydligen något som inte räknas och man kan trött konstatera att idrottssverige inte precis tar emot bodybuildingen med öppna armar. Detta ligger ju givetvis sporten till last, då massmedia med sina rikstäckande informationsmöjligheter skulle kunna föra ut sporten till de stora massor av intresserade som inte känner till, eller inte kan få tag på någon facktidning.

Helt klart är, att medlemskap i RF skulle hjälpa sporten en del, inte minst ekonomiskt, men hur mycket?

Åligger det inte istället bodybuildingförbundet att i större utsträckning marknadsföra sporten?

Man måste se till att få bort alla regeltveksamheter och mer klart definiera de bedömningsgrunder man använder sig av vid tävlingarna. För det är just tävlingsmomentet som bodybuildingsportens trovärdighet faller på!

Det kan, även för den som är insatt, synas minst sagt underligt hur domarna kan skilja flera otroligt jämna tävlande från varandra. Detta blir ännu mera svårförståeligt när de tävlande ofta har helt olika kroppstyper, som var och en för sig kan sägas vara "perfekt". Följaktligen blir det diskussioner om många domslut, något som förstärker intrycket av bodybuildingtävlingar som en showbetonad företeelse.

Friskvård och uppbyggnadsträning i all ära, men för att kroppsbyggningen skall beredas inträde i RF och därmed bli erkänd som sport - i ordets rätta bemärkelse - måste bedömningsförfarandet vid tävlingar styras med fast hand och klara regler.

Fundersam


Tragisk vinkling

Insändare: Jag anser det oansvarigt av kvällspress att gå ut med rubriker som "Hon höll på att dö av bodybuilding". Naturligtvis dör man inte av bodybuilding, det är ju preparaten som är farliga. Vad skall föräldrar tro efter ett sådant reportage? Droger förekommer inom alla idrotter och bodybuilding är en av dem. Men mig veterligen är det ytterst få som tar dem. Själv har jag tränat i över tre år nu och aldrig träffat någon tjej som tar otillåtna preparat. De killar som tar hormoner måste smyga bra med det, för de visar det aldrig öppet. Jag vet att vissa tar, men det är inte alls lika utbrett bland dem som för bara ett halvår sedan. Många har fått sig en tankeställare efter det tragiska Göteborgsfallet tidigare i år. Att förbundet, och den här tidningen, bedriver en kamp mot anabola steroider och andra preparat skall ni ha varmt tack för. Bodybuilding är värd att ta hand om på ett varsamt och ansvarsfullt sätt.

Viveca Blomkvist, Göteborg


HEJ

Insändare: Träna hårdare, öka tempot, elda på! Det var allt.

Pelle